Παρασκευή 15/05/2020 - 16:37
ΠΕΡΑΜΑ

Στο πόδι παραμένουν κάτοικοι και φορείς ενάντια στη δημιουργία χωματερής (ΦΩΤΟ)

Με πολύμορφη αγωνιστική δράση, κάτοικοι και φορείς της πόλης του Περάματος συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα τη μάχη για να αποτρέψουν τους κοινούς σχεδιασμούς κυβέρνησης ΝΔ και Δημοτικής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ του δήμου, να μετατραπεί σε χωματερή χώρος δέκα στρεμμάτων (παλιό νεκροταφείο) εντός οικιστικού ιστού και δίπλα σε σχολικό συγκρότημα, το οποίο με τους αγώνες του ο λαός του Περάματος είχε επιβάλει τη χρήση του ως χώρου πράσινου και αναψυχής.

Σήμερα, το πρωί έγινε νέα συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μάη στις 8 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί και νέα συγκέντρωση στο πάρκο δίπλα στο παλιό νεκροταφείο.

Η μετατροπή αυτού του χώρου σε σκουπιδότοπο και συγκεκριμένα σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), προβλέπεται σε άρθρο του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ σε συμπαιγνία με το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απέφυγε να ψηφίσει αποχωρώντας λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία επικαλούμενος διαδικαστικά προβλήματα. Το νομοσχέδιο, νόμος πια του αστικού κράτους, προσφέρει στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων από περιοχές natura μέχρι και τους όποιους ελεύθερους χώρους έχουν απομείνει σε περιοχές όπως του Περάματος.

Κατά την κινητοποίηση της Παρασκευής, ο δήμαρχος της Δημοτικής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Λαγουδάκης προτίμησε να κρυφτεί αφού δεν εμφανίστηκε στο δημαρχείο ενώ είχε φροντίσει να ακυρώσει και όλες του τις συναντήσεις.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόσο η Μαρία Δελλή από το Σωματείο Καθαριστριών και εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» Β. Βατίστας, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ανέδειξαν ότι ο λαός του Περάματος ήδη «πνίγεται» από τη δράση των πολυεθνικών (Cosco, εταιρίες πετρελαιοειδών, καζάνια, προβλήτες πετρελαίου και διαμετακόμισης κόκ), δεν μπορεί να ανεχθεί και τη χωματερή για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. «Ο αγώνας τώρα ξεκινάει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Βατίστας και κάλεσε το λαό του Περάματος σε κλιμάκωση του αγώνα διεκδικώντας εδώ και τώρα την ανάπλαση του χώρου προς όφελός του.

Τη συγκέντρωση χαιρέτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέροντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ότι η κυβέρνηση με τη διάταξη για τους ΣΜΑ νομιμοποιεί παράνομες χωματερές, ενώ προβλέπει τη λειτουργία τους «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Ειδικά για το Πέραμα ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη βάζει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Ανέδειξε με παραδείγματα ότι οι «οι αγώνες πιάνουν τόπο» καλώντας τους κατοίκους να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά.

Ο χώρος όπου σχεδιάζεται να γίνει η χωματερή