Παρασκευή 10/07/2020 - 21:49
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί της Δυτικής Αχαΐας που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις

Πηγή: Eurokinissi

Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Οι τελευταίες χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες σε περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και συγκεκριμένα του δημοτικού διαμερίσματος Ωλενίας. Πρόκειται για ζημιές σε καλλιέργειες οινοποιήσιμων αμπελιών, ελιάς και οπωροκηπευτικών σε μια έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων κυρίως στα χωριά Μυτόπολη, Κώμη, Μαζαράκι και αφορούν περίπου 200 οικογένειες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες περιοχές δέχονται πλήγματα από τα καιρικά φαινόμενα, αφού και οι υψηλές θερμοκρασίες για περίπου μία εβδομάδα τον περασμένο Μάη, δεν επέτρεψαν την αναμενόμενη καρπόδεση στα ελαιόδεντρα.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα, έρχονται να προστεθούν στην ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι βιοπαλαιστές, μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής που βλέπουν τα προϊόντα τους να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλεμπόρους (ελαιόλαδο, κρασί), την ίδια ώρα που οι προβλέψεις και για τη φετινή παραγωγή τους, είναι αρκετά δυσοίωνες, ενώ τα ίδια προϊόντα πωλούνται πανάκριβα για τις λαϊκές οικογένειες στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ήρθε να δώσει τη "χαριστική βολή" ιδιαίτερα για την ελιά, αφού όση παραγωγή διασώθηκε από τις ζημιές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Μάη, καταστράφηκε με την πτώση του καρπού από το χαλάζι πριν από λίγες μέρες.

Ερωτάται ο κ. υπουργός,

1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να γίνουν καταγραφές στις ζημιές από τον ΕΛΓΑ και τα αρμόδια κλιμάκια του;

2. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε οι αποζημιώσεις να δοθούν άμεσα και στο 100% των ζημιών της παραγωγής;».