Τρίτη 03/09/2019 - 14:09
ΚΚΕ

Ερώτηση για την καταστροφική πυρκαγιά στο νομό Εύβοιας

Πηγή: Eurokinissi

Να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο νομό Εύβοιας και να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας ζητάει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος και Θανάσης Παφίλης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Για μια ακόμη χρονιά, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου στην περιοχή του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων στο νομό Εύβοιας, είχε ως συνέπεια να μετατραπούν περίπου 25.000 στρέμματα σε αποκαΐδια, με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υλικοτεχνικές υποδομές.

Ενδεικτικά, από τη μέχρι τώρα καταγραφή -η οποία συνεχίζεται με βάση τους απαράδεκτους και ασφυκτικούς όρους που θέτει ο ΕΛΓΑ για την κατάθεση αίτησης αποζημίωσης (καταβολή τέλους 1 ευρώ για κάθε ζώο και 2 ευρώ για κάθε κυψέλη, πλήρης τακτοποίηση οφειλών στον ΕΛΓΑ, ηλικιακό όριο)- έχουν καταστραφεί εκατοντάδες μελίσσια (κυψέλες) και ελαιόδεντρα, δεκάδες παραπήγματα, αποθήκες με ζωοτροφές, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των βοσκήσιμων ζώων που έχουν χαθεί.

Δεκάδες είναι οι ρητινοκαλλιεργητές που χάνουν τη βασική πηγή του εισοδήματός τους, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλο τμήμα του πευκοδάσους της περιοχής, σε μια περίοδο που βρίσκονταν και εργάζονταν μέσα στο δάσος για τη συλλογή του ρετσινιού.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, ενώ βρίσκονται ''προ των πυλών'' οι συνέπειες μπροστά στο χειμώνα, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα για εκτεταμένες εργασίες αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και δασοτεχνικών έργων.

Η πυρκαγιά αυτή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, όσο και της σημερινής, που διατηρούν και επαυξάνουν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Οι ''πανηγυρισμοί'' της κυβέρνησης, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, που κομπάζουν ότι η επιχείρηση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς ''στέφθηκε με επιτυχία'', επειδή δεν θρηνήσαμε θύματα και δεν υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, είναι τουλάχιστον προκλητικοί για αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση των κατοίκων της περιοχής, ότι η πυρκαγιά, ανεξάρτητα από την αιτία που προήλθε, θα μπορούσε να περιοριστεί και να μην είχε πάρει αυτή την έκταση, εφόσον υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, όπως αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός των δασών, κατάλληλες ζώνες ασφαλείας γύρω από τα χωριά που κινδύνεψαν και εκκενώθηκαν, δασικοί δρόμοι, δίκτυα πυροσβεστικών κρουνών, υδατοδεξαμενών, εάν είχαν διατεθεί εξαρχής όλα τα απαραίτητα εναέρια και επίγεια μέσα για την έγκαιρη κατάσβεσή της.

Τα 25.000 περίπου καμένα στρέμματα φέτος, έρχονται να προστεθούν στα 12.000 που κάηκαν στην ίδια περιοχή το 2018, στις συνέπειες που έχουν αφήσει πίσω τους η μεγάλη φωτιά στη Λίμνη το 2016 με άλλα 25.000 στρέμματα που είχαν γίνει στάχτη, οι πλημμύρες στο Μαντούδι το φθινόπωρο του 2018, ο χιονιάς στις αρχές του 2019 στα χωριά του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων.

Τα μεγάλα προβλήματα στην πολιτική προστασία στην Εύβοια, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, αναδεικνύουν ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, η έκταση και οι συνέπειές της δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες και το περιβάλλον, καθώς μετατρέπει τη γη σε εμπόρευμα, ανοίγοντας την όρεξη σε διάφορα συμφέροντα για την εκμετάλλευσή της, ενώ τα αναγκαία έργα προστασίας του λαού χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπαίνουν στη ζυγαριά ''κόστους - οφέλους''.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν και τι μέτρα θα λάβουν για:

  • Την άμεση καταγραφή των καμένων εκτάσεων και την άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέες, χωρίς καμία εξαίρεση, με ταυτόχρονη απαγόρευση επιχειρηματικής δράσης και υλοτόμησης του καμένου δάσους από εργολάβους που καραδοκούν.
  • Μέτρα ώστε άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Την αποκατάσταση των βλαβών στις υποδομές υδροδότησης της περιοχής και τους απαραίτητους ελέγχους για την ποιότητα των υδάτων.
  • Την απόδοση έκτακτου γενναίου βοηθήματος στους ρετσινάδες της περιοχής της Κεντρικής Εύβοιας, που έχασαν τη βασική πηγή του εισοδήματός τους, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους, αλλά και για τα επόμενα 3 τουλάχιστον χρόνια. Μέριμνα, ώστε να ασχοληθούν σε εποχιακές δουλειές σε δήμους και άλλους φορείς.
  • Την πλήρη αποζημίωση, στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, μελίσσια, ρετσίνια, κ.ά.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες, άλλες υλικοτεχνικές υποδομές, την άμεση χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν.
  • Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Ύδρευση, κ.λπ.).
  • Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας (διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, καθαρισμός δασών, δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών).
  • Να εγκριθεί κονδύλι για την πλήρη στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο, αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών και για την εξασφάλιση της επάρκειας και του εκσυγχρονισμού των μέσων πυρόσβεσης».