Δευτέρα 03/12/2018 - 15:05

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις μεγάλες ελλείψεις καθηγητών στο 1ο ΕΠΑΛ Βοιών Λακωνίας

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης για τις μεγάλες ελλείψεις καθηγητών και τις χαμένες διδακτικές ώρες που οδηγούν σε κινητοποιήσεις τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βοιών Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Συμπληρώνονται περίπου 3 μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αποδείχτηκε κοροϊδία η δήθεν "κανονικότητα" που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση στην έναρξη των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα κενά πολλά ακόμα και σε μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα, αφού δεν διορίστηκαν καθηγητές. Γι’ αυτόν το λόγο πολλά σχολεία δεν έχουν διαμορφώσει το μόνιμο πρόγραμμά τους.

Αυτός είναι ο λόγος που οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βοιών Λακωνίας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, έχοντας στο πλευρό τους και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, αφού εξακολουθούν να είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε καθηγητές και χαμένες 100άδες διδακτικές ώρες. Χαρακτηριστικά το εξεταζόμενο στις πανελλαδικές εξετάσεις μάθημα "Ναυτικές Μηχανές" δεν διδάσκεται. Το ίδιο ισχύει και με το μάθημα του "Ναυτικού Δικαίου" δεν υπάρχει ακόμα καθηγητής και δεν τους έχει δοθεί ούτε το σχολικό εγχειρίδιο! Αλλά και σε άλλα μαθήματα της ειδικότητας των μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού τα ίδια ισχύουν, δεν έχουν διδαχθεί καθόλου, αποτελούν κενό γράμμα στον προγραμματισμό.

Αυτό σημαίνει πως αν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να πάρουν πτυχίο του τομέα τους στο τέλος της φοίτησης των μαθητών. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους οι μαθητές πραγματοποίησαν κατάληψη του σχολικού τους κτιρίου, απαιτώντας να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς, να διανεμηθούν άμεσα όλα τα σχολικά εγχειρίδια που δεν έχουν διανεμηθεί ακόμη και να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες ή ζητούν να επαναπροσδιοριστεί η εξεταζόμενη ύλη στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, αφού δεν τα διδάσκονται ακόμη.

Τελικά αποδείχτηκε ότι η "κανονικότητα" των χαμένων διδακτικών ωρών είναι το αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε βάρος των νέων ανθρώπων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα και γρήγορα να καλυφτούν τα κενά στο 1ο ΕΠΑΛ Βοιών Λακωνίας με μόνιμο προσωπικό εκπαιδευτικών και να δοθούν τα βιβλία που έχουν καθυστερήσει και γενικότερα να υλοποιηθούν τα αιτήματα των μαθητών;».