Τετάρτη 18/09/2019 - 13:15
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ

Κλείνουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε Χαλάστρα και Ανατολικό

Την ασκούμενη πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Δέλτα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στο δήμο μας ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις σε σχολικές υποδομές που αντιμετωπίζει ο δήμος μας και στον ευαίσθητο τομέα της Προσχολικής Αγωγής. Οι γονείς που περίμεναν φέτος να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς σε Χαλάστρα και Ανατολικό, ενημερώθηκαν την ημέρα της έναρξης της σχολικής χρονιάς (!) ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν θα λειτουργήσουν καθώς δεν έχουν την απαραίτητη άδεια και κλήθηκαν να μεταφέρουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς σε Κύμινα και Σϊνδο.

Το πρόβλημα με τους συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς φαίνεται ότι ήταν γνωστό, ωστόσο η απερχόμενη διοίκηση του κυρίου Φωτόπουλου δεν έκανε καμία ενέργεια για τη δημιουργία νέων κτιρίων κατάλληλων για τη στέγαση μικρών παιδιών. Ευθύνες όμως έχει και η σημερινή δημοτική αρχή που δεν φρόντισε άμεσα για την εξεύρεση κτιρίου κατάλληλου για την στέγαση των δύο παιδικών σταθμών. Είναι πρόκληση να αποποιείται των ευθυνών της με την δικαιολογία ότι τώρα ανέλαβε. Είναι πρόκληση να ζητά από τους γονείς με δική τους ευθύνη να μεταφέρουν σε γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα τα παιδιά. Ούτε καν την μετακίνηση των παιδιών δεν εξασφάλισε.

Αναρωτήθηκε η νέα δημοτική αρχή πόσο μεγάλο εμπόδιο στο προγραμματισμό μιας οικογένειας έχει αυτή η απόφαση, να μεταφέρει τους μαθητές σε άλλες περιοχές; Τι θα γίνει αν ένας γονιός δεν έχει μεταφορικό μέσο;

Τι θα γίνει αν και οι δυο είναι εργαζόμενοι και είχαν ήδη σχεδιάσει τον οικογενειακό προγραμματισμό και σήμερα τον βλέπουν να ανατρέπεται;

Μεγάλη ευθύνη φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που, ενώ ψήφισε το μέτρο για την υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής, δεν προέβλεψε καμία επιπλέον χρηματοδότηση, ούτε πήρε κανένα μέτρο για τη δημιουργία κτιριακών υποδομών, για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Ευθύνη επίσης έχει η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έρχεται να εφαρμόσει την ίδια πολιτική που στόχο έχει να υποβαθμίσει τη δημόσια εκπαίδευση, να στρώσει το έδαφος για στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση ακόμα και για τα Νηπιαγωγεία και να ανατρέψει οποιονδήποτε προγραμματισμό σε εκατοντάδες οικογένειες, που είτε δεν ξέρουν σε ποιο Νηπιαγωγείο θα πάει το Σεπτέμβρη το παιδί τους, είτε θα αναγκαστούν να το τρέχουν από τη μία περιοχή στην άλλη. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αν και γνώριζε τα προβλήματα, όπως παραδέχτηκε, πριν ακόμα από τις εκλογές (π.χ. για τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές), δεν δεσμεύτηκε ότι θα πάρει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο(!) για την επίλυσή τους.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8/9 η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζήτησε το ΘΕΜΑ της κατάστασης των σχολείων και των παιδικών σταθμών να είναι το πρώτο που θα συζητηθεί, καθώς αντίστοιχα προβλήματα ακαταλληλότητας αντιμετωπίζουν και άλλα σχολεία του δήμου μας. Οι εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Για εμάς η Προσχολική Αγωγή δεν είναι μόνο βασική ανάγκη για την οικογένεια, είναι πρώτα και κύρια απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται, κάτι όμως που δεν συμβαίνει σήμερα στον καπιταλισμό, ούτε στη χώρα μας ούτε διεθνώς. Φυσικά, για να εκπληρώνει αυτόν τον ρόλο της η Προσχολική Αγωγή ως δικαίωμα του παιδιού και της οικογένειας, πρέπει όλο αυτό το σύστημα να είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Δηλαδή να έχουν όλα τα παιδιά -από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο- θέση σε προσχολική δομή (παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο) δημόσια και δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς voucher και τροφεία. Σε κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών, σίτιση για όλα τα παιδιά μέσα στις δομές, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Καλούμε τους γονείς σε Χαλάστρα και Ανατολικό να οργανωθούν, να πιέσουν και να διεκδικήσουν άμεση λύση. Να αγωνιστούν για:

  • Την άμεση εξεύρεση λύσης με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου είτε με την υπενοικίαση από τον Δήμο κτιρίων κατάλληλων με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την στέγαση των παιδικών σταθμών σε Χαλάστρα και Ανατολικό είτε με την εξασφάλιση χώρων που ανήκουν στον δήμο και την διαμόρφωσή τους. Επίσης με ευθύνη του δήμου να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή σύγχρονων παιδικών σταθμών στη Χαλάστρα και το Ανατολικό.
  • Σε περίπτωση πρόκρισης άλλης λύσης να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ασφαλής μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με ευθύνη του Δήμου.
  • Δημόσια και δωρεάν φοίτηση για όλα τα παιδιά χωρίς τροφεία και vaoucher.
  • Να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά του νηπίου/προνηπίου, με μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό για να καλύπτουν 15 παιδιά ανά τμήμα και επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις».