Παρασκευή 19/04/2019 - 12:44
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΗΤΕΙΑΣ

Τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις πρόσφατες πλημμύρες

Να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των κατοίκων για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες, απαίτησε κατά την τοποθέτησή της στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σητείας Σταυρούλα Καράμπελα.

Στην τοποθέτησή της ανέφερε:

«Οι τόσο έντονες βροχοπτώσεις στη Σητεία ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις πλημμύρες. Σε κάθε μικρή βροχή όλοι ξέρουμε ότι πλημμύριζαν οι κεντρικοί δρόμοι της Σητείας, ειδικά η Βαρθολομαίου και η διασταύρωση με το Γαλλικό. Μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια και ειδικά κατά τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος πολλές φορές ως "Λαϊκή Συσπείρωση" Σητείας είχαμε αναδείξει την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και ότι η Σητεία ήταν τελείως ανοχύρωτη σε έντονα καιρικά φαινόμενα και ήταν ένας από τους κύριους λόγους που καταψήφιζα τα τεχνικά έργα.

Δεν χαίρομαστε που επαληθευτήκαμε, αλλά είναι πολύ να ζητιέται τώρα να πάμε όλοι μαζί στις υποσχέσεις που θέλετε προεκλογικά να υποστηρίξετε. Η εμπειρία που είχαμε από το προηγούμενο χρονικό διάστημα που δεν θέλατε σαν δημοτική αρχή να συζητηθεί αυτό το ζήτημα που απασχολεί όλη την περιοχή της Σητείας είναι απογοητευτική. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις από την Περιφέρεια και από το κεντρικό κράτος να απαιτήσει ουσιαστικές λύσεις. Η υποστήριξη της πρότασής μας για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα τις καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις, από όλους τους παρευρισκομένους δημοτικούς συμβούλους είναι θετική -δεν ξέρω βέβαια αν εντάσσεται στην προεκλογική περίοδο- αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω την απουσία δημοτικών συμβούλων από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις καταστροφές.

Στον απολογισμό που οφείλετε σαν δημοτική αρχή να κάνετε πρέπει να πάρετε και θέση για το ποιος φταίει. Εμείς έχουμε καθαρή απάντηση. Δεν τα ρίχνουμε όλα στο παρελθόν και στους άλλους. Όσοι είχαν θέση ευθύνης όπως εσείς, η αντιπεριφερειάρχης η κ. Πετράκη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζερβάκης, που ψήφιζε θετικά τους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας και τα τεχνικά έργα. Μη μας πείτε πάλι ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση, ότι δεν επιλέγονται τέτοια έργα κλπ. Εσείς είσαστε που υπηρετείτε αυτή την πολιτική, που διαφημίζετε το ρεαλισμό σας και κάνετε έργα όπως οι ποδηλατόδρομοι και η αλλαγή των led στο δημοτικό φωτισμό, αλλά δεν κάνετε έργα για να μην καταστρέφονται οι περιουσίες των λαϊκών οικογενειών όπως είναι το δίκτυο ομβρίων, ο καθαρισμός των ποταμών και των ρεμάτων κ.ά. Εσείς είστε που υποστηρίζετε την ΕΕ που χρηματοδοτεί μόνο τέτοια έργα και δεν βάζετε κανένα εμπόδιο στο να περνάει αυτή η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο.

Έχουν μερίδιο όμως ευθύνης και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν διεκδίκησαν έργα πολιτικής προστασίας όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης, ασφάλειας σχολικών κτιρίων. Δεν ανέδειξαν κατά τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος την έλλειψη χρηματοδότησης τέτοιων έργων.

Είναι ευτύχημα ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές γιατί ήταν ημέρα. Κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες, δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, ο αποκλεισμός των χωριών γύρω από την Σητεία δεν κράτησε πολύ. Όμως υπάρχουν αποκλεισμένοι δρόμοι και πρέπει να δοθούν λύσεις άμεσα. Οι καταστροφές στο Μακρύ Γιαλό είναι τεράστιες και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός με χρονοδιάγραμμα.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" Σητείας δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στον υπουργό κ. Σπίρτζη που στην απάντηση της Επερώτησης που έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη "Λαϊκή Συσπέιρωση" για τις καταστροφές στη νΚρήτη και ειδικά στο Λασίθι ο υπουργός δεν ανέφερε κανένα σχεδιασμό για το Λασίθι.

Είναι ελπιδοφόρο ότι κινητοποιήθηκαν οι Σητειακοί, υπάρχει μια Επιτροπή Αγώνα, αλλά λύσεις δεν πρόκειται να δοθούν μέσα από τα γραφεία των υπουργών και των περιφερειακών και τοπικών αρχόντων, αλλά με κινητοποίηση του κόσμου και με ανυποχώρητη διεκδίκηση αυτών που έχει ανάγκη.

Πρέπει να γίνει αποτίμηση των ζημιών έγκαιρα για να απαιτηθούν τα αντίστοιχα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του δήμου, από χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος.

Μπορεί να κάνατε αίτημα για 1 εκατ. για τους αγροτικούς δρόμους και το αρδευτικό δίκτυο, αλλά επαρκεί για να καλυφθούν οι ζημιές; Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρέπει να γίνει άμεσα η διάνοιξη των αγροτικών δρόμων γιατί σε λίγο αρχίζει το πρώτο ψέκασμα στις ελιές και τα προβλήματα αυτά θα έχουν επίπτωση στην παραγωγή τον επόμενο χρόνο.

Είναι χρήσιμο εδώ να μας πείτε μια πρώτη εκτίμηση του κόστους της αποκατάστασης των ζημιών για να μπορούμε να καταλάβουμε εμείς και ο λαός της Σητείας τι ποσοστό καλύπτουν τα κονδύλια που εξήγγειλε ο περιφερειάρχης και η δημοτική αρχή.

Επίσης εσείς που μπαινοβγαίνετε στα γραφεία των αρμοδίων υπουργών και λοιπών να μας πείτε για το σχεδιασμό σας και με το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα.

Η πρότασή μας είναι ότι άμεσα πρέπει να γίνει σήμανση των προβληματικών σημείων, των διαβάσεων που διασχίζουν ρέματα, άμεσα μελέτες και καθαρισμός των ρεμάτων και των ποταμών, αποζημίωση των οικογενειών για οικοσκευές και οικόσιτα ζώα, καθαρισμός των υπαρχόντων φρεατίων. Αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο.

Απαιτούμε άμεσο σχεδιασμό εκπόνησης μελετών ή ενεργοποίηση ήδη υπαρχόντων, άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση προγράμματος έργων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκλειστικά με την ευθύνη του κράτους, όπως εκσυγχρονισμός του επαρχιακού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας, αποχέτευση ομβρίων. Ενίσχυση του δήμου και της Περιφέρειας με το κατάλληλο προσωπικό. Έκτακτη χρηματοδότηση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να ελαφρυνθούν οι πληγέντες από φόρους, δημοτικά τέλη.

Άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, των δικτύων ύδρευσης - άρδευσης, των τηλεπικοινωνιών των πληγέντων περιοχών Σητείας και Μακρύ Γιαλού.

Τέλος, πρέπει να γίνει εδώ και τώρα αντιπυρικός σχεδιασμός για την καλοκαιρινή περίοδο, η κατάσταση τώρα στο αγροτικό δίκτυο είναι ένας επιπλέον λόγος για την αναγκαιότητά του.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμιά ελπίδα να μπουν σε φάση υλοποίησης εάν δεν γίνουν υπόθεση των λαϊκών οικογενειών για να τα διεκδικήσουν μέσα από αγώνες στους οποίους ως "Λαϊκή Συσπείρωση" Σητείας θα είμαστε μαζί τους. Είμαστε μαζί με τις λαϊκές οικογένειες ανεξάρτητα σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκουν στην απαίτηση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών μας, αλλά είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που από θέση εξουσίας ή αντιπολίτευσης έβαλαν πλάτη για να εφαρμόζεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις τη ζωή του λαού και τώρα δίνουν υποσχέσεις ότι θα τα φτιάξουν όλα».