Παρασκευή 01/03/2019 - 12:08
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ν. Καραθανασόπουλος: Να ξηλωθούν οι ανεμογεννήτριες στο Μαρμάρι Εύβοιας (VIDEO)

Να μην εγκατασταθούν νέα αιολικά πάρκα στο Μαρμάρι Εύβοιας και να ξηλωθούν αυτά που υπάρχουν, μιας και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής, ζήτησε το ΚΚΕ μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή.

Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει εργασίες για να αντικαταστήσει τις ανεμογεννήτριες που εδώ και χρόνια έχει τοποθετήσει σε πλαγιά ακριβώς πάνω από το Μαρμάρι. Παράλληλα η εταιρεία «Quest» ετοιμάζεται να ξεκινήσει εργασίες εγκατάστασης άλλου αιολικού πάρκου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως είναι απολύτως δικαιολογημένες οι ανησυχίες των κατοίκων, αφού οι ανεμογεννήτριες που ήδη υπάρχουν κοντά στα σπίτια, δημιουργούν τεράστια ηχορύπανση. Είναι χαρακτηριστικό πως από το παλιό πάρκο είχε αποκολληθεί φτερό που κατέληξε εκατοντάδες μέτρα μακριά και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Μια άλλη πτυχή του προβλήματος είναι η καταστροφή άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων από τις οποίες ζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία.

«Δεν δαιμονοποιούμε, ούτε εκθειάζουμε καμία πηγή Ενέργειας», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας όμως πως στο όνομα του κέρδους «θυσιάζονται η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος». Επίσης, ανέδειξε το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει από την αναρχία στα αιολικά πάρκα και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες κοντά σε οικισμούς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επέμεινε σε αυτή την πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο όνομα του κέρδους, λέγοντας πως «η συγκεκριμένη επένδυση είναι απολύτως νόμιμη». Μάλιστα, με ιδιαίτερα κυνικό τρόπο χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής.