Δευτέρα 17/09/2018 - 16:45

Σοβαρά και πολλά τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

Τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου λόγω υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό, παλαιό ιατροτεχνολογικό και ηλεκτρο-μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και σοβαρών ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό αναδεικνύουν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης και η συνολική υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας έχουν διαμορφώσει και για το Νοσοκομείο Σάμου μία κατάσταση που είναι επικίνδυνη για τους κατοίκους του νησιού και εξοντωτική για το ιατρονοσηλευτικό και όλο το υπόλοιπο προσωπικό.

Το ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο στα περισσότερα τμήματα (Ακτινοδιαγνωστικό, Ορθοπεδικό, Αναισθησιολογικό, Παιδιατρικό, Αιμοδοσία, Παθολογικό, ΜΕΘ κ.ά.). Πολλά από τα τμήματα αυτά του Νοσοκομείου δυστυχώς δεν συμπληρώνουν πρόγραμμα εφημεριών μηνός και μάλιστα αυτό γίνεται σε τμήματα ουσιώδους σημασίας και κομβικά όπως προαναφέρθηκε.

Συγκεκριμένα:

Στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα υπάρχουν 2 ιατροί και καλύπτουν εφημερίες, τακτικά πρωινά ιατρεία, αξονικό τομογράφο, μαστογράφο, υπερήχους, triplex αγγείων.

Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα υπάρχουν 2 ιατροί και καλύπτουν τακτικά - έκτακτα χειρουργεία και εφημερεύουν 365 μέρες το χρόνο. Υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες από νυχτερινό επείγον χειρουργείο, συνεχίζουν να εργάζονται την επόμενη ημέρα στα τακτικά χειρουργεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο Ορθοπεδικό Τμήμα υπάρχουν 2 ιατροί και καλύπτουν 30 μέρες το μήνα με εφημερία ετοιμότητας, τακτικά - εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα εξωτερικά ιατρεία (κατάγματα, μικροεπεμβάσεις), κλινική, χειρουργείο (επεμβάσεις).

Στην Αιμοδοσία - Μικροβιολογικό Τμήμα, υπάρχουν 2 ιατροί και καλύπτουν μεταγγίσεις μεσογειακής αναιμίας, αιμοδοσίες, ανάγκες τακτικές και επείγουσες Χειρουργικού - Παθολογικού τομέα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χειρουργούς, παθολόγους, παιδιάτρους.

Υπάρχουν εφημερίες ακάλυπτες από γιατρό ειδικευόμενο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τόσο στο Χειρουργικό όσο και στον Παθολογικό Τομέα. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η εκτίμηση και η ενημέρωση προς τον ιατρό που εκτελεί εφημερία ετοιμότητας και προσέρχεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, γίνεται μετά από κλήση της νοσηλεύτριας των Επειγόντων Περιστατικών ή του τηλεφωνικού κέντρου.

Γίνονται αμέτρητες απλήρωτες εφημερίες και το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν μπορεί να λάβει την κανονική του άδεια, για να εφημερεύσει το Νοσοκομείο όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο για να κρατηθούν ανοιχτά οι κλινικές, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα Χειρουργεία, τα Εργαστήρια.

Οι εργαζόμενοι είναι εξουθενωμένοι. Οι ελλείψεις είναι τραγικές σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Μία νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει ταυτόχρονα 2 και 3 τμήματα (Χειρουργείο, Χειρουργική Κλινική και Μαιευτική). Η Καρδιολογική Κλινική το πρωί είναι μόνο με τον προϊστάμενο, στα ΤΕΠ στις περισσότερες βάρδιες υπάρχει μια νοσηλεύτρια, ένας τραυματιοφορέας σε όλο το νοσοκομείο στις περισσότερες νυχτερινές βάρδιες, στην Αιμοδοσία επί σειρά ετών ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες, στα Τμήματα, στις Κλινικές, στα Χειρουργεία και στις Μονάδες του Νοσοκομείου το προσωπικό είναι ελλιπέστατο και οι εργαζόμενοι μετακινούνται συνεχώς από τμήμα σε τμήμα και από κλινική σε κλινική με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στη διοικητική υπηρεσία, την υποδιεύθυνση τεχνικού καθώς και στις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου όπως το τηλεφωνικό κέντρο, τα μαγειρεία, η καθαριότητα κ.ά.

Δεν υπάρχουν πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως για παράδειγμα δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, ογκολόγος (χημειοθεραπείες γίνονται χωρίς ογκολόγο). Οι μονήρεις ειδικότητες είναι σε διάσταση και σε αναντιστοιχία με τις υπάρχουσες ανάγκες. Τα ραντεβού υπερβαίνουν τους 5 μήνες και φθάνουν μέχρι και ένα χρόνο μετά. Οι πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες. Δεν υπάρχει χώρος ανάπαυσης των ιατρών κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Οι ιατροί και όλο το προσωπικό, εξουθενωμένοι, στοχοποιούνται από τη διοίκηση για αδυναμίες και ελλείψεις των αρμοδίων. Οι ιατροί εντέλλονται από τη διοίκηση ή καλούνται σε απολογία και γίνεται μετατροπή των ενεργών εφημερίων σε ετοιμότητα παρανόμως, για να καλύψουν τα κενά.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Είναι ανθρωπινός αδύνατο να καλύπτονται με το ίδιο υπάρχον ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό υγειονομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων του νησιού, των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες και των προσφύγων - μεταναστών.

Η απουσία μεταφραστών από το νοσοκομείο όλο το 24ωρο για την εξυπηρέτηση των προσφύγων - μεταναστών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια εξέτασης και νοσηλείας.

Είναι απαραίτητη η στελέχωση και η λειτουργία πολυϊατρείου μέσα στο ΚΥΤ που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με τις μεγάλες ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τις υπάρχουσες δομές.

Παλεύουμε για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας πλήρως στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο από το κράτος με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Απαιτούμε:

- Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ιατρικού νοσηλευτικού, παραϊατρικού, τεχνικής υπηρεσίας, διοικητικού και όλων των βοηθητικών υποστηρικτικών υπηρεσιών.

- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί.

- Να πάψουν να υπάρχουν ακάλυπτες νυχτερινές βάρδιες στην Αιμοδοσία.

- Να σταματήσει η επικίνδυνη κατάσταση μια νοσηλεύτριας που καλύπτει 2 και 3 τμήματα ταυτόχρονα.

- Να πάψει να λειτουργεί η Καρδιολογική Κλινική το πρωί μόνο με τον προϊστάμενο.

- Να σταματήσουν να λειτουργούν τα ΤΕΠ του νοσοκομείου μόνο με μια νοσηλεύτρια το Σαββατοκύριακο, το απόγευμα και τη νύχτα.

- Να ενισχυθούν τώρα με προσωπικό όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος της υγείας των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της εργασίας και την κόπωση.

- Στελέχωση του νοσοκομείου με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

- Στελέχωση και ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του ΕΚΑΒ, του ΚΕΦΙΑΠ, του ΚΨΥ του ΕΟΠΥΥ και όλων των Αγροτικών Περιφερειακών Ιατρειών με γιατρούς Γενικής Ιατρικής μόνιμους, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

- Άμεση προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων σε γάντια, μάσκες, στολές και υποδήματα.

- Πρόσληψη γιατρού Εργασίας και τεχνικού Ασφάλειας.

- Να λειτουργήσει τώρα ιατρείο πλήρη στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμένο μέσα στο ΚΥΤ.

- Άμεσα να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να εξεταστούν τα αιτήματά τους και στη συνεχεία να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν.

- Να σταματήσει η στοχοποίηση των εργαζομένων για ευθύνες της συγκεκριμένης πολιτικής που πιστά εφαρμόζει και η διοίκηση».