Τρίτη 09/04/2019 - 15:14
ΘΕΑΤΡΟ «ALTERA PARS»

Πρεμιέρα για το «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» (ΦΩΤΟ)

Πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή για το έργο «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του», το θεατρικό μονόλογο που υπογράφει η Σοφία Αδαμίδου και βασίζεται στο αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο «Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του», που γράφτηκε το 1939 και μεταφέρθηκε από τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1971. Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο «Altera Pars» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, τηλ. 210 3410011), με τον Τάσο Ιορδανίδη στον ομώνυμο ρόλο. Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Σκηνογραφία - κοστούμι: Ηλένια Δουλαδήρη. Μουσική: Τάσος Σωτηράκης.

«Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του», μια αμείλικτη κριτική στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο, κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ, ενώ η ταινία, που σκηνοθέτησε ο συγγραφέας, πήρε το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών. Πρόκειται για ένα τραγικά επίκαιρο έργο, που συγκλονίζει με τη δύναμη και την αμεσότητά του.

Ο Τζο, ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, τραυματίζεται φρικτά κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα. Ακρωτηριασμένος στα χέρια και τα πόδια, χωρίς όραση και ακοή, με διαλυμένο πρόσωπο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, με κατεστραμμένο εγκέφαλο, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Ωστόσο ο Τζο, καταδικασμένος σε μια ολοκληρωτική σιωπή, αρχίζει ξαφνικά να σκέφτεται, να αισθάνεται, να ονειρεύεται και να θυμάται, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις της επιστήμης...

Την πρεμιέρα της παράστασης παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μιχάλης Σελέκος δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η παράσταση αμέσως μετά το Πάσχα θα συνεχιστεί για ολόκληρο το Μάη, από Τετάρτη έως και Κυριακή στο θέατρο «Altera Pars», ενώ από τον Ιούνη και έως το τέλος του Ιούλη θα περιοδεύσει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και δήμους της Αττικής στο πλαίσιο των καλοκαιρινών φεστιβάλ.