Τρίτη 19/02/2019 - 09:28
ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση για να μην εγκατασταθεί από τη ΔΕΗ Αιολικό Πάρκο πάνω από το Μαρμάρι Εύβοιας

Ως Επίκαιρη επανακατατέθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ για να μην εγκατασταθεί από τη ΔΕΗ Αιολικό Πάρκο πάνω από το Μαρμάρι Εύβοιας. Την κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ξεκινήσει εργασίες για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου που θα περιλαμβάνει 5 ανεμογεννήτριες στη θέση Γκουριμάδι, σε πλαγιά ακριβώς πάνω από το Μαρμάρι Εύβοιας, στην ίδια περίπου θέση που λειτουργούσε για χρόνια αιολικό πάρκο της ΔΕΗ, από τα πρώτα στην Εύβοια και τη χώρα. Παράλληλα η ιδιωτική εταιρεία "Quest" ετοιμάζεται να ξεκινήσει εργασίες εγκατάστασης άλλου αιολικού πάρκου, πλησίον της ΔΕΗ, στη θέση Άγιος Σπυρίδωνας - Καλοξένι.

Οι κάτοικοι του Μαρμαρίου έχουν πείρα από την ανάπτυξη που γίνεται με σκοπό μόνο το κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Το παλιό αιολικό πάρκο ήταν τόσο κοντά στα σπίτια του Μαρμαρίου που ήταν αντιληπτός ο θόρυβος από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών όλες τις ώρες της ημέρας. Έχουν την πικρή εμπειρία τι σημαίνει τυπική κάλυψη των ορίων εγγύτητας σε κατοικημένη περιοχή καθώς από το παλιό πάρκο είχε αποκολληθεί φτερό που κατέληξε εκατοντάδες μέτρα μακριά και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Υπάρχει ακόμη η έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Μαρμαρίου για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς που θα συνδέσει το αιολικό πάρκο με υποσταθμό της περιοχής που επίσης είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, συνυπολογίζοντας το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργεί η άναρχη και υπέρμετρη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια, τι μέτρα θα πάρει για:

1. Να σταματήσει η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και να μην ξεκινήσει το αιολικό πάρκο της εταιρείας "Quest" στο Μαρμάρι.

2. Να μην εγκαθίστανται αιολικά πάρκα κοντά σε οικισμούς παίρνοντας υπόψη τις κλίσεις, τους κινδύνους και την ηχητική όχληση που προκαλείται. Για την εκπόνηση συνολικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ.) στη Νότια Εύβοια και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο».