Σάββατο 05/10/2019 - 08:40
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΦΥΛΗΣ

Για τις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόπειρα δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Φυλής στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον αγώνα των μαθητών των σχολικών μονάδων του δήμου ενάντια στο νέο «έγκλημα» που επιχειρείται σε βάρος των κατοίκων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας, με την απόπειρα δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή Σκαλιστήρι, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα χωματερή, σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό «Γεννηματά 2».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Φυλής και συνεχίζει:

«Ο νέος ΧΥΤΑ προβλέπεται να έχει ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικών μέτρων και διάρκεια χρήσης 2 ετών, ενώ υπάρχει πρόβλεψη διπλασιασμού της χωρητικότητάς του και της διάρκειας χρήσης του.

Η αξία κατασκευής του θα είναι 48.000.000 €, κόστος που θα καλυφθεί από τους πόρους του ΕΔΣΝΑ, δηλαδή απευθείας από το λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Οι μαθητές συζητώντας για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, μέσα από μαζικές συνελεύσεις τους αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις των σχολείων τους, μαζικές πορείες στους δρόμους της πόλης και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημαρχείο.

Αυτές οι κινητοποιήσεις που ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής μας, τις αιτίες αλλά και τους υπεύθυνους γι αυτά, ενόχλησαν τη δημοτική αρχή Παππού, που έκανε προσπάθειες να πείσει τους μαθητές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει απόφαση για νέα χωματερή ή ότι ο δήμαρχος δεν έχει υπογράψει και άλλα τέτοια, όταν η απόφαση για την επέκταση της χωματερής πάρθηκε ομόφωνα στον ΕΔΣΝΑ, όπου συμμετέχει και ο σημερινός δήμαρχος της πόλης (Παππούς) αλλά και ο προηγούμενος (Μπουραΐμης).

Ενόχλησαν όμως και κάποιους διευθυντές σχολείων που με περίσσια ταχύτητα έστειλαν μηνύματα στα κινητά των γονιών των μαθητών τους με τα οποία προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν τον "κοινωνικό αυτοματισμό τους", ζητώντας τους να "βοηθήσουν στην επαναλειτουργία του σχολείου", δηλαδή να "σπάσουν" την κατάληψη που αποφάσισαν τα παιδιά τους.

Οι μαθητές των σχολείων του δήμου μας έδωσαν ένα δίκαιο αγώνα που αφορούσε την ποιότητα της ζωής και το μέλλον τους, έδωσαν έναν αγώνα που μας αφορά όλους. Μαζί με αυτούς δεκάδες φορείς και σωματεία της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής έχουν πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στη δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Φυλής μαζί με όλους τους μαθητές, τους φορείς, τα εργατικά σωματεία και τους συλλόγους του δήμου μας αλλά και άλλων περιοχών της Αττικής καλεί όλο το λαό την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. σε αποκλεισμό της Λεωφόρου ΝΑΤΟ στο ύψος του ΧΥΤΑ Φυλής, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο νέο "έγκλημα", για να φωνάξουμε, να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Για να κλείσει οριστικά η χωματερή στη Φυλή

Για να μην προχωρήσουν τα σχέδιά τους για νέα χωματερή».