Παρασκευή 12/04/2019 - 15:39
ΚΚΕ

Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου

Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου του Νομού Ευβοίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Κώστας Στεργίου προς τον υπουργό Υγείας στη Βουλή.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Το ΚΚΕ έχει αναδείξει πολλές φορές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας της περιοχής της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, τα οποία για πολλά χρόνια είναι υποχρηματοδοτούμενα, υποστελεχωμένα και σε πορεία διαρκούς υποβάθμισης.

Ορισμένα παραδείγματα:

Στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου δεν υπάρχει παιδίατρος ούτε οδοντίατρος. Υπάρχουν μόνο δυο γενικοί γιατροί σε σύνολο 5 οργανικών θέσεων. Στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας δεν υπάρχει καρδιολόγος, μόνιμος χειρούργος καθώς και τεχνικός ακτινολόγος. Απασχολούνται μόλις ένας παθολόγος και τρεις γενικοί γιατροί. Δεν υπάρχει θέση τραυματιοφορέα, καθώς και μόνιμος φύλακας.

Σημειώνουμε επίσης ότι γιατροί που συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται.

Οξυμένα επίσης είναι τα προβλήματα του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου δεν πραγματοποιούνται από τον Αύγουστο αιματολογικές εξετάσεις διότι δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση με (άλλο) προμηθευτή, ενώ έχει λήξει η προηγούμενη. Επίσης από τον Δεκέμβριο δεν πραγματοποιούνται βιοχημικές εξετάσεις λόγω βλάβης του μηχανήματος. Για το κτίριο του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου δεν υπάρχει μόνιμος συντηρητής για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας η ακτινολογική μονάδα χρήζει ανανέωσης λόγω παλαιότητας και παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα έχει τεθεί επιτακτικά, διατηρείται η ίδια επικίνδυνη κατάσταση, σε βάρος των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού.

Επιπλέον τόσο στο ΚΥ Μαντουδίου, όσο και σ’ αυτό της Ιστιαίας, χρονίζουν τα προβλήματα της έλλειψης των αναγκαίων αναλώσιμων ειδών.

Τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας, εξυπηρετούν χιλιάδες οικογένειες, δεκάδες κοινότητες και αποτελούν τις μόνες δημόσιες δομές Υγείας για όλη τη Βορειοκεντρική Εύβοια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές φορές λόγω καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε συνδυασμό με το πλήρως υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο της περιοχής, με ευθύνη της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθίσταται αδύνατη η μεταφορά ασθενών στο πλησιέστερο νοσοκομείο στη Χαλκίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει θανάσιμος κίνδυνος για έκτακτες περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η υποβάθμιση των συγκεκριμένων δομών Υγείας, που αντιστοιχούν σε πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων, είναι απαράδεκτη και οι ευθύνες της κυβέρνησης μεγάλες, ενώ γνωρίζει τα προβλήματα ακολουθεί την πολιτική που εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία για πληθυσμό 40.000 κατοίκων αντιστοιχεί μόλις ένας παιδίατρος, γενικοί γιατροί σε αριθμό που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, παλαιός και ελλιπής εξοπλισμός, σημαντικές ειδικότητες απουσιάζουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει τώρα η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων των Κέντρων Υγείας της περιοχής της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας».