Τετάρτη 27/02/2019 - 18:25
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ

Σταθερά δίπλα στους 215 συμβασιούχους με οκτάμηνα Κοινωφελούς Εργασίας (ΦΩΤΟ)

Στο πλευρό των 215 εργαζομένων συμβασιούχων με οκτάμηνα Κοινωφελούς Εργασίας, κατά τη σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, βρέθηκε σήμερα η Δημοτική Αρχή Πάτρας. Στα Δικαστήρια της πόλης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, Δημήτρης Πελεκούδας, Χρήστος Κορδάς, Βασίλης Θωμόπουλος, Παύλος Στάμος καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Αμέσως μετά την εκδίκαση, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων που αγωνίζονται για μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι γνωστές τόσο οι αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου όσο και οι κινητοποιήσεις μας. Θυμίζουμε τη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας Πάτρα - Αθήνα με το κεντρικό αίτημα: "Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα".

Τα 836 άτομα που εργάστηκαν στο δήμο μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ Κοινωφελούς Εργασίας 8 μηνών προσέφεραν σημαντικό έργο στην πόλη μας.

Η Δημοτική Αρχή συμμετείχε στις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους στον ΟΑΕΔ και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην κινητοποίηση στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και στη Βουλή, όπου κατατέθηκαν τα αιτήματά τους σε όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής. Στήριξε τα δίκαια αιτήματά τους για παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους όταν τελειώσει το πρόγραμμα».

Υπενθύμισε πως στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ είχε αναδείξει το θέμα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «(…) η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, η μη ικανοποίηση ελαχίστων αιτημάτων, όπως αυτό των οκταμηνιτών κοινωφελούς εργασίας για μια μικρή παράταση της εργασίας τους, να κάνουν Χριστούγεννα, να μπουν στο ταμείο ανεργίας, να ολοκληρωθούν οι εργασίες τους στους δήμους που έμειναν ημιτελείς, (…) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παράδοση των δραστηριοτήτων των δήμων στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Επισήμανε ακόμα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Μετά την άρνηση της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που είχαν, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για τη συνέχιση της εργασίας τους. Δυστυχώς, δεν είχαν όλες οι αιτήσεις την ίδια αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να απορριφθούν.

Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα ήταν παρούσα σε όλες τις εκδικάσεις και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά τους.

Ζητήσαμε από το υπουργείο χρηματοδότηση για τη μισθοδοσία τους. Δεν έχουμε λάβει απάντηση, όπως δεν έχουμε λάβει απάντηση και στο αίτημά μας για συνάντηση για αυτό το θέμα.

Θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να είχαν σήμερα πληρωθεί, αν δεν είχαμε σαφή έγγραφη υπόδειξη από το υπουργείο Εσωτερικών ότι πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσουμε σε αναμόρφωση προϋπολογισμού. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, προχωράμε ήδη σε αναμόρφωση ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το Μάρτιο για όλο το διάστημα που εργάζονται».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε κάποιους «όψιμους υπερασπιστές» των εργαζομένων, το τελευταίο διάστημα, που «αφού επί χρόνια στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές που προκαλούν τη φτώχεια και την ανεργία, αφού με δηλώσεις και Επερωτήσεις στη Βουλή καταφέρονταν κατά των εργαζομένων, τώρα, προεκλογικά, υπερασπίζονται δήθεν τους εργαζόμενους. Να γνωρίζουν όλοι αυτοί πως ο πατραϊκός λαός θυμάται, βλέπει και κρίνει».

Τέλος, είπε πως «η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει την πορεία που χάραξε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα. Είμαστε με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

Η απόφαση για την υπόθεση αναμένεται στις αρχές του Μάρτη.