Παρασκευή 06/09/2019 - 14:18
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ

Απόφαση διαιώνισης της απαράδεκτης κατάστασης η μεταφορά προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς

Από την άφιξη των προσφύγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Από την άφιξη των προσφύγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

«Απόφαση διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ειδικά μετά την εφαρμογή της καταστροφικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας», χαρακτηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου Παιονίας Κιλκίς την μεταφορά στην περιοχή προσφύγων από τα νησιά, σε έναν καταυλισμό που είναι υπερπλήρης και δεν πληρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές. Περίπου 1.000 πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Μόριας θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας (βρίσκεται στον δήμο Παιονίας), ο οποίος είναι ήδη υπεράριθμος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

«Η μεταφορά επιπλέον χιλίων προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας αποτελεί απόφαση διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ειδικά μετά την εφαρμογή της καταστροφικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται σε χώρο που είναι υπερ-πλήρης, που δεν πληρούνται όλες οι συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και που τα αιτήματα ασύλου ή μεταφοράς σε άλλες χώρες της ΕΕ προχωράνε με το σταγονόμετρο.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα νησιά προχωράει σε μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, μεγαλύτερης εμπλοκής του μεταναστευτικού στα ευρωατλαντικά γρανάζια. Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πατάνε στον ίδιο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώνουν αυτή την αντιδραστική πολιτική.

Την ουσία αυτών των αποφάσεων δεν αμφισβητούν ούτε οι εκπρόσωποι αστικών κομμάτων στην τοπική διοίκηση. Η σημερινή διοίκηση του δήμου Παιονίας, όπως και η προηγούμενη, επικεντρώνουν μόνο στο ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών, χωρίς να αναδεικνύουν τις αιτίες του ζητήματος, συνολικά τα προβλήματα στη ζωή των προσφύγων - μεταναστών και των κατοίκων στα νησιά και στην περιοχή μας.

Από την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Βασιλακάκης με κλιμάκιο της ''Λαϊκής Συσπείρωσης'' στη δομή της Νέας Καβάλας έγινε εμφανές ότι υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα από τη διαμονή επιπλέον εκατοντάδων ανθρώπων σε σκηνές, σε μία περιοχή χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Την ευθύνη για αυτές τις ελλείψεις τις έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που δεν έχουν εξασφαλίσει αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, και που δεν έχουν δώσει τα αναγκαία κονδύλια για υποδομές στην Παιονία (π.χ. υδροδότηση, καθαριότητα, υγεία κ.τ.λ.). Επίσης ευθύνες έχουν και οι διοικήσεις του δήμου που δεν διεκδίκησαν ουσιαστικά κρατικά κονδύλια, αλλά αρκέστηκαν στη λογική των ανταποδοτικών τελών, της τοπικής φορολογίας και της δανειοδότησης, μεταφέροντας κάθε κόστος στις πλάτες του λαού της Παιονίας.

Με αυτή τους τη στάση δεν αναδεικνύουν τις αιτίες και τη λύση του προβλήματος, στρώνοντας το έδαφος για την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Φαινόμενα που έχουμε ξαναζήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας.

Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' Παιονίας καλεί το λαό της Παιονίας, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να πάρουν πρωτοβουλίες για:

  • Να κλείσουν όλα τα hotspots στα νησιά και τον Έβρο και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις και να μη ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών, καθώς και της περιοχής μας έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  • Να παρθούν όλα τα άμεσα και αναγκαία μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης για την υδροδότηση, την αποχέτευση, την καθαριότητα και την υγιεινή».