Τρίτη 22/01/2019 - 11:35
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για να ανάψει η φλόγα της λαϊκής διεκδίκησης (ΦΩΤΟ)

Σε μεγάλη συγκέντρωση στο Ίλιον, όπου παρουσιάστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σταματόπουλος, μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στις πυκνές και επικίνδυνες εξελίξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ και τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης αλλά δολοφονικός οργανισμός. Όπως είπε, «αναπτύσσουμε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης με κεντρικά συνθήματα: ΟΧΙ στη Συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. ΟΧΙ σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. ΟΧΙ στον επικίνδυνο αλυτρωτισμό και τον αντιδραστικό εθνικισμό. ΝΑΙ στην ειρήνη και φιλία των λαών». Σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ανάμεσα στα αστικά κόμματα που γίνονται με μεγάλη ευκολία το τελευταίο διάστημα ,σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το μόνο κόμμα που ο κόσμος το ψήφισε και είναι εκεί αταλάντευτο είναι το ΚΚΕ, όλα τα άλλα είναι "ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ..."».

Στη συνέχεια στάθηκε στις εξελίξεις στην Περιφέρεια Αττικής, λέγοντας ότι εκεί τα «παζάρια» και οι «μεταγραφές» είχαν ξεκινήσει νωρίτερα: «Και εδώ είχαμε τη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ που φυσικά βγήκε με σύνθημα ότι θα ακυρώσει το μνημόνιο στην Αττική και πέρα από την κοινή ψήφιση του προϋπολογισμού με τον Σγουρό, από τις πρώτες ενέργειες μόλις βγήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ήταν να δεσμεύσει τα αποθεματικά της Περιφέρειας και να τα δώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος για να πληρωθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ στο ακέραιο και στην ώρα τους. Στηρίχθηκε από τους ΑΝΕΛ και τη ΛΑΕ μετά το 2015, από τα κεντρικά στελέχη της που ακόμα κρατούν θέση αντιπεριφερειάρχη και διάφορους άλλους "παράγοντες" που όπου βρουν φως μπαίνουν. Να θυμίσουμε ότι και η Δούρου ψηφίστηκε με τη λογική του μικρότερου κακού...».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Δυτικής Αθήνας, όπως η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, αφού αυτά δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και γι’ αυτό δεν εντάσσονται στους προϋπολογισμούς κυβέρνησης και Περιφέρειας, ούτε στις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. Επίσης αναφέρθηκε στο Πάρκο Τρίτση, λέγοντας ότι αποτελεί «μοναδική ανάσα που έχουμε και αν δεν υπήρχε η ΚΝΕ και το Κόμμα, θα το είχαν κόψει ήδη σε κομμάτια και θα το είχαν πουλήσει...».

Για το μεγάλο πρόβλημα των κατοίκων, την υγειονομική βόμβα της χωματερής στη Φυλή, ανέδειξε τους αγώνες που έχουν δώσει οι κομμουνιστές για το άμεσο και οριστικό κλείσιμό της, για φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, σε αντιδιαστολή με την πολιτική της περιφερειακής αρχής που από τη μία επεκτείνει τη λειτουργία της με νέο «κύτταρο», παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της και από την άλλη ετοιμάζεται να λειτουργήσει και τη δομή στο Γραμματικό, από φόβο μήπως η Φυλή «σκάσει» από τα σκουπίδια. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε σε λαϊκή αντεπίθεση, με το «το ΚΚΕ, με το κόκκινο γαρίφαλο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε δήμο και Περιφέρεια».

Δήμαρχος αγωνιστής ή διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής;

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Σταματόπουλος, θέτοντας το δίλημμα ενόψει των τοπικών εκλογών, σημείωσε: «Θέλουμε έναν δήμαρχο που να διαχειρίζεται και να ενισχύει την υπάρχουσα αντιλαϊκή πολιτική; Το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο που λειτουργεί προς όφελος των λίγων;

Ή έναν δήμαρχο που να συγκρούεται με αυτό το πλαίσιο; Έναν δήμαρχο μπροστάρη και στήριγμα των διεκδικήσεων και των αγώνων του λαού, που να δίνει τη μάχη μαζί με το λαό της πόλης για κάθε μεγάλο και μικρό πρόβλημα;

Βεβαίως, διλήμματα θα θέσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι παρατάξεις, οι συνδυασμοί. Το αν θα έχουμε για παράδειγμα έναν "νοικοκυρεμένο και όμορφο δήμο", όπως λέει η σημερινή διοίκηση του κ. Ζενέτου. Για μας όμως, πάνω απ’ όλα, όμορφος και νοικοκυρεμένος δήμος, σημαίνει οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία του δήμου να ζουν με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Χωρίς το άγχος της ανεργίας, των τσακισμένων μισθών. Χωρίς το άγχος της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού. Απολαμβάνοντας δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτισμού. Που δεν πνίγονται στην πρώτη δυνατή βροχή. Που απολαμβάνουν ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπως στην ανεργία, στα χαράτσια, στις κατασχέσεις, στο ότι οι εργαζόμενοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την Παιδεία, για την Υγεία κ.ο.κ. Για κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα που τσακίζουν τη λαϊκή οικογένεια, ο Ν. Σταματόπουλος ανέδειξε τι μπορεί να κάνει μια αγωνιστική δημοτική αρχή, που θα είναι μαζί με τους εργαζόμενους στον αγώνα τους, σε αντίθεση με τη σημερινή που συνεχίζει την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής από εκεί που σταματάει η κεντρική κρατική διοίκηση. Π.χ. Αναφερόμενος στην ανεργία, τόνισε: Μια δημοτική αρχή «μπορεί σίγουρα να μη στηρίζει πολιτικές που την οξύνουν και την ανακυκλώνουν. Μπορεί να παλέψει πολύμορφα, μαζί με το λαό της πόλης, μαζί με τα συνδικάτα και τις επιτροπές ανέργων, μαζί με άλλους δήμους. Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση ουσιαστική στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, επίδομα ανεργίας σε όλους και όχι σε 1 στους 10 που δίνεται σήμερα. Να διεκδικήσει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του δήμου, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Μπορεί να ελαφρύνει ουσιαστικά τους ανέργους γιατί για παράδειγμα, τι ανταποδοτικά τέλη να πληρώσουν και με ποιο μισθό, όταν δεν μπορούν καλά - καλά να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ; Μπορεί να επιτρέψει στους ανέργους να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς που σήμερα μένουν εκτός. Να έχουν μειωμένη ή και δωρεάν πρόσβαση στις δραστηριότητες του δήμου.

Αυτά πάλεψαν οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", σε όλους τους δήμους και στο Ίλιον. Με πιο εμβληματική πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Πάτρας: Τη μεγάλη πορεία 220 χιλιομέτρων από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα ενάντια στην ανεργία και υπέρ της στήριξης των ανέργων.

Τι έκανε η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι υπόλοιπες δυνάμεις και παρατάξεις στο δήμο μας; Καμιά διεκδίκηση από τις κυβερνήσεις αυτών των ουσιαστικών και δίκαιων αιτημάτων. Στο Δήμο Ιλίου, οι άνεργοι, επιβαρύνονται στον ίδιο βαθμό με τέλη, δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Κι αυτό γιατί όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφωνούν με αυτό που προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ: Τα προγράμματα ολιγόμηνης και κακοπληρωμένης δουλειάς, την επιδότηση των εργοδοτών αντί των ανέργων, την ανταποδοτικότητα. Κι ενώ δεν διεκδικούν τίποτα ουσιαστικό για τους ανέργους, σχεδόν ειρωνικά, η Δημοτική Αρχή μαζί με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, στήνουν υπηρεσία για παροχή συμβουλών. Λες και το βασικό πρόβλημα των ανέργων είναι η έλλειψη συμβουλών. Λες και το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και λείπει η πληροφόρηση...».

Αναφερόμενος ειδικά στο Πάρκο Τρίτση, ο Ν. Σταματόπουλος είπε: «Το τελευταίο διάστημα "σκοτώνονται" μεταξύ τους οι δημοτικές αρχές Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, για το ποιος θα κάνει κουμάντο στο Πάρκο Τρίτση. Η αντιπαράθεση αυτή όμως είναι πολύ μακριά από τις αγωνίες του λαού της περιοχής για την τύχη του πάρκου. Γίνεται, ουσιαστικά, για το ποιος θα μπορεί να αξιοποιεί αυτό το "φιλέτο", για επιχειρηματικούς σκοπούς και έσοδα.

Γιατί μπορεί για παράδειγμα ο κ. Ζενέτος να λέει πως είναι κάθετα αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του πάρκου, όμως εκεί θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια αν το αναλάβει, γιατί δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε το αναγκαίο προσωπικό για να το λειτουργήσει.

Το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχουν καθαρές θέσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Το σύνολο των χώρων και των υποδομών της έκτασης του Πάρκου Τρίτση πρέπει να διατεθούν για τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής. Με ελεύθερη και δωρεάν χρήση, χωρίς κατακερματισμούς και επιμέρους οριοθετήσεις. Για να σωθεί το πάρκο, πρέπει να εξασφαλιστεί σταθερή, επαρκής και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις ανάγκες. Να προσληφθεί επαρκές προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Αιτήματα, δηλαδή, για τα οποία η κυβέρνηση, ο φορέας διαχείρισης και οι δημοτικές αρχές δεν δίνουν επαρκείς απαντήσεις».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν την «πραγματική διαφορά στο δήμο και την Περιφέρεια», ενισχύοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και ανέδειξε ότι «είναι μεγάλο το κομμάτι του λαού του Ιλίου που παραδέχεται πως μοναδική πραγματική αντιπολίτευση στην εφαρμοζόμενη πολιτική και στο δήμο, ήταν και είναι η “Λαϊκή Συσπείρωση”. Κι αυτή η αντιπολίτευση υπέρ του λαού πρέπει να δυναμώσει. Με την εκλογή περισσότερων δημοτικών συμβούλων της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Που με μεγαλύτερη δύναμη, με μεγαλύτερη ορμή θα ενημερώνουν το λαό της πόλης. Θα αποκαλύπτουν. Θα γίνονται η φωνή των αιτημάτων του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα πιέζουν για να δίνονται λύσεις σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Θα πρωτοστατούν παντού για να ανάβει η σπίθα της διεκδίκησης».