Πέμπτη 17/10/2019 - 17:11
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στην Περιφέρεια

Την απαξιωτική στάση της Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προς τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια, καυτηριάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή την άρνηση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου να φέρει σε συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση (14/10) θέματα που αφορούν τους συμβασιούχους εργαζόμενους και την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα: Οι συμβασιούχοι με προγράμματα ΟΑΕΔ που εργάζονται, για ορισμένο χρόνο, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη είχαν ζητήσει εγγράφως από τη Διοίκηση να συζητηθεί το αίτημα τους για παράταση της σύμβασης εργασίας τους. Μάλιστα σε ερώτημα των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΠΣ είχε δεσμευτεί ότι θα το εντάξει ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, δηλαδή στις 14/10. Αυτή η δέσμευση όμως δεν υλοποιήθηκε.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες είχαν καταθέσει υπόμνημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα την τραγική υποστελέχωση στις υπηρεσίες τους και το μεγάλο πρόβλημα ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών που συχνά αντιμετωπίζουν (με αφορμή καταδικαστικές αποφάσεις συναδέλφου τους). Η «Λαϊκή Συσπείρωση», για το συγκεκριμένο θέμα, είχε καταθέσει εμπρόθεσμα, με βάση τον κανονισμό, σχετική Επερώτηση, η οποία όμως δε συζητήθηκε με ευθύνη της Διοίκησης Τζιτζικώστα.

Στην αρχή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και αφού τα δύο επείγοντα και κρίσιμα ζητήματα δεν είχαν συμπεριληφθεί ως θέματα, δόθηκε προσχηματικά ο λόγος στους εργαζόμενους για 2 λεπτά μαζί με μία αόριστη απάντηση ότι θα αποσταλούν επιστολές στα υπουργεία για τα θέματά τους. Δεν δόθηκε ο λόγος στο Σώμα ώστε να διαμορφωθεί πλήρης εικόνα για τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζόμενων, αλλά και να διατυπωθεί με σαφήνεια και ολοκληρωμένα η στάση και των υπολοίπων παρατάξεων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχολιάζει ότι «η συγκεκριμένη στάση της Περιφερειακής Αρχής, που είναι σίγουρα βολική για ορισμένες παρατάξεις, είναι πολιτική επιλογή, καθώς συντάσσεται με την πολιτική της ΕΕ, που υιοθετούν και υλοποιούν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, υπέρ των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ακόμα συντάσσεται με την απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών με στόχο ένα μικρό "ευέλικτο επιτελικό κράτος", στην υπηρεσία πάντα των επιχειρηματικών ομίλων, αδιαφορώντας επί της ουσίας, για τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων σε αυτές.

Επισημαίνουμε ότι στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στην Περιφέρεια (μόνιμων και συμβασιούχων) και ότι θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία την τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών της, η οποία εκτός των άλλων δημιουργεί προβλήματα συνολικά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 14/10, συζητήθηκαν, επίσης ο ορισμός μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Συντονιστικά Οργανα της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων και η έγκριση υποβολής πρότασης ένταξης ορισμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο πρόγραμμα Φιλόδημος.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με τα ΣΟΠΠ, ανέδειξε ότι: «Ο συντονισμός των φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται στο κρίσιμο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι μια σημαντική πλευρά του γενικότερου σχεδιασμού. Το ζήτημα όμως δεν εξαντλείται εκεί. Αρκετές φορές η συνεδρίαση Συντονιστικών Οργάνων γίνεται το όχημα για την καλλιέργεια εφησυχασμού, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε έργα, προσωπικό, χρηματοδότηση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι τεράστιες.

Αυτές οι ελλείψεις, που σαν βασική αιτία έχουν την πολιτική εξυπηρέτησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων (με αποτέλεσμα κονδύλια απαραίτητα για την Πολιτική Προστασία να διατίθενται αλλού), βρίσκονται πίσω από τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα μας, με πιο εμβληματικά τελευταία παραδείγματα τη Μάνδρα και το Μάτι στην Αττική. Ποιος μπορεί άραγε να επιβεβαιώσει ότι σε περίπτωση που χτυπήσει την περιοχή μας ένας ισχυρός σεισμός, υπάρχει ετοιμότητα από όλες τις υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που θα δημιουργηθεί; Ποιος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια νέα τραγωδία;

Σημαντικό επίσης ζήτημα είναι η ίδια η πολυδιάσπαση ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε πλήθος φορέων που έχει οδηγήσει πολλές φορές σε προβλήματα. Επιβεβαιώνεται, μέσα και από την ίδια την εμπειρία, η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, με συγκέντρωση ισχυρών πόρων και δυναμικού.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων έχει υπογραμμιστεί η αναγκαιότητα επικαιροποίησης του σχεδίου Ξενοκράτης με βάση τις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας, τα νέα δεδομένα που υπάρχουν. Εμβληματικό παράδειγμα καθυστέρησης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι η μη επικαιροποίηση του σχεδίου Ξενοκράτης για την περίπτωση ισχυρού σεισμού στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με βάση τα πορίσματα ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν ολοκληρωθεί».

Σε ότι αφορά την πρόταση ένταξης έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας, συνολικού προϋπολογισμού 29.380.800 ευρώ στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» του υπουργείου Εσωτερικών, ο Σ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα στηρίξει με όλους τους τρόπους, τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού της περιοχής για αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας της ζωής και της περιουσίας του, γενικότερα του περιβάλλοντος.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δέκα υποέργα ανάμεσα στα οποία δίκτυα ομβρίων υδάτων, σε περιοχές του αστικού ιστού Θεσσαλονίκης αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής, στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Νέας Προποντίδας, κ.α.

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, αναλυτικά σημείωσε: «Στο πρόγραμμα "Φιλόδημος" εντάσσονται και έργα που έχουν καθυστερήσει τραγικά ή βρίσκονται στα αζήτητα με σκοπό την αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων και την άμβλυνση της δικαιολογημένης αγανάκτησης κατοίκων περιοχών που ήρθαν αντιμέτωπες με καταστροφές. Εξυπηρετούνται βεβαίως μέσω αυτού του σχεδιασμού και επιχειρηματικά συμφέροντα άμεσα ή έμμεσα.

Η ένταξη ορισμένων απαραίτητων έργων στο εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να κρύψει την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας ανά Περιφερειακή Ενότητα στην Κεντρική Μακεδονία, την αποσπασματικότητα των έργων, τις τραγικές καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καθυστέρησης, η πρόταση που κατατίθεται για δύο έργα στο Δήμο Παύλου Μελά που αφορούν το δίκτυο όμβριων υδάτων της περιοχής Νικόπολης και τη διευθέτηση του ρέματος Ευκαρπίας, κατόπιν εορτής και αφού έχουν προκύψει επαναλαμβανόμενα προβλήματα.

Ακόμα η ένταξη ορισμένων έργων, δεν απαλλάσσει από τις διαχρονικές της ευθύνες την Περιφερειακή Αρχή που δεν έχει αναδείξει ολοκληρωμένα το πρόβλημα, δεν έχει διεκδικήσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια, δεν έχει προχωρήσει σε μια συζήτηση ανά ΠΕ. Πάνω από όλα όμως, είναι πολιτικά συνυπεύθυνη με τις διαδοχικές κυβερνήσεις, γιατί στηρίζει μια ιεράρχηση και προτεραιοποίηση έργων γενικότερα, με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση, άμεσα ή έμμεσα, των σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί στηρίζει την πολιτική της ΕΕ που μετράει σαν κόστος που πρέπει να περιορίζεται τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.

Υπερψηφίζουμε την υποβολή πρότασης για τα έργα που παρουσιάζονται στην εισήγηση με βασικό κριτήριο την κρισιμότητα τους και αναμένουμε τεκμηριωμένη ενημέρωση για την πρόοδο της υλοποίησης τους, όπως και για την επικαιροποίηση του masterplan των αντιπλημμυρικών έργων για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Θα επιμείνουμε, για να πραγματοποιηθεί επιτέλους, μια ολοκληρωμένη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο πάνω στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Θα στηρίξουμε με όλους τους τρόπους, τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού της περιοχής για αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας της ζωής και της περιουσίας του, γενικότερα του περιβάλλοντος».