Τετάρτη 27/05/2020 - 18:53
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τις συνθήκες εξέτασης των μαθητών των ΕΠΑΛ της υπαίθρου στην Κρήτη

Ερώτηση για τις συνθήκες εξέτασης των μαθητών των ΕΠΑΛ της υπαίθρου στην Κρήτη κατάθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.

Αναφέρουν:

«Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τα οριζόμενα εξεταστικά κέντρα μαθητών ΕΠΑΛ, συνάγεται ότι -για άλλη μια χρονιά και ειδικά σε συνθήκες πανδημίας- όλοι οι μαθητές των επαρχιακών ΕΠΑΛ της Κρήτης θα υποχρεωθούν σε μετακίνηση για τις Πανελλαδικές εξετάσεις στα αστικά κέντρα του νησιού. Οι μαθητές από τα απομακρυσμένα χωριά του νησιού, που ήδη κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς διένυαν καθημερινά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις (μέχρι και 30 χλμ.) για τη φοίτησή τους στα κοντινότερα ΕΠΑΛ, τώρα θα υποχρεωθούν να μεταφερθούν υπερδιπλάσια χιλιόμετρα για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε μια περίοδο κρίσιμη για τη ζωή τους, οι υποψήφιοι υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν σοβαρά πρακτικά προβλήματα, επιφορτίζονται και την έγνοια της μεταφοράς τους στα αστικά κέντρα, αναγκάζονται να απομακρυνθούν από το οικογενειακό, φιλικό και οικείο εκπαιδευτικό περιβάλλον, αντί να προετοιμάζονται με ηρεμία για τις εξετάσεις και να είναι προσηλωμένοι στον κύριο στόχο τους για την επιτυχία τους. Η μετακίνηση αυτή των μαθητών των ΕΠΑΛ της υπαίθρου σε άγνωστο περιβάλλον για τις εξετάσεις τους, προσθέτει επιπλέον άγχος, κούραση και ταλαιπωρία από την πολύωρη μετακίνηση, συνιστά επιπλέον ψυχολογική επιβάρυνση, είναι εξοντωτική και άδικη, αφού αποτελεί αρνητικό παράγοντα και επιδεινώνει τις συνθήκες εξέτασής τους.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς καθίσταται αδύνατη, όπως στην περίπτωση μαθητών από απομακρυσμένα χωριά του δήμου Βιάννου ή του δήμου Φαιστού, από το Γαράζο Μυλοποτάμου, το Καστέλλι Κισσάμου, τα χωριά του Βάμου, της Κανδάνου κ.τ.λ., που θα πρέπει να μετακινηθούν σε απόσταση ακόμα και 60 χλμ., με δεδομένες τις συνθήκες συγκοινωνιακής σύνδεσης και τις ώρες προσέλευσής τους στα εξεταστικά κέντρα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μία σειρά πρακτικών ζητημάτων, τα οποία σχετίζονται με τον οικογενειακό προγραμματισμό (εργασία των γονέων κ.τ.λ.), αλλά και την οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες των υποψηφίων, που καλούνται να ανταποκριθούν στα έξοδα της συνεχούς μετακίνησης, ενώ οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν λόγω οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, με δεδομένες τις συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας, των απαραίτητων μέτρων τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η συνεχής μετακίνηση των υποψηφίων από την ύπαιθρο του νομού προκαλεί παραπάνω ανησυχία στους ίδιους και τις οικογένειές τους, καθώς υποχρεώνονται σε μετακινήσεις ή και διανυκτερεύσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης, εξαιτίας των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων που εκτελούν τις εντολές του ΟΟΣΑ - ΕΕ - ΣΕΒ δεν είναι ευθύνη των μαθητών και των γονιών τους. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, στην επιλογή των σπουδών και του επαγγέλματος. Για αυτό είναι ανάγκη να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι συνθήκες για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων ισότιμα για όλους τους μαθητές, με όρους ασφάλειας και υγιεινής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε να βάλει τέλος στην άνιση και ειδικά για φέτος επικίνδυνη για τους μαθητές και τις οικογένειές τους συγκεκριμένη πρακτική, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές των ΕΠΑΛ της υπαίθρου του Νομού Ηρακλείου να δώσουν εξετάσεις στα σχολεία τους, με όρους ισότιμους, όπως και οι άλλοι μαθητές».