Πέμπτη 28/11/2019 - 10:51
ΚΚΕ

Ερώτηση για τη ρύπανση από καταστροφή ναρκών στο Λαύριο

Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τη ρύπανση από τη διαδικασία καταστροφής ναρκών στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο μέχρι το Φεβρουάριο του 2019 πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία “Σούκος Ρομποτική”, διαδικασία καταστροφής ναρκών.

Μετά από έρευνα, που ζητήθηκε από τη διοίκηση των ΕΑΣ, μέσω των ερευνητικών κέντρων "Δημόκριτος" και "Τερανόβα" διαπιστώθηκε ρύπανση και από αέριους ρύπους, αλλά και του εδάφους, από μη ελεγχόμενα απόβλητα.

Τη ρύπανση αυτή την παραδέχτηκε η διοίκηση των ΕΑΣ σε συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής στην έδρα της εταιρείας στον Υμηττό. Εκεί συμφωνήθηκε να δοθούν και τα πορίσματα από την πενταμελή εσωτερική επιτροπή, που επιλέχθηκε από την ίδια την εταιρεία για την εξέταση του θέματος. Όλα τα παραπάνω ζητήθηκαν για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στο Λαύριο, για την έκταση της μόλυνσης, αλλά φυσικά και όλος ο λαός της περιοχής. Επίσης σε αυτή τη συνάντηση ειπώθηκε από τη διοίκηση των ΕΑΣ πως δήθεν θα πιεζόταν η εταιρεία "Σούκος Ρομποτική" για τον καθαρισμό της περιοχής που μολύνθηκε.

Όλα αυτά εκτυλίχθηκαν τέλος Μαΐου με αρχές Ιούνη, που έγιναν συναντήσεις. Δυστυχώς από τότε και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής για να δοθούν τα πορίσματα των εθνικών κέντρων αυτό δεν κατέστη δυνατό. Φυσικά, ούτε λόγος για τον καθαρισμό της περιοχής που μολύνθηκε, όπου παραμένουν και σαπίζουν ακόμα και τα ξυλοκιβώτια που περιείχαν τις εν λόγω νάρκες.

Όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία, από τη μια επικαλείται τη σοβαρότητα της σύμβασης με τη “Σούκος Ρομποτική” και από την άλλη μιλάει για ενδεχόμενη ρύπανση που δεν δημιούργησε πολλά προβλήματα στο χώρο. Όμως η πρακτική της απόκρυψης των πορισμάτων από το λαό της περιοχής και φυσικά από τους εργαζόμενους του εργοστασίου καθώς και η μήνυση του προηγούμενου διευθυντή μαζί με την απόλυσή του, δίχως μάλιστα αποζημίωση, δείχνουν άλλα.

Επίσης η παραγωγή βλημάτων όπως το 7662 του Ναυτικού και το 4053 του Στρατού εγείρουν ερωτηματικά για τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και φυσικά για την όποια συνεχιζόμενη ρύπανση - μόλυνση του περιβάλλοντος καθώς και για την ασφάλεια, την υγιεινή και την ίδια την υγεία των εργαζομένων από την όλη δραστηριότητα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση ολοκληρωμένα, να καθαριστεί η περιοχή άμεσα καθώς και να δοθούν στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής και στη δημοσιότητα οι έρευνες και τα πορίσματα του συγκεκριμένου θέματος».