Δευτέρα 15/04/2019 - 23:15
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Λ. Κανέλλη: Διάθεση υποδομών στρατηγικής σημασίας σε ΕΕ - ΝΑΤΟ για επικίνδυνους σχεδιασμούς (VIDEO)

Την εναρμόνιση και την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων με τις αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές προδιαγραφές συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας με τίτλο: «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», που συζητείται την αρμόδια Επιτροπή της Bουλής.

Με τα άρθρα 39 και 40 για την Υπηρεσία Υποδοχής Πλοίων και Πολεμικής Χρησιμοποίησης Λιμένων και τη σύσταση Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπολίας (ΥΠ/ΠΧΛ), καθορίζεται ποια είναι η αποστολή τόσο των λιμανιών όσο και της αεροπλοϊας σε καιρό ειρήνης, αλλά και σε εμπόλεμη περίοδο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όπως αναφέρει: «Στον καιρό της ειρήνης, η ΥΠ/ΠΧΛ σχεδιάζει και προπαρασκευάζει το έργο που θα αναλάβει σε περιόδους έντασης, κρίσης, ή γενικευμένης σύρραξης, παρακολουθεί την κατάσταση των λιμένων και των μέσων φορτοεκφόρτωσης στις ακτές, εκπονεί σχέδια πολιτικής άμυνας λιμένων και αποκατάστασης ζημιών των λιμένων, οργανώνει και εκτελεί ασκήσεις και τέλος συμμετέχει σε αντίστοιχες με το έργο τις ομάδες εργασίας που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών». «Σε περιόδους έντασης, κρίσης ή γενικευμένης σύρραξης, η ΥΠ/ΠΧΛ παρέχει κάθε αναγκαία συνδρομή στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε θέματα θαλάσσιων μεταφορών», πάντα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρθηκε από την ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη είναι φανερή μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της, που κύρια ουσιαστική αποστολή έχει την διάθεση υποδομών στρατηγικής σημασίας στην ΕΕ και ΝΑΤΟ για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών τους, ακόμη και με τη συμμετοχή στη λήψη σχετικών αποφάσεων εκπροσώπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Σημείωσε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τη σύσταση Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας στο ΓΕΕΘΑ, ως ανεξάρτητη οργανωτική μονάδα. Η πρόβλεψη αυτή, κουμπώνει απόλυτα στην νατοϊκή απόφαση του Ιούλη του 2013, για την έγκριση « ....της Πολιτικής Αξιοπλοΐας στρατιωτικών αεροσκαφών και άλλων αεροναυτικών προϊόντων», όπως και τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας για το Ευρωπαϊκό Εναρμονισμένο Στρατιωτικό Βασικό Πλαίσιο Αξιοπλοΐας».

Επισήμανε ότι παρά ότι κάποιες αποσπασματικές ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως τα θέματα προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ίσως κινούνται σε θετική κατεύθυνση, συνολικά το νομοσχέδιο κινείται στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και για το λόγο αυτό το ΚΚΕ το καταψηφίζει.