Τρίτη 15/01/2019 - 20:37
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

Για το θανατηφόρο τροχαίο στη Θέρμη, σε δρόμο - καρμανιόλα με σχολεία

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (14 Γενάρη) στην περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, όχημα που οδηγούσε 38χρονος οδηγός, παρέσυρε και τραυμάτισε 50χρονο πεζό στην οδό Κουγιάμη.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο», ωστόσο, δυστυχώς δεν κατάφερε να μείνει στη ζωή, καθώς τα τραύματά του ήταν πολύ σοβαρά.

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Θέρμης εκφράζει τη θλίψη της για το τραγικό συμβάν, αλλά και τα ειλικρινή θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Το τραγικό αυτό συμβάν, σε ένα δρόμο καρμανιόλα με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο στην επέκταση του οικισμού της Θέρμης, όπου έχουν συμβεί δεκάδες τροχαία κατά το παρελθόν, φέρνει στην επιφάνεια, με τον πιο δραματικό τρόπο, τα σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας της κυκλοφορίας τόσο των πεζών, όσο και των οχημάτων του δήμου γενικότερα και ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο συγκεκριμένος δρόμος, με ελλιπή φωτισμό, με πρακτικά ανύπαρκτη πεζοδρόμηση, με ανεπαρκέστατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις, ασυντήρητη σήμανση, γίνεται κυριολεκτικά παγίδα θανάτου.

Πολύ δε περισσότερο, όταν είναι σήμερα ο βασικός δρόμος πρόσβασης στο 5ο Νηπιαγωγείο, το 4ο Δημοτικό σχολείο και το 3ο Γυμνάσιο και αρκετά συχνά χρησιμοποιείται και από μαθητές, όταν για διάφορους λόγους δεν γίνεται χρήση της σχολικής μεταφοράς. Επίσης, καθημερινά διασχίζεται από κάποιους μαθητές που φοιτούν στο 1ο Λύκειο Θέρμης. Αλλά και από τους κατοίκους της «επέκτασης», που πλήρωσαν πανάκριβα την κατοικία τους, σε μια περιοχή όπου δεν είναι διασφαλισμένες στοιχειώδεις υποδομές, ανάμεσα στις οποίες και αυτές που είναι απαραίτητες για να διασφαλίζεται η ασφάλεια της κυκλοφορίας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση της διοίκησης του Δήμου Θέρμης, που παρά τους αυτοεπαίνους της για τα ποσά που διαθέτει σε ασφαλτοστρώσεις και οδοποιία, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, δεν αντιμετωπίζει έγκαιρα και με επάρκεια, ακόμα και υψηλής προτεραιότητας ζητήματα ασφάλειας κυκλοφορίας, όπως το συγκεκριμένο.

Οι ευθύνες αυτές σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις τεράστιες ευθύνες για τη μηδαμινή σχεδόν χρηματοδότηση τέτοιου είδους υποδομών από τις κυβερνήσεις, διαχρονικά (και όχι μόνο στα χρόνια των μνημονίων, όπου η κατάσταση έγινε ακόμα πιο τραγική), όπως και από τη σημερινή κυβέρνηση. Παρά το γεγονός της άγριας φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων και συνολικά και ειδικότερα αυτής που αφορά τη λαϊκή κατοικία και γη και τη χρήση των δρόμων από τα λαϊκά στρώματα. Είναι μια πολιτική που προτεραιοποιεί τις υποδομές που απαιτεί το κεφάλαιο και βάζει στο ζύγι του "κόστους - οφέλους" αυτές που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή την πολιτική, στην πράξη την αποδέχτηκε, χωρίς καμιά ουσιαστική αντίδραση και με τη στάση της έβαλε πλάτη να περάσει και η διοίκηση του Δήμου της Θέρμης.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση πεζών και οχημάτων στην επέκταση της Θέρμης, με προτεραιότητα τον συγκεκριμένο δρόμο - καρμανιόλα.

Δηλαδή: Φωτισμός, επαρκή και συντηρημένη σήμανση κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις (κυκλικοί κόμβοι, φωτεινοί σηματοδότες, κλπ.), ασφαλή και βατά πεζοδρόμια.

Μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Ανάλογα μέτρα να παρθούν συνολικά στο δήμο, με προτεραιότητα τους δρόμους εγνωσμένης επικινδυνότητας».