Πέμπτη 21/02/2019 - 20:51
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ

Μ. Συντυχάκης: Ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα της «δίκαιης ανάπτυξής» τους (VIDEO)

«Το ΚΚΕ αντιμάχεται αυτή την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων οποιασδήποτε μορφής, θεωρώντας ότι τα λιμάνια πρέπει να ανήκουν στο κράτος και η λειτουργία τους να εξυπηρετεί το λαό όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί δέκα λιμάνια της χώρας.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται όταν λέει ότι δεν ιδιωτικοποιεί αλλά υποπαραχωρεί, θυμίζοντας ότι τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ όταν έλεγε ότι το μάνατζμεντ μένει στο δημόσιο. «Η κυβέρνηση κρύβει ότι η επιλογή της υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων και όχι ολόκληρου του λιμανιού, στην παρούσα φάση είναι πιο συμφέρουσα για το μεγάλο κεφαλαίο», είπε, εξηγώντας πως ελαττώνει σημαντικά το επενδυτικό κόστος, αφού ο επιχειρηματίας δεν αγοράζει αλλά νοικιάζει.

Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο κάνει «σημαντικές αβάντες» στους υποπαραχωρησιούχους, απαλλάσσοντας τους από τα δημοτικά τέλη, ενώ ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα στο όνομα της δίκαιης ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε επίσης στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου στην παρούσα φάση προβλέπεται η υποπαραχώρηση της κρουαζιέρας, αλλά μελλοντικά δεν αποκλείεται να παραχωρηθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους και άλλοι τομείς. Άλλο παράδειγμα των «φιλολαϊκών» ιδιωτικοποιήσεων που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η «ληστρική σύμβαση παραχώρησης του έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι» που υπογράφτηκε σήμερα, η οποία θα εξασφαλίσει τεράστια κέρδη στην κοινοπραξία, όπως είπε. «Αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι φορολογούμενοι, είναι οι εργαζόμενοι με την τζάμπα εργασία που θα εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις», πρόσθεσε.