Πέμπτη 17/05/2018 - 16:37
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχετικά με την επαναλειτουργία των δεξαμενών πετρελαιοειδών στο Πέραμα

Πηγή: Eurokinissi

Την άμεση μετεγκατάσταση των ενεργών και ανενεργών δεξαμενών εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εκεί περιβάλλοντα χώρο, την αλλαγή του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νέα επιχειρηματικά σχέδια που υπονομεύουν την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αλλά και να γνωστοποιήσει τα ειδικά μέτρα και έκτακτα σχέδια που έχουν καταρτιστεί για την αντιμετώπιση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ), ζητά μεταξύ άλλων,το ΚΚΕ από τον υπουργό Περιβάλλοντος, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Το ΚΚΕ στην Ερώτηση αναφέρει πως, με αφορμή την κατασκευή της νέας προβλήτας πετρελαιοειδών στο μέτωπο της προβλήτας ΙΙΙ του ΟΛΠ, επαναδραστηριοποιούνται οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην περιοχή του Περάματος μετά από δύο δεκαετίες. Έτσι, δημιουργούνται εκ νέου κίνδυνοι για το λαό του Περάματος καθώς 149 δεξαμενές γεμάτες πετρελαιοειδή δημιουργούν μια «βόμβα» στο κέντρο της πόλης, στο μοναδικό δρόμο διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος - εγκλήματος. Μάλιστα, σημειώνεται πως οι εν λόγω δεξαμενές είναι δίπλα σε σχολεία όπου φοιτούν πάνω από 1.000 μαθητές και πως η καθημερινή φθορά του ανθρώπινου οργανισμού είναι εξίσου τεράστια, όταν οι ίδιες οι εταιρείες ομολογούσαν πως κάθε χρόνο διαχέονται στο αέρα περίπου 300 τόνοι πετρελαιοειδών.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης, έχει ως εξής:

«Η κατασκευή της νέας προβλήτας πετρελαιοειδών στο μέτωπο της προβλήτας ΙΙΙ του ΟΛΠ, επαναφέρει το θέμα των "καζανιών του θανάτου" στην επικαιρότητα. Δεν είναι ένα καινούργιο θέμα για το Πέραμα. Για δεκαετίες ο λαός του Περάματος έδινε μάχη για το κλείσιμο των "καζανιών του θανάτου". Με την πίεση του κινήματος κατάφερε τον περιορισμό της χρήσης τους τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Όμως με βάση το νέο επενδυτικό σχέδιο της COSCO για τον ΟΛΠ, δημιουργείται εκ νέου κινητικότητα των εταιρειών πετρελαίου και ενδιαφέρον της COSCO για την επαναλειτουργία τους.

Οι συνέπειες και οι κίνδυνοι θα είναι τεράστιοι για το λαό του Περάματος. 149 δεξαμενές γεμάτες πετρελαιοειδή δημιουργούν μια "βόμβα" στο κέντρο της πόλης, επάνω στο δρόμο που είναι ο μοναδικός δρόμος διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος - εγκλήματος, δίπλα σε σχολεία, στα οποία φοιτούν πάνω από 1.000 μαθητές. Η καθημερινή φθορά του ανθρώπινου οργανισμού είναι εξίσου τεράστια, όταν οι ίδιες οι εταιρείες πετρελαιοειδών ομολογούσαν ότι κάθε χρόνο διαχέονται στον αέρα περίπου 300 τόνοι πετρελαιοειδών.

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας δεν διστάζουν να φέρνουν νέους κινδύνους δίπλα στα σπίτια, δίπλα στα σχολεία. Η "κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ως κριτήριο το κέρδος. Κέρδη για τα μονοπώλια και βάρβαρους όρους εργασίας για τους εργαζομένους, στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων και χιλιάδες τόνους πετρελαιοειδών δίπλα από τα σχολεία των παιδιών του λαού του Περάματος.

Οι 6 άδειες εμπορίας και εγκατάστασης πετρελαιοειδών στο Πέραμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την Περιφέρεια Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ), που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν ότι ακολουθούν τον ίδιο ακριβώς δρόμο με τις παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Συγκεκριμένα:

  1. 25-1-2016 - Χορήγηση Άδειας Εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, στην CORAL ΑΕ στο Πέραμα, συνολικής χωρητικότητας δεξαμενών 18.666 m³, για 5 χρόνια, με υπογραφή Υπουργού Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ (ΔΥδρογ/Ε/Φ.8/οικ.171049).
  2. 11-3-2016 - Χορήγηση Άδειας Εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, στην ΕΤΕΚΑ ΑΕ στο Πέραμα, συνολικής χωρητικότητας δεξαμενών 7.200 m³, για 5 χρόνια, με υπογραφή Υπουργού Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ (ΔΥδρογ/Ε/Φ.8/οικ.173970).
  3. 17-3-2016 - Χορήγηση Άδειας Εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων αφορολόγητων αεροπορικών καυσίμων κατηγορίας Β2, στην Shell & MOH Aviation Fuels AE στο Πέραμα, συνολικής χωρητικότητας δεξαμενών 6.944 m³, για 5 χρόνια, με υπογραφή Υπουργού Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ (ΔΥδρογ/Ε/Φ.8/οικ. 174189).
  4. 22-7-2016 - Χορήγηση Άδειας Εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων Β1 αφορολόγητων ναυτιλιακών καυσίμων, στην CORAL PRODUCTS AND TRADING ΑΕ στο Πέραμα, συνολικής χωρητικότητας δεξαμενών 4.810 m³, για 5 χρόνια, με υπογραφή Υπουργού Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ (ΔΥδρογ/Ε/Φ.8/181290).
  5. 10-3-2017 - Χορήγηση Ενιαίας Άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας αορίστου διάρκειας αποθήκευσης υγρών καυσίμων, στην ΕΤΕΚΑ ΑΕ στο Πέραμα, συνολικής χωρητικότητας δεξαμενών 12.877 m³, με υπογραφή Αντιπεριφέρειας Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ (2128/Φ14ΠΕΡ1452).
  6. Χαρακτηριστική επίσης είναι η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 12-4-2017, για τροποποίηση της άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Β1, αφορολόγητων ναυτιλιακών καυσίμων, μεταφέροντας τη δραστηριότητα της CORAL ΑΕ από τους Άγιους Θεοδώρους Κορίνθου στο Πέραμα, ενεργοποιώντας δεξαμενές χωρητικότητας 9.533 m³ (ΔΥδρογ/Ε/Φ.8/172110).

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Γνωρίζοντας ότι η συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών πετρελαιοειδών που βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού της πόλης του Περάματος είναι 150.240,04 m³, ποια μέτρα θα παρθούν για την άμεση μετεγκατάσταση των ενεργών και ανενεργών δεξαμενών εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εκεί περιβάλλοντα χώρο;
  • Γνωρίζοντας ότι λειτουργεί η εγκατάσταση της OILONE στον όμορο Δήμο Κερατσινίου - Περάματος και ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζει τη μετεγκατάσταση των υποδομών πετρελαιοειδών μόνο σε όμορο δήμο. Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να αλλάξει αυτό το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νέα επιχειρηματικά σχέδια που υπονομεύουν την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής;
  • Τι μέτρα έχουν παρθεί για το ενδεχόμενο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ);
  • Τι ειδικά μέτρα έχουν παρθεί για την περιοχή του Περάματος και ειδικά για τον οικιστικό ιστό που γειτνιάζει στις εγκαταστάσεις των δεξαμενών σε απόσταση μόλις 8 έως 10 μέτρων;
  • Τι ειδικά μέτρα έχουν παρθεί για τους εργαζόμενους στην προβλήτα ΙΙΙ του ΟΛΠ (Cosco), στη μέση της οποίας διέρχεται ο αγωγός μεταφοράς πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές πετρελαιοειδών στην προβλήτα πετρελαιοειδών;
  • Τι ειδικά μέτρα και έκτακτα σχέδια έχουν καταρτιστεί για την αντιμετώπιση ΒΑΜΕ, όσον αφορά την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τη διαθεσιμότητα και ετοιμότητα νοσοκομείου της περιοχής, που θα είναι ικανό να καλύψει τέτοιου είδους έκτακτη κατάσταση;
  • Τι μέτρα έχουν παρθεί για τη συνεχή καταμέτρηση, καταγραφή και αντιμετώπιση των αερίων που διαχέονται στον αέρα από τις δεξαμενές πετρελαιοειδών, γνωρίζοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει έντονες οι οσμές στις περιοχές Περάματος, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και φτάνουν έως και το Δήμο Πειραιά;
  • Τι μέτρα θα παρθούν για την ικανοποίηση του αιτήματος του λαού του Περάματος για απαλλοτρίωση του χώρου των δεξαμενών χωρίς αποζημιώσεις και την απόδοσή τους στο λαό του Περάματος για χώρο πρασίνου και αναψυχής, σε μια πόλη η οποία περιστοιχίζεται από έντονη βιομηχανική δραστηριότητα;».