Τρίτη 31/03/2020 - 15:14
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Πλαίσιο αιτημάτων για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Πηγή: Associated Press

Ανοιχτή επιστολή προς τους δημότες των Ιωαννίνων απευθύνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιωαννίνων, επισημαίνοντας τις σοβαρές ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής για τα ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού. Εγκαίρως η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταθέσει πλαίσιο αιτημάτων για την προστασία της υγείας του λαού και των εργαζομένων αλλά και την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε την εισαγωγή του θέματος, ενώ μάλιστα ήταν υποχρεωμένος, πράξη που προσιδιάζει σε παράβαση καθήκοντος, δηλώνοντας ότι τα μέτρα που τυχόν θα ληφθούν θα είναι στο πλαίσιο των ορίων του προϋπολογισμού του δήμου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τη δημοτική αρχή «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει απόφαση, αξιοποιώντας το ελάχιστο έστω νομικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει και δεν αξιοποιεί, για έκτακτα μέτρα (και με απόφαση Οικονομικής Επιτροπής διά περιφοράς), μπροστά στην πανδημία».

Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ζητά από το δήμο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Ηγουμενίτσας καταθέτοντας σχέδιο απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως επίσης και ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου όπου εκφράζεται η ανησυχία της για την έλλειψη προσωπικού και μέσων προστασίας, ειδικότερα εκείνων που παρέχουν υψηλή προστασία, στα νοσοκομεία της Ηπείρου.

«Με το πρώτο κρούσμα στην Ικαρία φάνηκε πόσο "ανοχύρωτο" έχει αφήσει η κυβέρνηση ένα ακριτικό νησί για την αντιμετώπιση της κατάστασης που υπάρχει. Ο δήμαρχος (ταυτιζόμενος πλήρως με το σχέδιο της κυβέρνησης) μίλησε για την ατομική ευθύνη που έχει ο 25χρονος και απείλησε να τον διώξει ποινικά γιατί έβαλε σε κίνδυνο όλο το νησί. Ο 25χρονος έχει ευθύνη που ταξίδεψε ενώ ήταν σε καραντίνα και δεν του δίνουμε άλλοθι, όμως με αυτό τον τρόπο καλύπτονται οι ευθύνες που έχουν τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα για την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Να αξιοποιηθούν άμεσα οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν, όπως η τηλεδιάσκεψη, και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και κάποιους δήμους σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων τονίζοντας πως «είναι ευθύνη του υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας».

Στις διαδικασίες-παρωδία που ακολουθούνται από τη δημοτική αρχή αναφέρεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζωγράφου στην ανακοίνωσή της τονίζοντας πως «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ακόμα και σ' αυτές τις ώρες κάποιοι θα βρουν την ευκαιρία να δείξουν ότι δεν υπολογίζουν ούτε στο ελάχιστο τη γνώμη των υπόλοιπων παρατάξεων». Στέκεται μάλιστα στην άρνηση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου «χρησιμοποιώντας μια σειρά δικαιολογίες και χωρίς καμία απόφαση του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση που γινόταν και στήριζαν η πλειοψηφία των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου» που περιελάμβανε την απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν τη λειτουργία τους από το «τέλος καθαριότητας και φωτισμού κλπ., δημοτικούς φόρους και τέλη σε επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, μέχρι 31.12.2020» και από «ενοίκια για τους μισθωτές δημοτικών εγκαταστάσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με διοικητική απόφαση».

«Αυτές τις ώρες προτείνουμε μέτρα για την προστασία της υγείας και την ενίσχυση των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης μας. Το κόστος πρέπει να το επωμιστούν οι μεγάλες εταιρείες, οι αλυσίδες και η εργοδοσία. Ο λαός μας έχει πληρώσει πολλά στο βωμό των πολιτικών της ΕΕ και του κέρδους. Δεν θα πληρώσει και πάλι το μάρμαρο», υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πεντέλης, συμπληρώνοντας πως «η χαρακτηριστική ολιγωρία της διοίκησης Κεχαγιά αλλά και η υποκρισία των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης αποτελούν επίσης κίνδυνο για το λαό της πόλης μας».

Ότι «δεν επαρκούν τα, αναγκαία κατά τα άλλα, μέτρα ατομικής υγιεινής και ευθύνης, αλλά χρειάζεται η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί μας με όλο το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, αιτήματα που αναδείχτηκαν από τα σωματεία εργαζομένων και τους συλλόγους του νησιού όλο το προηγούμενο διάστημα πριν την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας και σήμερα γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα», επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λήμνου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λευκάδας απαιτεί να επιστρέψουν τώρα τον εξοπλισμό που πήραν από την κλειστή ΜΕΘ του Νοσοκομείο του νησιού «με τη δικαιολογία κάλυψης των μεγάλων κενών σε νοσοκομείο αναφοράς». Επίσης, τονίζει πως «το Νοσοκομείο Λευκάδας πρέπει να ετοιμαστεί σύμφωνα με τις επιστημονικές προδιαγραφές αντιμετώπισης του κορονοϊού, χωρίς τις εκπτώσεις που κάθε φορά επιβάλλει ο ΕΟΔΥ ελλείψει προσωπικού και υλικών».