Τετάρτη 16/10/2019 - 08:47
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ

Προκλητική συγκάλυψη των επικίνδυνων σχεδιασμών για τη νέα χωματερή στη Φυλή

Τη στάση προκλητικής συγκάλυψης των επικίνδυνων σχεδιασμών για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή έχει επιλέξει η νέα Περιφερειακή Διοίκηση της Αττικής, του Γιώργου Πατούλη, ακολουθώντας βήμα προς βήμα την αντίστοιχη τακτική της προηγούμενης διοίκησης, της Ρένας Δούρου.

Η διοίκηση Πατούλη αρνείται επιδεικτικά να φέρει για συζήτηση πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που έχει κατατεθεί συνολικά πέντε φορές σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα και αφορά αίτημα για συζήτηση του πολύ σοβαρού αυτού θέματος, που αφορά τη ζωή χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αττικής και το οποίο έχει επιπτώσεις στους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου. Η στάση αυτή μάλιστα υποκρύπτει και δόλο, δεδομένου του εξαιρετικά ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς στις 22 Οκτώβρη λήγει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για τη νέα χωματερή. Με άλλα λόγια, η νέα διοίκηση επιδιώκει να οδηγήσει σε τετελεσμένα.

Σήμερα, Τετάρτη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση και η «Λαϊκή Συσπείρωση» επανέρχεται με το αίτημα να ενταχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη για 6η φορά από τις 5 Σεπτέμβρη και 7η από τις 28 Αυγούστου!

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αττικής έχει επανειλημμένα ζητήσει να γίνει συζήτηση και να πάρει απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την υπ' αριθμ. 248/01.08.2019 απόφαση που πήρε η πλειοψηφία της EE του ΕΔΣΝΑ, την 1η Αυγούστου, σε έκτακτη και εν κρυπτώ συνεδρίαση, και η οποία αφορά την εκ νέου επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, δίνοντας έτσι νέα παράταση στην υγειονομική βόμβα που δηλητηριάζει ολόκληρη τη Δυτική Αττική.

Στις 27/8/2019, επί διοίκησης Δούρου, ζητήσαμε να συζητηθεί η απόφαση της EE του ΕΔΣΝΑ που αφορά τη λήψη απόφασης για τη "Μελέτη, κατασκευή έργων για την α' φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων", η οποία τελικά δεν συζητήθηκε, με ευθύνη της τότε πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με τη νέα διοίκηση επανήλθαμε στις 5/9, 9/9, 12/9, 17/9 και 1/10 με έγγραφά μας, ζητώντας να συζητηθεί η αναφερόμενη απόφαση, και ζητούσαμε να δεσμευτείτε ότι θα φέρετε το θέμα προς συζήτηση.

Παρά τα έγγραφά μας, αγνοείτε το αίτημά μας και αρνείστε να εισαγάγετε το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ακολουθώντας τη "γραμμή" Δούρου. Συνειδητά υποκρύπτετε το εξαιρετικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, που θα μας οδηγήσει σε τετελεσμένα, δεδομένου ότι στις 22 Οκτώβρη λήγει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 18ης Σεπτέμβρη, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, απαντώντας στο αίτημα που είχαμε ζητήσει με το υπ' αριθμ. 30/17-09-2019 έγγραφό μας, να συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Φυλής, ζήτησε από τις παρατάξεις να καταθέσουν πρώτα τις δικές τους προτάσεις.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αττικής επανειλημμένα έχει καταθέσει δημόσια, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τις θέσεις της για το μείζον αυτό ζήτημα και είναι συνεπώς σε γνώση και της νέας περιφερειακής αρχής, τις οποίες καταθέσαμε εκ νέου με το υπ' αριθμ. 33/02-10-2019 έγγραφό μας, ζητώντας να τις κοινοποιήσει στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο ακόμα δεν έχει κάνει.

Με Δελτίο Τύπου στις 4 Οκτώβρη ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Πατούλης, ενημέρωσε ότι έχει θέσεις και μάλιστα τις παρουσίασε στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε στο αίτημά μας, να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της 22ης συνεδρίασης το θέμα που αφορά την υπ' αριθμ. 248/2019 απόφαση της EE του ΕΔΣΝΑ, για τη δημιουργία Νέας Χωματερής, ώστε να πάρει θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως οφείλει, γι' αυτό το φλέγον ζήτημα που αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού όλης της Αττικής.

Καταθέτουμε συνημμένη τη θέση μας για το έγκλημα που συντελείται με τη δημιουργία της νέας χωματερής στη Φυλή, για να κοινοποιηθεί στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου».