Σάββατο 11/07/2020 - 21:01
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ

Ιδιωτικοποίηση φωτισμού στο δήμο με τα βάρη να φορτώνονται στους δημότες

Την Πέμπτη 9 Ιούλη, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρτέμιδας συζήτησε πρόταση της δημοτικής αρχής για «Λήψη απόφασης για την εκχώρηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη Φωτισμού για την χρηματοδότηση της αναβάθμισης του συστήματος οδοφωτισμού του δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος».

Με αφορμή αυτή τη συζήτηση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αρτέμιδας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ενώ «και στο ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού ενώ σήμερα υπάρχει σύγχρονη τεχνολογία που θα μπορούσε να καλύπτει πολύ φτηνότερα τις ενεργειακές ανάγκες του λαού, ο τρόπος διαχείρισής της ωφελεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τους εργαζόμενους. Η δημοτική αρχή ουσιαστικά σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του δήμου, αφού τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη του ηλεκτροφωτισμού θα πηγαίνουν σε ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει την "αναβάθμιση και διαχείριση" του συστήματος οδοφωτισμού για 12 χρόνια (συστήματα Led και τηλεέλεγχος). Με πρόσχημα τις ελλείψεις των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων σε προσωπικό και μέσα, που είναι αποτέλεσμα ακριβώς της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, έρχεται τώρα ο δήμος, που υπηρετεί αυτή την πολιτική, να ιδιωτικοποιήσει αρμοδιότητές τους, στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε από την αρχή ότι η ανάγκη για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος φωτισμού στο δήμο είναι δεδομένη. Ότι τα σύγχρονα μέσα φωτισμού, καρπός της επιστημονικής παραγωγής και του μόχθου της εργατικής τάξης, συντελούν στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και στην βελτίωση της ποιότητας των σχετικών υπηρεσιών για τους δημότες. Οι δήμοι θα μπορούσαν να είναι εργαλεία -δεν είναι- για να μπορούν να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τα σοβαρά προβλήματα για τα οποία φταίει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Τονίσαμε ότι τη στιγμή που δεκάδες δισεκατομμύρια δίνονται ως ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες ο δήμος δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει κονδύλια από την πολιτεία προκειμένου:

  • Να υλοποιηθεί το έργο από το κράτος είτε μέσω κρατικού προϋπολογισμού, είτε μέσω ΕΣΠΑ, γιατί είναι χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από το λαό και ένα τέτοιο έργο θα είναι προς όφελος του λαού.
  • Να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για την υλοποίηση και διαχείριση του έργου.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλο το όφελος από την εξοικονόμηση της ενέργειας θα πήγαινε κατευθείαν στο λαό με την μείωση των τελών, ενώ θα προστατεύονταν τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του δήμου».

Κι ακόμα, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Για ακόμα μια φορά οι δυνάμεις που ψήφισαν στο ΔΣ την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών έδειξαν την αφοσίωση τους σε ένα σύστημα, το οποίο είτε σε ανάκαμψη, είτε σε κρίση είναι, έχει σαν στόχο να κερδίζουν οι λίγοι και να την πληρώνουν οι πολλοί. Καθοριστική ήταν η στάση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Στρατίκη -στο γνωστό πλέον ρόλο των κλακαδόρων στο αντιλαϊκό έργο κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Μάλιστα οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν ψηφίσουν την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού, είχαν καταθέσει ψήφισμα στο ΔΣ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Είναι να γελά κανείς με τον πολιτικό φαρισαϊσμό τους.

Οι εξελίξεις και στο θέμα του ηλεκτροφωτισμού αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι δήμοι και περιφέρειες βάζουν τους δημότες να χρυσοπληρώσουν από ιδίους πόρους ακόμη μια επένδυση για τα επιχειρηματικά κέρδη».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».