Τετάρτη 24/06/2020 - 18:31
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Ανησυχία από τη ρύπανση μετά και την έρευνα του «Δημόκριτου»

Την έντονη ανησυχία της για τα αποτελέσματα της έρευνας του «Δημόκριτου» που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και η οποία διαπιστώνει «την αυξημένη συγκέντρωση τοξικών και καρκινογόνων παραγόντων κινδύνου, όπως το βενζόλιο, σε περιοχές της Ελευσίνας κατά την περίοδο Φεβρουάριος-Οκτώβριος 2019» εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας - Μαγούλας.

Σε επιστολή της προς τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα αυτό, σημειώνοντας:

«Είμαστε σίγουροι ότι κανένας δεν εκπλήσσεται από τα αποτελέσματα της έρευνας. Άλλωστε η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει αναδείξει επανειλημμένα το ζήτημα, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ από την αρχή του έτους, σωματεία και φορείς της πόλης μας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το θέμα της ρύπανσης στην περιοχή, με κύριο υπεύθυνο τα ΕΛΠΕ, κάτι που αποδεικνύεται και από την έρευνα του "Δημόκριτου".

Προκύπτει λοιπόν, η ανάγκη άμεσης συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία σωματείων, φορέων και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να συζητηθεί συνολικά το θέμα της ρύπανσης στην περιοχή μας, αλλά και να ενημερωθούμε αναλυτικά για το περιεχόμενο της έρευνας, με την παρουσία επιστημόνων από τον "Δημόκριτο" που πήραν μέρος στην πραγματοποίηση της έρευνας».

Την έρευνα δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Τα Νέα». Το δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «ειδικά ως προς τις εκπομπές οσμηρών ενώσεων η έκθεση ορίζει ως μία πηγή "Βιομηχανικές Δραστηριότητες με εκπομπές οσμηρών ενώσεων (επεξεργασία πετρελαιοειδών, αποβλήτων", που ορίζονται ως "Πηγή 3". Η περιγραφή της συγκεκριμένης δραστηριότητας και ο τρόπος που σχετίζεται με τις διευθύνσεις των ανέμων σε σχέση με τους 5 σταθμούς μέτρησης στην περιοχή του Δήμου Δραπετσώνας - Κερατσινίου, δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες ότι πρόκειται όντως για τις εγκαταστάσεις της Oil One. Αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα:

"Το μεγαλύτερο μέρος των Sec-butyl mercaptan και Σ8mercaptans καθώς και ένα σημαντικό ποσοστό του benzene εμφανίζεται στην πηγή 3 (Factor 3) (…). Οι ενώσεις αυτές είναι συστατικά πετρελαιοειδών και έχουν ισχυρή δυσάρεστη οσμή. Το ακατέργαστο πετρέλαιο περιέχει μερκαπτάνες όπως μεθυλο-μερκαπτάνη (CH3SH), αιθυλο-μερκαπτάνη (CH3CH2CH2SH). Το προφίλ του παράγοντα αυτού αντιστοιχεί στην πηγή των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με εκπομπές οσμηρών ενώσεων (επεξεργασία πετρελαιοειδών, αποβλήτων)"».