Σάββατο 09/11/2019 - 22:37
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

«Πραγματική εξυγίανση η κατεδάφιση του σάπιου οικοδομήματος» (VIDEO)

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο κινείται στην πεπατημένη της διαχείρισης των φαινομένων σήψης που αναπαράγει ο εμπορευματοποιημένος Αθλητισμός.

Το σχέδιο νόμου μένει μακριά από την πραγματική ουσία σε βασικά ζητήματα, όπως αυτό της βίας στον Αθλητισμό και των στημένων αγώνων, καθώς αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο.

Την ίδια στιγμή, μέσω συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου είναι εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει διοικητικά ζητήματα του αθλητισμού.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Στην επιχειρηματική δράση στο χώρο του Αθλητισμού, που παράγει και αναπαράγει τη σήψη με τη χειραγώγηση των αγώνων, τη βία και την ασυδοσία, και ουσιαστικά αφήνεται ανέγγιχτη και από το νέο σχέδιο νόμου, εστίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στην τοποθέτηση κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η κυβέρνηση καταγγέλλει τα άθλια φαινόμενα που επικρατούν στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά δεν αμφισβητεί το μοντέλο του Αθλητισμού των επιχειρηματιών. Αντίθετα, θεωρεί μονόδρομο ότι πρέπει να πορευτούμε με όλους αυτούς και το επόμενο διάστημα», είπε, προσθέτοντας πως λόγω αυτής της επιχειρηματικής δράσης «θα υπάρχουν και τα στημένα, ο τζόγος, ο νόμιμος και παράνομος στοιχηματισμός, και κυρίως θα καλλιεργείται η συνείδηση με τις αξίες αυτού του σάπιου συστήματος, δηλαδή "όλα για την επίδοση, όλα για την πρωτιά, όλα για το κέρδος"».

Ο Μ. Συντυχάκης έκανε λόγο για απόλυτη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων στα της επιχειρηματικής δράσης στον Αθλητισμό και τόνισε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις -συμπεριλαμβανομένης και αυτής- των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) δεν μπόρεσαν ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα βίας και διαφθοράς. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχαν σκοπό να «αγγίξουν» την επιχειρηματική δράση στον Αθλητισμό, την εμπορευματοποίησή του, που οδηγεί στο κυνήγι του κέρδους και αποτελεί την αιτία για τη γέννηση αλλά και την αναπαραγωγή τέτοιων φαινομένων και τη σαπίλα του παρασκηνίου. «Αντίθετα, πάντα είχαν ως κύριο μέλημα την προσαρμογή του νομοθετικού περιβάλλοντος στη στρατηγική ΕΕ - κεφαλαίου για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης», σημείωσε.

Το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα να υιοθετήσει τις όποιες θετικές ή δυνάμει θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ξεκαθάρισε ο Μ. Συντυχάκης, ζητάει όμως πιο ριζικά μέτρα. Διατύπωσε στο πλαίσιο αυτό την πάγια θέση του Κόμματος για μεταφορά των Ανώνυμων Αθλητικών Εταιρειών (ΠΑΕ-ΚΑΕ) στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να ελέγχονται τα οικονομικά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς τη χρήση ευεργετικών διατάξεων, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Για το ΚΚΕ η πραγματική εξυγίανση του Αθλητισμού προϋποθέτει την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος, που έχει τα στηρίγματά του στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες, με τους οποίους διαπλέκονται και που εντάσσουν σε αυτές τις επιχειρηματικές τους διαπλοκές άλλες δραστηριότητες, είτε στήνοντας παιχνίδια είτε ξεπλένοντας "μαύρο" χρήμα είτε εξαργυρώνοντας την αγάπη χιλιάδων φιλάθλων για τα σωματεία τους, προκειμένου να διαμορφώσουν και να οικοδομήσουν ένα δήθεν λαϊκό προφίλ και να στρώνουν το έδαφος για άλλους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς», τόνισε ο Μ. Συντυχάκης.

Αντίθετο το ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΟΕ

Εστιάζοντας στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο Μ. Συντυχάκης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μετά από 125 χρόνια λειτουργίας της, μέσω της μετατροπής της σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Κάτι που, όπως είπε, ανοίγει το δρόμο προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΟΕ, οι εγκαταστάσεις της κ.λπ. να πέσουν στα νύχια των επίδοξων επιχειρηματικών συμφερόντων. Παράλληλα, καθιστά «θολό» το εργασιακό μέλλον 54 εργαζομένων -13 μόνιμων και 41 συμβασιούχων- με περισσότερα από 30 χρόνια δουλείας.

Για τον χρονικό και ηλιακό περιορισμό στους προέδρους και στα μέλη του ΔΣ των Ομοσπονδιών, ανέφερε πως το ΚΚΕ πάντα ήταν υπέρ της ανανέωσης προσώπων, εντούτοις δεν θεωρεί ότι λύνονται έτσι τα προβλήματα της διοικητικής αποτελεσματικότητας ή της διαφθοράς. Όπως είπε: «Την ανανέωση δεν την επιβάλεις από τα πάνω, την καλλιεργείς, τη δημιουργείς. Καλλιεργείς τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Χρηματοδότησε σωματεία, φτιάξε υποδομές, ανέβασε τις μορφές συμμετοχικότητας».

Για το θέμα του τζόγου στον Αθλητισμό, ζήτησε την κατάργηση της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων σε κάθε μορφής στοίχημα, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, εξηγώντας πως τα πραγματικά θύματα στο κυνήγι του κέρδους δεν είναι ο λεφτάς επιχειρηματίας αλλά οι εργαζόμενοι, οι προπονητές, οι παίκτες και οι χιλιάδες φίλαθλοι που αγαπούν τη φανέλα.

Για τα μέτρα κατά της βίας, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο σε ζητήματα και μέτρα ελέγχου (π.χ. έλεγχος εισιτηρίων), ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις, καθώς έχει αποδειχθεί στο παρελθόν πως τα γήπεδα λειτουργούν ως «εργαστήριο» για να μπολιαστούν μέτρα που αξιοποιήθηκαν μετέπειτα ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις στον μηχανοκίνητο Αθλητισμό, ανέφερε τον προβληματισμό που δημιουργεί η πληθώρα αντιδράσεων από οδηγούς αθλητές με κύρος και διακρίσεις στο χώρο.