Παρασκευή 02/08/2019 - 22:37
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να μην καταργηθούν τμήματα προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια της Λακωνίας

Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για να μην καταργηθούν τμήματα προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια της Λακωνίας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Παπαναστάσης.

Το κείμενο της Ερώτησης:

«Με την Υπουργική Απόφαση 96754/Δ2/14-6-2019 που ορίζει τις "προϋποθέσεις λειτουργίας ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στο Γενικό Λύκειο", καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στα Γενικά Λύκεια, που θα ισχύσουν από το επόμενο σχολικό έτος 2019 - 2020.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λακωνίας, με τη Απόφασή της με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.02.1/5032/16-7-2019, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την παραπάνω Υπουργική Απόφαση, δεν ενέκρινε κανένα τμήμα προσανατολισμού στην Γ' τάξη στα Γενικά Λύκεια Εσπερινό Σπάρτης, Κροκεών, Γερακίου, Καστορείου, Αρεόπολης, Μονεμβάσιας και στα Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις Ξηροκαμπίου και Μουσικό Σπάρτης.

Στα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια της Λακωνίας δεν εγκρίθηκαν τμήματα, όπως Ανθρωπιστικών στη Γ' τάξη στο 1ο ΓΕΛ Σπάρτης, Ανθρωπιστικών στη Β' τάξη στο 2ο ΓΕΛ Σπάρτης, Ανθρωπιστικών, Θετικής και Υγείας στο 3ο ΓΕΛ Σπάρτης, Ανθρωπιστικών, Θετικής και Υγείας στο ΓΕΛ Γυθείου, Ανθρωπιστικών, Θετικής και Υγείας στο ΓΕΛ Σκάλας, Ανθρωπιστικών, Θετικής και Υγείας στο ΓΕΛ Μολάων, Ανθρωπιστικών, Θετικής και Υγείας στο ΓΕΛ Νεάπολης. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη Β' τάξη Γενικών Λυκείων.

H Υπουργική Απόφαση αυτή και η αντίστοιχη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας εφόσον δεν ανακληθούν, θα οδηγήσουν πολλούς μαθητές είτε σε αλλαγή σχολείου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την κατεύθυνση της επιλογής τους, είτε στο να επιλέξουν υποχρεωτικά άλλη κατεύθυνση, ή και να εγκαταλείψουν το σχολείο. Ιδιαίτερα οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες για Λύκεια που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, καθώς αντικειμενικά δεν θα μπορούν να συγκροτήσουν τμήματα ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής, με αποτέλεσμα να κλείνουν σχολεία και τμήματα, να μετακινούνται μαθητές σε άλλες περιοχές και οι εκπαιδευτικοί να πλεονάζουν και να χρειάζεται να μετακινούνται μέχρι και σε πέντε σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου.

Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, αποτελούσε και αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Κυβέρνηση και ΕΕ οδηγούν στην παράδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην ιδιωτική κερδοσκοπία και ταυτόχρονα, καταδικάζουν στην ανεργία και την εργασιακή ομηρία τους εκπαιδευτικούς. Η αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Παιδείας, πέρα από τις χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, όχι μόνο δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες για τη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, αλλά δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

ΕΡΩΤΆΤΑΙ η κ. υπουργός: Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην καταργηθούν τμήματα στα Γενικά Λύκεια της Λακωνίας»;