Πέμπτη 02/04/2020 - 22:09
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

Παρεμβάσεις για μέτρα υπέρ των εργαζομένων και του λαού

Αποδεκτά στο σύνολό τους έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου τα μέτρα που εισηγήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία έφερε με πρωτοβουλία της στην τελευταία τηλεσυνεδρίαση (Τρίτη 31/3.2020), το θέμα για την ανακούφιση λαϊκών οικογενειών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που έμειναν χωρίς εισόδημα εξαιτίας της επιδημίας του κορονoϊού.

Τα μέτρα αφορούν στην απαλλαγή τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που δεν λειτουργούν, απαλλαγή από ενοίκια δημοτικών ακινήτων, τελών κατάληψης πεζοδρομίων, δημοτικών τελών για μικρές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση, εξασφάλιση καταβολής των μισθών στους εργαζόμενους σε Νομικά Πρόσωπα του δήμου, μέτρα προστασίας των εργαζομένων του δήμου και ιδιαίτερα των εργατών καθαριότητας, των εργαζομένων στο Γηροκομείο και στο «Βοήθεια στο Σπίτι», διενέργεια απολυμάνσεων σε δημόσια κτίρια, αμαξοστάσιο, απορριμματοφόρα, δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτήτων.

Επίσης έγινε αποδεκτή η πρόταση για απαλλαγή από δημοτικά τέλη, τέλος παρεπιδημούντων, φόρο ηλεκτροδοτούμενων κλπ. για τα κλειστά καταστήματα.

Στην ίδια συνεδρίαση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Σάμου έθεσε και το ζήτημα των απλήρωτων εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εδώ και τρεις μήνες, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

«Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων-παρωδίες» τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας - Μαγούλας. Παράλληλα, αναφέρει πως «οι συνεδριάσεις "διά περιφοράς" να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα», ενώ για την τηλεδιάσκεψη επισημαίνει ότι είναι «ευθύνη του υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας».

Να δράσουν άμεσα και συντεταγμένα καλεί την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, καθώς -όπως επισημαίνει σε επιστολή της προς τον περιφερειάρχη- «οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν χιλιάδες Έλληνες Τσιγγάνοι στους καταυλισμούς της Θεσσαλίας και γενικότερα είναι άσχημες (άλλοι χωρίς νερό, χωρίς αποχέτευση, άλλοι και χωρίς ρεύμα, ενώ αρκετές απ’ αυτές τις περιοχές μετατρέπονται σε άτυπες χωματερές)». Και αυτό καθώς «οι βασικές υποδομές που διαθέτει κάθε νοικοκυριό, ώστε να μπορέσουν να ακολουθηθούν οι κανόνες υγιεινής που επιτάσσει ο ΕΟΔΥ για την πρόληψη και αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, δεν υφίστανται συνήθως σ’ αυτές τις παραγκουπόλεις».

Σειρά μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, στήριξης των υγειονομικών, αλλά και ενίσχυσης των δομών Υγείας, κατέθεσε στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κύμης - Αλιβερίου. Επισημαίνει μάλιστα πως «ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, όπου η τήρηση των μέτρων προστασίας είναι επιβεβλημένες, αναδεικνύεται η ανάγκη η διεκδίκηση να παραμείνει ζωντανή καθώς αυξάνεται η ανάγκη για ενίσχυση της Υγείας, που με ευθύνη όλων των ως τώρα κυβερνήσεων έχει μείνει αθωράκιστη, αυξάνεται η ανάγκη σε μια σειρά χώρους δουλειάς (όπως νοσοκομεία, εργοστάσια, σούπερ μάρκετ) για τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

«Αν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους δημότες, για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες, τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, γιατί δεν παίρνουν δραστικά μέτρα στήριξής τους, όπως, για παράδειγμα, την αναστολή και την απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη και φόρους, την άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς τους Δήμους για όλη αυτή την περίοδο, τη διενέργεια απολυμάνσεων σε χώρους όπου απαιτείται, τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας του εισοδήματός τους από την κυβέρνηση;», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του Δήμου Κιλκίς - Δήμου Παιονίας με την «Λαϊκή Συσπείρωση», σχετικά με την καταβολή της αντιμισθίας Δημάρχων και Αντιδημάρχων σε Κιλκίς και Παιονία. «Αν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους εργαζόμενους, γιατί δεν παίρνουν μέτρα προστασίας - πρώτα απ’ όλα - για τους ίδιους τους εργαζόμενους στους Δήμους Κιλκίς και Παιονίας, ειδικά στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στις κοινωνικές δομές αλλά και στην καθαριότητα; γιατί διαχρονικά δεν διεκδικούν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς; επισημαίνουν στην δήλωσή τους. (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

«Κατώτερο των περιστάσεων το δημοτικό συμβούλιο Δελφών, αρνήθηκε να ψηφίσει δέσμη συγκεκριμένων μέτρων ανακούφισης των δημοτών που πλήττονται από την πανδημία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Δελφών. «Το αποτέλεσμα; συνεχίζει η ανακοίνωση, «ένα μήνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας και τα μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα του τόπου μας με τη λογική της “ατομικής ευθύνης” για να καλύψουν τις ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο Δήμος Δελφών δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης και προστασίας της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών, των εργαζομένων. Μόνο ψηφίσματα και παχιά λόγια». (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

«Είναι λίγο να χρησιμοποιηθεί η λέξη «απανθρωπιά» και να περιγράψουμε το πώς ζουν και επιβιώνουν οι πρόσφυγες εκεί», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σερρών» με αφορμή την επίσκεψη της Μαρίας Ιωαννίδου, επικεφαλής της που επισκέφτηκε στις 1 Απρίλη την κλειστή δομή στην θέση Κλειδί, που βρίσκεται στον Δήμο Σιντική. «Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές μέσα στις σκηνές, χωρίς θέρμανση με ένα υποτυπώδες στρώμα ώστε να μην κάθονται ή κοιμούνται στο έδαφος. Να σημειώσουμε δε ότι το τελευταίο τετραήμερο στην Περιφερική Ενότητα Σερρών βρέχει συνεχώς με αποτέλεσμα όλη η περιοχή στην θέση Κλειδί να έχει γεμίσει με λάσπες, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Σιντικής είχε και χιονόπτωση». Από την πρώτη στιγμή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Σιντικής, τονίζεται στην ανακοίνωση, «ήταν ενάντια στην δημιουργία της δομής και τόνιζε ότι η συγκεκριμένη δομή είναι ακατάλληλη για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και επικίνδυνη για την υγεία τους. Επίσης ανάμεσα στου 597 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην δομή, υπάρχουν και πάρα πολλά παιδιά, ηλικίας μέχρι 16 χρονών αλλά και μωρομάνες, έγκυες γυναίκες». «Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι», υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «πρέπει να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα. Να μην σωπάσει κανείς. Τώρα πρέπει όλη η τοπική κοινωνία να δείξει την αλληλεγγύη της μέσα από συλλόγους και σωματεία για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες - μετανάστες. Έφυγαν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν τις βόμβες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, για να ζήσουν τραγικές στιγμές στην Ελλάδα και τον ακριτικό Δήμο μας. Αυτή η δομή-φυλακή να μην αφήσουμε να γίνει τάφος κανενός». (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

«H διαφύλαξη της Ελληνικής Ακτοπλοΐας μέσω "ναύλωσης και επιδότησης" που ζητά ο Περιφερειάρχης, βρίσκεται σε "πρίμο - σεκόντο" με την κυβέρνηση και τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ, δηλαδή έξτρα επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές, αυτή τη φορά λόγω πανδημίας», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Αιγαίου, καθώς όπως αναφέρει, «πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι των διαταγμάτων με τις απαιτήσεις των εφοπλιστών που η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) κατοχύρωσε στις 30 του Μάρτη, ακολούθησε η κοινή επιστολή Περιφερειάρχη και Δημάρχου Ρόδου προς την κυβέρνηση, για να αρχίσει το χρήμα να ρέει στις τσέπες των εφοπλιστών. (διαβάστε εδώ αναλυτικά).