Πέμπτη 14/02/2019 - 13:50
ΚΚΕ

Ερώτηση για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Δράμας

Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικής που απαξιώνει τη Δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό, με σοβαρές συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους ασθενείς, αλλά και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτό.

Χαρακτηριστικό των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αποτελεί το στοιχείο ότι από τις 298 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που προβλέπονται από τον ήδη ελλιπή οργανισμό λειτουργίας, υπηρετούν 253. Μάλιστα σε απάντηση που είχε στείλει το αρμόδιο Υπουργείο σε σχετική Ερώτηση του Κόμματός μας (αρ. πρωτ. 7133/27.06.2018), αναφερόταν ως θετική εξέλιξη ότι τουλάχιστον στις 45 κενές θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού ''στο νοσοκομείο υπηρετούν ακόμη 27 νοσηλευτές και Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ, επικουρικό προσωπικό)''. Δηλαδή με συμβάσεις εργασίας ανακύκλωσης της ανεργίας, που κρατούν ομήρους τους εργαζόμενους και που η σημερινή κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει αφού όπως συνεχίζει στην απάντησή του το Υπουργείο ''Έχουν γίνει αιτήματα προς τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ προκειμένου να προσληφθεί προσωπικό από σχετικά προγράμματα, καθώς και στο ΚΕΕΛΠΝΟ για παράταση συμβάσεων του προσωπικού που ήδη υπηρετεί στο ΓΝ Δράμας''.

Επιπλέον όμως το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας που διέθετε 2 Παθολογικές Κλινικές, προχώρησε στη συνένωσή τους. Η μια πλέον κλινική αριθμεί 52 κλίνες, σε εποχές όπως αυτή της έξαρσης της γρίπης εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί σχετικά αιτήματα για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών, εξυπηρετείται μόνο από 3 ειδικούς παθολόγους οι οποίοι βιώνουν την εντατικοποίηση της εργασίας και υπερβαίνουν εαυτόν ώστε να μπορεί να λειτουργεί η κλινική. Ενδεικτικό της δυσκολίας να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι προσερχόμενοι ασθενείς, είναι το γεγονός ότι και ο Σύλλογος Διαβητικών Δράμας, που αριθμεί χιλιάδες μέλη, στο παρελθόν, έχει καταθέσει αίτημα επαναλειτουργίας των δύο Παθολογικών Κλινικών, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Στα χαρτιά όμως παραμένει και η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο ΓΝ Δράμας, σε μια ΠΕ που βρίσκεται ανάμεσα στις 4 πρώτες, στη χώρα, σε αριθμό θανάτων από καρκίνο. Παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει τίποτα, με αποτέλεσμα οι ογκολογικοί ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα για τη θεραπεία τους, επιβαρυνόμενοι οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά. Οι αριθμοί αποδεικνύουν κι αυτοί την άμεση ανάγκη ύπαρξης και πλήρους στελέχωσης της Ογκολογικής Κλινικής, μέσα σε ένα χρόνο 4.500 καρκινοπαθείς ασθενείς πήγαν στο ''Θεαγένειο'' Αντικαρκινικό Νοσοκομείο και σε άλλα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και άλλοι 700 στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και τις 356 ημέρες του χρόνου, καλύπτοντας πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.
  • Να διασφαλιστούν για τους συμβασιούχους εργαζομένους μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μπει τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια.
  • Να δημιουργηθούν ξανά δύο Παθολογικές Κλινικές με όλο το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και όλο τον εξοπλισμό, βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας προς τους ασθενείς καθώς και τις συνθήκες εργασίας στις κλινικές αυτές.
  • Να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό, Ογκολογική Κλινική ΓΝ Δράμας σταματώντας την ταλαιπωρία των ασθενών της περιοχής».