Τρίτη 14/07/2020 - 15:07
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Επέκταση των μέτρων προστασίας των πυρόπληκτων στην Ανατολική Αττική

Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση σχετικά με την επέκταση των μέτρων προστασίας των πυρόπληκτων στην Ανατολική Αττική, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Οικονομικών.

Ειδικότερα, η Ερώτηση που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστο Κατσώτη και Διαμάντω Μανωλάκου, έχει ως εξής:

«Βρισκόμαστε 2 χρόνια μετά την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και τις γνωστές οδυνηρές συνέπειές της για τους κατοίκους της περιοχής. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η σημερινή, προχώρησαν σε μια σειρά εξαγγελίες, οι οποίες όμως δεν έλυσαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις πυρόπληκτες οικογένειες.

Τα προβλήματα αυτά παραμένουν, ενώ την ίδια στιγμή εκπνέουν οι προθεσμίες που είχαν τεθεί από νομοθετικές παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως π.χ. η προστασία των πυρόπληκτων από διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, η φιλοξενία των πληγέντων, η επιχορήγηση ενοικίου, κλπ.

Οι συνθήκες και η κατάσταση εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία του συνόλου των κατοίκων της περιοχής, όχι μόνο των πυρόπληκτων.

Παράλληλα, η εμπειρία αυτού του διαστήματος επιβεβαίωσε, επίσης, την πρόβλεψη του ΚΚΕ ότι η ίδρυση της εταιρείας "ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ", θα λειτουργούσε ως ένα εργαλείο μετάθεσης της κρατικής ευθύνης στις πλάτες της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων της περιοχής.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αποτελούν άμεσες και επείγουσες ανάγκες: Η αποζημίωση, στο σύνολο του απαιτούμενου ποσού, των πυρόπληκτων οικογενειών για ανακατασκευή και επιδιόρθωση των κατοικιών. Η προστασία από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Η επέκταση του επιδόματος ενοικίου για όλες τις πυρόπληκτες οικογένειες που έχασαν την κατοικία τους. Η παραμονή των πυρόπληκτων, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή των κατοικιών τους, στους μέχρι τώρα χώρους φιλοξενίας τους. Η απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών (όπως ο αμίαντος) -διαδικασία που ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί-, καθώς αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Η αναγκαιότητα όλων των παραπάνω γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, αν συνυπολογιστεί το πρόβλημα της πανδημίας COVID-19 που πλήττει το σύνολο του λαού, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για τους πυρόπληκτους.

Για αυτή την κατάσταση τόσο οι σύλλογοι της περιοχής, όσο και οι Δήμοι Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου, έχουν απευθυνθεί στα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ζητήσουν επέκταση των μέτρων προστασίας των πυρόπληκτων.

Με βάση τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν για την επέκταση των μέτρων προστασίας για τουλάχιστον έναν (1) ακόμη χρόνο (ως τις 31/7/2021) και συγκεκριμένα:

  • Για την αναστολή πλειστηριασμών και διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτελέσεως κινητών, ή ακίνητων σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που περιέχονται ή περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή.
  • Για την επέκταση του μέτρου φιλοξενίας των πληγέντων, για τους πυρόπληκτους που δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση της Α' κατοικίας τους.
  • Για την επέκταση της επιχορήγησης ενοικίου και τροποποίηση της σχετικής διάταξης για καταβολή της επιχορήγησης μηνιαίως και όχι ανά τρίμηνο, αφού μέχρι σήμερα, αφενός παρατηρήθηκαν δυσβάστακτες καθυστερήσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων και αφετέρου, πολλοί δικαιούχοι αδυνατούν να προκαταβάλουν τα ενοίκια και να αναμένουν από τέσσερις έως και έξι μήνες για να πληρωθούν.
  • Για την καταβολή της αποζημίωσης περιβάλλοντος χώρου που προβλέπεται να δοθεί για την αποκατάσταση καμμένων δέντρων στους κήπους και την αντικατάσταση περιφράξεων των πυρόπληκτων ιδιοκτησιών.
  • Για την ενοποίηση των δύο (2) ερανικών λογαριασμών και την αξιοποίηση των ποσών που έχουν συγκεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες των πυρόπληκτων οικογενειών;».