Τρίτη 22/10/2019 - 19:49
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκάδας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Πηγή: Eurokinissi

Επίκαιρη Ερώτηση για την εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκάδας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της περιοχής κατέθεσε ο βουλευτής Νίκος Παπαναστάσης στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας.

Αναφέρει αναλυτικά:

«Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στη Λευκάδα, τα Αγροτικά Ιατρεία του νησιού είναι κλειστά από το 2014. Στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής που καλύπτει τη νότια Λευκάδα, από τις 22 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν μόνο τρεις. Το κτίριο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και δεν έχει συντηρηθεί από τότε που φτιάχτηκε. Η ίδια κατάσταση και στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Λευκάδας όπου υπηρετούν μόνο δύο γιατροί. Στο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας υπάρχουν μόνο δύο οδοντίατροι, ενώ στο νοσοκομείο κανένας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για οδοντιατρικές πράξεις. Η οδοντιατρική μονάδα των ΑμΕΑ που δημιουργήθηκε με προχειρότητα το 2012, έχει κλείσει εδώ και χρόνια και ο χειρουργικός εξοπλισμός της, που προσέφερε ο σύλλογος των ΑμΕΑ για τη λειτουργία της, "σαπίζει" στο παλιό νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο εδώ και πέντε μήνες έχει μείνει με μια αναισθησιολόγο. Είκοσι ημέρες το μήνα είναι χωρίς εφημεριακή κάλυψη με αποτέλεσμα ασθενείς που θα χρειαστούν επείγουσα διασωλήνωση να κινδυνεύουν. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με μία νεφρολόγο εδώ και επτά μήνες, έχοντας ξεπεράσει τα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής. Η λύση-"μπάλωμα" που πρόκρινε η κυβέρνηση ήταν η πρόσληψη αναισθησιολόγου με μπλοκάκι και μόνο για 15 μέρες το μήνα Αύγουστο. Επίσης, τις ολιγοήμερες ανεπαρκείς μετακινήσεις αναισθησιολόγου για το μήνα Σεπτέμβρη και Οκτώβρη και νεφρολόγου για το μήνα Σεπτέμβρη από γειτονικά νοσοκομεία. Η Καρδιολογική Κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων που άνοιξε με τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου υπολειτουργεί διότι έμεινε με δύο από τους τέσσερις γιατρούς. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τα έξι κρεβάτια και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό δεν άνοιξε καθόλου. Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται από τμήμα σε τμήμα για να καλύψει τα επιπλέον τμήματα και κλινικές που άνοιξαν με τη μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το "απαρχαιωμένο" οργανόγραμμα του 2012, υπηρετούν 20 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί σε 45 οργανικές θέσεις και 14 επικουρικοί. Υπηρετεί μόνο ένας ειδικευόμενος όταν οι οργανικές θέσεις είναι 14. Στο δε νοσηλευτικό προσωπικό οι κενές οργανικές θέσεις είναι 34 σε σύνολο 127. Οι μόνιμες θέσεις εργασίας αντικαθίστανται με συμβασιούχους - επικουρικούς, ΟΑΕΔίτες, αποτελώντας το 28% του συνόλου του προσωπικού. Κινδυνεύουν με απόλυση έξι επικουρικοί διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται στο νοσοκομείο πέντε χρόνια αφού η προκήρυξη 2Κ/19 δεν εξασφαλίζει τη συνέχεια της δουλειάς τους.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

• Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού κ.ά. προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας και το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

• Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, αλλά να μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».