Τρίτη 12/11/2019 - 21:37
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τοποθέτηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών και των τελών για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων (VIDEO)

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης συζητήθηκε τη Δευτέρα, ανάμεσα σε άλλα θέματα, ο καθορισμός των δημοτικών τελών (καθαριότητας - φωτισμού) καθώς και των τελών για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων για το 2020. Στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κωνσταντινίδης επισήμανε τα εξής:

«Όταν γίνεται σήμερα συζήτηση για τον καθορισμό τελών οφείλει κανείς να παίρνει υπ' όψιν ορισμένα, αδιαμφισβήτητα, αντικειμενικά δεδομένα: Το μεν πρώτο ότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει, κάτι που αποτυπώνεται στα κάθε έτος διογκούμενα κονδύλια ανείσπρακτων οφειλών από προηγούμενα έτη, κάτι που αναμένεται λογικά να επιβεβαιωθεί και φέτος. Και δεύτερον, ότι ενώ δεν έχει να πληρώσει φορολογείται εξοντωτικά. Ας συγκρίνει κανείς αυτή την κατάσταση με τις φοροαπαλλαγές που δίνονται διαρκώς στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και θα έχει μια πλήρη επιβεβαίωση του πόσο “φούμαρα” είναι τα κυβερνητικά συνθήματα για "ανάπτυξη για όλους" - ή αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης περί "ανάπτυξης για τους πολλούς".

Εξάλλου το πράσινο, η καθαριότητα, η ηλεκτροδότηση, η συντήρηση των -ελάχιστων- ελεύθερων χώρων κλπ. είναι κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες. Και οφείλουν να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει επαρκές προσωπικό για να αναπτυχθεί σύγχρονη πλήρης σχετική υποδομή, να μην εξαρτώνται από καμία τοπική φορολογία και να μην εκχωρούνται σε ποικίλες, πανάκριβες και αναποτελεσματικές εργολαβίες. Γνωρίζουμε ασφαλώς τους περιορισμούς του νόμου, όπως επίσης και ότι η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος δεν είναι υπόθεση κάποιου Δημοτικού Συμβουλίου παρά της πάλης του λαού της πόλης. Ευθύνη όμως για το αν κινούνται στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών έχουν οι δημοτικές αρχές που κατά τη γνώμη μας πρέπει να εξαντλούν κάθε σχετική δυνατότητα.

Η διοίκηση του δήμου είναι γνωστό ότι εισηγείται οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτή η μείωση δεν θα έχει αρνητική συνέπεια για την ποιότητα των υπηρεσιών. Με δεδομένο όμως ότι αυτή η μείωση δεν συνοδεύεται ούτε με αύξηση, ως γνωστόν, των κονδυλίων της κρατικής χρηματοδότησης ούτε καν με διεκδίκηση για αύξηση της χρηματοδότησης αυτής γεννιούνται ερωτηματικά για το τι θα γίνει π.χ. με τη συντήρηση και ανανέωση του στόλου των οχημάτων, τη μισθοδοσία των απασχολούμενων, την υποδομή ευρύτερα του δήμου. Γιατί βέβαια δεν έχει νόημα καμία μείωση αν το αποτέλεσμά της μείωσης θα είναι να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες - πάλι ο λαός της πόλης πληρώνει το μάρμαρο.

Για ό,τι έχει να κάνει με τη μείωση καθεαυτή, εκτιμούμε ότι θα είναι ανεπαίσθητη για την πλειοψηφία του λαού της πόλης, την ίδια στιγμή που υπάρχουν οι δυνατότητες για πιο ριζική μείωση για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ακόμα και με τους ασφυκτικούς νομικούς περιορισμούς: Έτσι η διοίκηση διατηρεί το σύστημα ζωνών που είχε θεσπιστεί από προηγούμενες διοικήσεις και που χωρίζει την πόλη σε δύο μόνο ζώνες (τη δεύτερη που αφορά στο Β’ διαμέρισμα και την Τριανδρία και την Α’ που είναι όλη η υπόλοιπη πόλη). Αυτό έχει ως συνέπεια, όπως έχουμε συχνά καταγγείλει, να πληρώνει το ίδιο τέλος κατοικίας ο κάτοικος του κέντρου μ’ αυτόν της Κάτω Τούμπας, τα ίδια επαγγελματικά τέλη, δύο ομοειδείς επιχειρήσεις είτε είναι στην Προξένου Κορομηλά είτε στην Κασσάνδρου. Όμως υπάρχει η δυνατότητα να γίνει πιο συγκεκριμένος καθορισμός των ζωνών, βασισμένος όχι μόνο σε γεωγραφικά, αλλά και σε άλλα ιδιαίτερα και αντικειμενικά καθορισμένα κριτήρια που να λαμβάνουν π.χ. υπόψη την ανισομέρεια στο εισόδημα του κόσμου και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες. Εξάλλου, τέτοια κριτήρια έλαβε η διοίκηση για να μειώσει κατά 80% τα τέλη στους “μετρόπληκτους” επαγγελματίες - και σωστά.

Έπειτα, ούτε και φέτος προβλέπονται ειδικοί συντελεστές για μειώσεις για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες της πόλης, δεν προβλέπεται ειδικός συντελεστής μειώσεων για Σωματεία, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους, δεν υπάρχει η πρόβλεψη για ειδικό συντελεστή ανέργων - οι οποίοι βέβαια δεν ταυτίζονται πάντα με τους δικαιούχους του ΚΕΑ. Επιμένουμε στην ανάγκη να πληρώσουν όσοι ωφελήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, το κεφάλαιο και να καθοριστεί γι’ αυτού τους είδους τις επιχειρήσεις ο ανώτατος, δεκαπλάσιος του γενικού κατοικίας, συντελεστής.

Τέλος, οφείλει να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο που θα καταβάλλει τέλη κλπ. η δραστηριότητα του AirBnb. Δεν υπάρχει η παραμικρή σχετική αναφορά στην εισήγηση της διοίκησης, προφανώς φορολογείται ως κατοικία, αλλά μόλις που χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι σαν εμπορική - επιχειρηματική δραστηριότητα οφείλει ανάλογα να φορολογείται.

Θεωρούμε ότι μέσα από μια τέτοια συνδυασμένη λογική κατάστρωσης του συστήματος είσπραξης των τελών μπορεί να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα για την ανακούφιση της πλειοψηφίας, του λαού της πόλης, χωρίς να διακινδυνεύει, αντίθετα να δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε να ενισχύεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε να ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες.

Επισημαίνουμε ότι η διοίκηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το σύστημα των ζωνών είναι “προβληματικό” και έδωσαν την αόριστη υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουν τον επόμενο χρόνο να παρουσιάσουν βελτιώσεις. Η "Λαϊκή Συσπείρωση", στη βάση της παραπάνω τεκμηρίωσης, καταψήφισε τον καθορισμό των τελών που εισηγήθηκε η διοίκηση του δήμου».