Τρίτη 21/01/2020 - 15:46
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ

Να παρθούν μέτρα για την επαναλειτουργία του παραρτήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Καλλιθέα

Από την απαράδεκτη κατάσταση στο εσωτερικό του παιδιατρικού Νοσοκομείου
Από την απαράδεκτη κατάσταση στο εσωτερικό του παιδιατρικού Νοσοκομείου

Μέτρα για την άμεση, πλήρη, δημόσια και δωρεάν επαναλειτουργία του παραρτήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Καλλιθέα ζητούν με Ερώτηση τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλη και Διαμάντω Μανωλάκου.

«Σε κλείσιμο οδηγείται το Παράρτημα του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐας Κυριακού" Καλλιθέας με τη συνταξιοδότηση και της τελευταίας παιδιάτρου που είχε απομείνει στη Παιδιατρική Κλινική.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή κάτοικοι, σύλλογοι και μαζικοί φορείς της Νότιας Αθήνας αντιδρούν και προγραμματίζουν κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο της κλινικής, με αίτημα την πλήρη και ολοκληρωμένη λειτουργία του παραρτήματος.

Το Παράρτημα του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐας Κυριακού" Καλλιθέας, μέχρι τη δεκαετία του ’90 λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με Παιδιατρική Κλινική, Χειρουργείο, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Οφθαλμολογικό Ιατρείο, Ορθοπεδικό, ΩΡΛ, Οδοντιατρικό και με δωμάτια νοσηλείας σε τρεις ορόφους.

Σταδιακά όλα τα ιατρεία έπαψαν να λειτουργούν σε μόνιμη βάση. Το 2011 έφτασε να λειτουργούν μόνο τα Εξωτερικά Ιατρεία της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής, χωρίς δυνατότητα νοσηλείας, με μόλις δύο παιδίατρους, με τη συμβολή των οποίων χιλιάδες παιδιά "απολάμβαναν" φροντίδες δημόσιας δωρεάν Υγείας. Μόνο το 2019, 7 χιλιάδες παιδιά "επισκέφθηκαν" το παράρτημα του Νοσοκομείου για φροντίδα υγείας.

Αυτή τη στιγμή με λιγοστό προσωπικό και με ελλείψεις σε παιδίατρους λειτουργεί το Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης - Αποκατάστασης Παιδιών, το μοναδικό δημόσιο κέντρο του είδους του στη χώρα, που εξυπηρετεί παιδιά απ' όλη την Ελλάδα. Οι θάλαμοι νοσηλείας παραμένουν κλειστοί, βάζοντας σε ταλαιπωρία τους μικρούς ασθενείς και αναγκάζοντας τις οικογένειές τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους. Επιπλέον, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τμήματα όπως το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό κρατούνται σε αχρηστία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τεχνικής φύσεως προβλήματα μεριμνούν οι νοσηλευτές, αφού δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία σε μόνιμη βάση.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνες έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας και Πρόνοιας και τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος και προσωπικό, μεταφέροντας το κόστος στους ασθενείς και στο λαό. Δημιουργείται "χώρος" στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στην Υγεία, ώστε να καλύψουν τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Σήμερα είναι επιτακτική περισσότερο από ποτέ η λειτουργία τέτοιων κέντρων πρόληψης - αποκατάστασης παιδιών με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, υπό τον πλήρη κρατικό έλεγχο, με σύγχρονες υποδομές και πλήρως στελεχωμένα με μόνιμους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα λάβει για να ικανοποιήσει το αίτημα συλλόγων και φορέων της Νότιας Αθήνας για άμεση, πλήρη, δημόσια και δωρεάν επαναλειτουργία του παραρτήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Καλλιθέα, με προσλήψεις μόνιμου επαρκούς ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, επαρκή χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποδομή».

ΣΧΕΤΙΚΑ