Δευτέρα 02/12/2019 - 14:05
ΚΚΕ

Ερώτηση για μέτρα αποζημίωσης των επαγγελματιών από τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας

Πηγή: Eurokinissi

Τη λήψη μέτρων για άμεση αποζημίωση των επαγγελματιών από τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας και για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία της Μάνδρας Αττικής ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας. Πλημμύρες που, εξαιτίας των εγκληματικών ελλείψεων στοιχειώδους αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, κόστισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες ήταν αυτοί που είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να χάνονται μέσα στην πλημμύρα και τη λάσπη.

Προκαλεί δίκαιη αγανάκτηση στους επαγγελματίες της περιοχής το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τις ζημιές που υπέστησαν οι επαγγελματικές τους στέγες, το εμπόρευμά τους ή ακόμα και ο τεχνολογικός τους εξοπλισμός. Οι επαγγελματίες της περιοχής εκφράζουν το φόβο ότι μπορεί να υπάρξει παραγραφή μετά το πέρας των 2 ετών και να μην πάρουν ποτέ καμία αποζημίωση. Επίσης καταγγέλλουν ότι για να πάρουν την αποζημίωση υπάρχει μία δαιδαλώδης διαδικασία, ενώ μπορεί να τους ζητούνται ακόμα και έγγραφα που χάθηκαν τη στιγμή της πλημμύρας.

Δύο χρόνια μετά, από παντού διαφημίζεται ότι η Μάνδρα οχυρώνεται, ότι έχει πραγματοποιηθεί το 85% του έργου και άλλα. Περίπου τα ίδια είπε και ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης σε πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή.

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και η καταστροφική πλημμύρα στην Κινέτα δίκαια προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους, στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες της περιοχής. Μάλιστα, στις τελευταίες βροχοπτώσεις οι ίδιοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έφτασε σε οριακό σημείο η περιοχή. Θυμίζουμε ότι η Μάνδρα είχε πλημμυρίσει ξανά τον Ιούνιο του 2018 (περίπου 6 μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες).

Δυστυχώς, η αλήθεια για την πορεία των έργων απέχει πολύ από αυτά που διαφημίζονται τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη σημερινή της ΝΔ. Στη Μάνδρα, μόνο στο ρέμα Σούρες έχουν προχωρήσει οι εργασίες. Στο ρέμα της Αγ. Αικατερίνης δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, ενώ δεν έχουν γίνει καν μελέτες για την ανάσχεση των υδάτων στον ορεινό όγκο.

Επιπλέον στοιχείο είναι ότι ακόμα και αυτά να πραγματοποιηθούν, αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης, το πρόβλημα απλά θα μεταφερθεί παρακάτω, δηλαδή στην περιοχή των εργατικών κατοικιών της Μάνδρας και στην Ελευσίνα.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

• Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αποζημιώσεις που εκκρεμούν κατά απαράδεκτο τρόπο εδώ και δύο χρόνια;

• Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες συνολικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να μη μεταφερθεί το πρόβλημα αλλού, όπως στην περιοχή των εργατικών κατοικιών της Μάνδρας και στην Ελευσίνα;»