Σάββατο 15/12/2018 - 14:59
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Μαζική πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα διεκδικώντας ό,τι τους έχει αφαιρεθεί (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με το σύνθημα «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!» να κυριαρχεί, χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωσαν στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ύστερα από το κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ.

Συνταξιούχοι από όλη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από τα Γιάννενα μέχρι την Καλαμάτα και την Ικαρία έκαναν ξεκάθαρη την απαίτησή τους «Ούτε αναστολή, ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί!».

Από νωρίς το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και δυναμικά και μαχητικά πορεύτηκαν ως το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν λόγω του αστυνομικού φραγμού. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Γιώργο Τσίπρα, διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, για τα αποτελέσματα της οποίας τους διαδηλωτές ενημέρωσε ο Δήμος Κουμπούρης (δείτε εδώ video)

Στο πλευρό των συνταξιούχων παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ακόμα η Πρωτοβουλία Απόστρατων, η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών και η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος χαιρέτησαν ο Χρήστος Μπουρδούκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου (δείτε video εδώ), ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (δείτε video εδώ), ο Γιώργος Πεπόνης πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ (δείτε video εδώ), ο Σωτήρης Ραυτόπουλος πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΣΕ (δείτε video εδώ) , η Γεωργία Παπαδάκου πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ (δείτε video εδώ), η Παναγιώτα Ντελή από το Σύλλογο Συζύγων Θανόντων «ΑΞΙΑ» (δείτε video εδώ), ο Τέλης Κάντας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (δείτε video εδώ), ο Γιώργος Βρανάς πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ (δείτε video εδώ) και ο Κώστας Τζατζάνης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ομοτίμων Μηχανικών του ΤΕΕ (δείτε video εδώ).

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ (δείτε video εδώ).

Ιδιαίτερη στιγμή στην κινητοποίηση το τραγούδι που έπαιξε ο Βαγγέλης Κορακάκης και το αφιέρωσε στους συνταξιούχους και τους αγώνες τους (δείτε video εδώ).

Οι συνταξιούχοι μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 360 που είναι σήμερα.
  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.
  • Άμεση απόδοση των Δώρων.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων.
  • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση - απαγόρευση κάθε εμπορευματοποίησης.
  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις. Να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.
Ο Β. Κορακάκης