Πέμπτη 24/10/2019 - 15:53
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Καταγγέλλει τη συζήτηση επέκτασης του ωραρίου ενόψει της «Λευκής Νύχτας» στη Λιβαδειά

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας καταγγέλλει τη μεθόδευση να συζητηθεί ως κατεπείγον θέμα και μάλιστα με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης του Περιφερειακού Συμβουλίου η επέκταση του ωραρίου των εργαζομένων στο Εμπόριο στην πόλη της Λιβαδειάς για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα κυρίως μεγάλων εμπορικών αλυσίδων στο πλαίσιο της λεγόμενης Λευκής Νύχτας.

Στην σχετική καταγγελία της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας αναφέρει:

«Τόσο η ίδια η διαδικασία της τηλεδιάσκεψης όσο και το ψευδεπίγραφο του κατεπείγοντος δεν μας βρίσκει σε καμία περίπτωση σύμφωνους και δεν θα συμμετέχουμε. Δεν νομιμοποιούμε με την παρουσία μας τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης του Περιφερειακού Συμβουλίου, δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι με την επέκταση του ωραρίου στα καταστήματα της Λιβαδειάς για το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019.

Η όλη διαδικασία παραπέμπει την εξυπηρέτηση της πολιτικής που απελευθερώνει τα ωράρια, ελαστικοποιεί τον εργασιακό βίο των εργαζομένων και δίνει ώθηση στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Η συγκεκριμένη απόφαση αν επικυρωθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συμβάλει -όπως άλλωστε συμβάλλει και με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας- στη χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων και στην προώθηση εργασιακών σχέσεων που οδηγούν σε δουλειά "ήλιο με ήλιο".

Η εμπειρία από αντίστοιχες "Λευκές Νύχτες" στη Λιβαδειά δεν συνέβαλε στην καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων, το αντίθετο μάλιστα:

  • Καμία θέση εργασίας δεν προέκυψε από τέτοιες δραστηριότητες επέκτασης του ωραρίου, απλά εντατικοποιήθηκε η δουλειά για τους υπαλλήλους.
  • Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν δήλωσαν ούτε πλήρωσαν υπερωρίες για τις επιπλέον ώρες.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις δεν δόθηκε η νόμιμη προσαύξηση 25% για νυχτερινή εργασία, δηλαδή μετά τις 10.00 το βράδυ.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Στερεάς εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους που είναι αντίθετοι με την επέκταση του ωραρίου τους, θα σταθεί δίπλα τους, δηλώνοντας για άλλη μία φορά πως χρειάζεται να σηκώσουμε τείχος απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται τα όποια εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, εργασιακές συνθήκες που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας και καλούμε τους περιφερειακούς συμβούλους να μη συμβάλουν με τη στάση τους στη χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων και να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη εισήγηση της περιφερειακής αρχής».