Τρίτη 03/09/2019 - 22:55
ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ

Θερμό χειροκρότημα για τον «Προμηθέα Δεσμώτη» (ΦΩΤΟ)

Θερμό ήταν το χειροκρότημα που επιφύλαξε το κοινό, που βρέθηκε στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και παρακολούθησε το βράδυ της Τρίτης 3 Σεπτέμβρη την καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, τον εμβληματικό «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη θερμά τους συντελεστές. Την παράσταση παρακολούθησε ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Το κοινό της Αττικής θα έχει ακόμα δύο φορές την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση, την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη ανεβαίνει στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά.

Για τον Στ. Τσακίρη, η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει... Κι έτσι εξελίσσει και την ιστορία, σαν έναν παλιό λαϊκό μύθο με συνεχείς ανατροπές. Οι εποχές και οι κοινωνίες αλλάζουν και μόνο ο αλυσοδεμένος άνθρωπος, μέχρι και σήμερα, περιμένει τη σωτηρία του από κάθε σκλαβιά, κάθε προκατάληψη... Ο σκηνικός χώρος είναι ένα έρημο, παγωμένο τοπίο, όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας. Γύρω του ένας 18μελής θίασος, με προεξάρχοντα έναν αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του.

Το ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει η Κάθριν Χάντερ. Στο πλευρό της Κ. Χάντερ μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών: Ο Νικήτας Τσακίρογλου κρατά το ρόλο του αφηγητή, ο Δημήτρης Πιατάς υποδύεται τον Ηφαιστο, η Πέγκυ Τρικαλιώτη την Ιώ, ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο 9μελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά του Κώστα Βαρώτσου. Ο Γιάννης Μετζικώφ σχεδιάζει τα κοστούμια και τις μάσκες και ο Ιταλός Μαρτσέλο Μάνι επιμελείται την κίνηση.