Κυριακή 29/07/2018 - 11:44
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΛΕΣΒΟΥ

«Κόφτης» για την πρόσβαση στην Υγεία ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων του Νομού Λέσβου, εκφράζει την έντονη αντίθεσή της, για την απόφαση του υπουργείου Υγείας, να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, καθώς όπως σημειώνουν «θα λειτουργεί σαν κόφτης» για την πρόσβαση στις διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις, στα νοσοκομεία, στους γιατρούς ειδικοτήτων κ.ο.κ., προκειμένου να διασφαλίζει, και μάλιστα με απειλή ποινής, ότι αυτά που θα στοιχίζει ο ασφαλισμένος δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του ασφαλιστικού φορέα.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει ακόμη:

«Η απόφαση αυτή αποτελεί νέο χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και είναι συνέχεια των δυσμενών αλλαγών σε βάρος των ασφαλισμένων, που ήδη προωθούνται στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υποβαθμίζοντας παραπέρα τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οδηγώντας τους ασφαλισμένους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Όλοι οι ασθενείς που θα καλούν τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς, που θα είναι Γενικής Ιατρικής (παθολόγοι και παιδίατροι όχι άλλης ειδικότητας) σε κατ’ οίκον επίσκεψη θα πληρώνουν οι ίδιοι τη δαπάνη της επίσκεψης.

Επίσης όλοι οι ασφαλισμένοι που θα επισκέπτονται το ιατρείο εκτός του προβλεπόμενου 4ώρου ημερησίως, θα πληρώνουν οι ίδιοι τη δαπάνη. Οι επισκέψεις δε στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως, δηλαδή βαφτίζουν "εξέταση" το χρόνο για τη συνταγογράφηση, που και αυτή έχει καθιερωθεί να είναι επί πληρωμή. Ρύθμιση που περισσότερο μοιάζει με χρονοχρέωση παρά για υπηρεσία Υγείας.

Όπως λοιπόν διαφαίνεται οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΤΟΜΥ), θα "καλύπτουν" μόλις το 30% του πληθυσμού, παρέχοντας ουσιαστικά υποβαθμισμένες υπηρεσίες περίθαλψης. Από την άποψη αυτή είναι πρόκληση οι εξαγγελίες και η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αντιμετωπίζει "κοινωνικές ανισότητες" και πως προωθεί την ισότιμη, καθολική πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες Υγείας.

Για μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η γνωστή επιχείρηση εξαπάτησης, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όμοια με αυτή που παρουσίασε τους νόμους για το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, ως προστασία των "αδυνάμων".

Αναρωτιόμαστε, πως θα καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μετά τις 31/7/2018, που λήγουν οι συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ;

Από κει και πέρα ο καθένας από μας ας βγάλει τα συμπεράσματά του!!

Με τον αγώνα μας να επιβάλουμε αυτό που δικαιούμαστε. Ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Ειδικά στο νησί μας άμεσα προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, στις Μονάδες Υγείας σε όλη τη Λέσβο και σε υγειονομικούς όλων των κλάδων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα το ΚΥ Μυτιλήνης και οι Μονάδες Υγείας. Να παρέχονται δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας των κατοίκων, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου».