Τρίτη 26/05/2020 - 13:29
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αποζημίωση 100% για τις καταστροφές στο Δήμο Θέρμης

Πηγή: Eurokinissi

Αποζημιώσεις στο 100% για τις καταστροφές εξαιτίας δυνατής βροχόπτωσης στο Δήμο Θέρμης της ΠΕ Θεσσαλονίκης ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Η δυνατή βροχόπτωση που έπληξε την Πέμπτη 21.05.2020 την περιοχή του Δήμου Θέρμης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές. Υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων πλημμύρισαν καθώς επίσης και καλλιέργειες και θερμοκήπια, καταστροφές καταγράφηκαν στο οδικό δίκτυο της περιοχής με καθιζήσεις και διαβρώσεις δρόμων και στο αγροτικό δίκτυο, ενώ σημειώθηκαν και πτώσεις δέντρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το νερό της βροχής σχημάτισε μικρούς ορμητικούς χείμαρρους που ξεχύθηκαν στο δρόμο, που ενώνει την Καρδία με το Νέο Ρύσιο και τον Τρίλοφο, καθώς επίσης και στον παράδρομο της οδού Μουδανιών (Καρδία προς γέφυρα Ν. Ρυσίου - Ταγαράδων) όπου και έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές.

Παρά τις προσπάθειες απόδοσης της αιτίας των καταστροφών στην ένταση και διάρκειά της, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και συνδέεται άμεσα με την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Συγκεκριμένα στην Καρδία προκλήθηκαν έντονες διαβρώσεις στο οδικό δίκτυο και κυρίως στους αγροτικούς δρόμους, ενώ παράλληλα σημειώθηκε και πολύωρη διακοπή ρεύματος εξαιτίας βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ. Η διακοπή αυτή, με τη σειρά της, δημιούργησε πρόβλημα στη λειτουργία των αντλιοστασίων, καθώς επίσης και διακοπές νερού κύρια σε οικίες οι οποίες βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα στην Καρδία και στον Τρίλοφο.

Στους Ταγαράδες σημειώθηκαν ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο. Πλημμύρισαν αυλές και υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, ο χείμαρρος που υπερχείλισε προκάλεσε προβλήματα στο οδικό δίκτυο, πλημμύρισε το Δημοτικό Σχολείο και εξαιτίας της ορμής του νερού καταστράφηκε ο φράχτης του Νεκροταφείου των Ταγαράδων.

Στην Αγία Παρασκευή οι ζημιές αφορούν κύρια το αγροτικό οδικό δίκτυο, για παράδειγμα ο αγροτικός δρόμος προς Αγίασμα, ενώ ζημιές σημειώθηκαν στην εσωτερική περίφραξη του ποδοσφαιρικού γηπέδου Αγίας Παρασκευής.

Στον Τρίλοφο οι ζημιές αφορούν πλημμύρες υπόγειων, ενώ έχει αποκλειστεί το σημείο που βρίσκεται η γέφυρα στο δρόμο που ενώνει τον Τρίλοφο με το Πλαγιάρι, αφού υπέστη καθίζηση.

Τέλος στο Πλαγιάρι τα προβλήματα που προκλήθηκαν αφορούν κύρια στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και η σημερινή της ΝΔ, δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και να συντηρηθούν τα όποια υφιστάμενα. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

• Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%.

• Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

• Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.

• Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Θεσσαλονίκης, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων».