Τετάρτη 05/02/2020 - 21:09
ΕΙΝΑΠ

Τραγικές οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας Σπάτων, Μαρκοπούλου και Λαυρίου

Τις τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας Σπάτων, Μαρκοπούλου και Λαυρίου διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στις 29 Γενάρη το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, προκειμένου να ακούσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και το προσωπικό τους.

Μετά από διεξοδική συζήτηση μαζί τους, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έχει να αναφέρει τα εξής:

  1. «Και τα τρία Κέντρα Υγείας καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού της Αττικής.

Συγκεκριμένα:

  • Tο ΚΥ Σπάτων καλύπτει πέρα από τα Σπάτα την Αρτέμιδα, την Παλλήνη, τον Γέρακα και την Ανθούσα.
  • Το ΚΥ Μαρκοπούλου καλύπτει και το Πόρτο Ράφτη.
  • Tο ΚΥ Λαυρίου καλύπτει την Κερατέα, τα Λεγραινά και άλλους μικρούς οικισμούς.

Το χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιοχών είναι η αυξημένη εισροή πληθυσμών τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τον διπλασιασμό των περιστατικών κατά τη διάρκεια εκείνων των μηνών.

  1. Και στα τρία Κέντρα οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Συγκεκριμένα:
  • Στο ΚΥ Σπάτων υπηρετούν 30 γιατροί όπου οι 17 από αυτούς είναι επικουρικοί. Υπάρχει άμεση ανάγκη για 2 γενικούς γιατρούς, 1 καρδιολόγο, 1 ακτινοδιαγνώστη, 1 βιοπαθολόγο, 1 οδοντίατρο καθώς και 4 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς.
  • Το ΚΥ Μαρκοπούλου από τους 25 γιατρούς οι 12 είναι επικουρικοί. Άμεσα πρέπει να προσληφθούν 2 καρδιολόγοι, 1 παιδίατρος, 1 ενδοκρινολόγος, 1 ψυχίατρος και 1 πνευμονολόγος διότι τους θερινούς μήνες έχουν τετραπλάσιο αριθμό επισκεπτών.
  • Στο ΚΥ Λαυρίου, δε, από τις ελλείψεις των γιατρών δεν μπορεί να βγει πρόγραμμα εφημέρευσης Μαρτίου. Χρειάζονται επειγόντως 2 γενικοί ιατροί και 2 ειδικευόμενοι για την ασφαλή εφημεριακή κάλυψή του. Πέραν αυτών, αναγκαίοι είναι 1 ουρολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 πνευμονολόγος και 1 δερματολόγος. Και στα τρία κέντρα το ποσοστό των επικουρικών με διετείς συμβάσεις είναι μεγάλο και οι ειδικευόμενοι ελάχιστοι.
  1. Ο εξοπλισμός που υπάρχει στα Κέντρα Υγείας είναι πεπαλαιωμένος. Στα Σπάτα το μικροβιολογικό κάνει μόνο τις βασικές εξετάσεις και εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για νέα ακτινολογική μονάδα. Στο Μαρκόπουλο δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης, ενώ η οδοντιατρική έδρα είναι σπασμένη και ζητούν καινούργια. Οι οδοντίατροι του Κέντρου προσφέρουν μεγάλο έργο προληπτικής ιατρικής στην περιοχή. Ο καρδιογράφος τους είναι απαρχαιωμένος.

Στο Λαύριο υπάρχει το Ιατρικό Κέντρο Κερατέας το οποίο έχει πλήρη εξοπλισμό, αλλά λόγω υποστελέχωσης δεν χρησιμοποιείται. Πιστεύουμε ότι το υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει το θέμα λειτουργίας του Κέντρου. Οι ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό είναι τέτοιες, ώστε να μην εφημερεύουν κάθε μέρα τα εργαστήρια, παρά μόνο κάποια απογεύματα. Οι χώροι και στα τρία Κέντρα Υγείας είναι ασφυκτικά μικροί για ασθενείς και προσωπικό και ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των ΥΠΕ έχουν γνωμοδοτήσει και υπάρχει επαρκής χώρος για κτιριολογική επέκταση, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

  1. Οι γιατροί και των 3 αυτών ΚΥ πολύ δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά των αρμοδίων του ΕΚΑΒ. Οι τελευταίοι όταν εφημερεύων γιατρός του ΚΥ ζητά διακομιδή επείγοντος περιστατικού σε εφημερεύον νοσοκομείο, ΔΕΝ ανταποκρίνονται στην κλήση, αλλά εξαναγκάζουν τον εφημερεύοντα γιατρό του ΚΥ να αναλώνεται κάθε φορά σε "μαραθώνιο" τηλεφωνημάτων προκειμένου "να βρει γιατρό εφημερεύοντος νοσοκομείου που θα κάνει αποδεκτό το επείγον περιστατικό". Η άμεση μεταφορά επείγοντος περιστατικού από μονάδα ΠΦΥ (εν προκειμένω ΚΥ) σε εφημερεύον νοσοκομείο εφόσον ζητείται, αυτονόητα θα πρέπει να γίνεται άμεσα και χωρίς κανενός είδους συνεννοήσεις.
  2. Ειδικότερα, στο ΚΥ Σπάτων ζητάνε την εναρμόνιση της λειτουργίας τους με τα άλλα Κέντρα Υγείας. Όπως έχει αναφερθεί η ΕΙΝΑΠ σε παλαιότερο κείμενό της, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να υπάρχουν απογευματινά ραντεβού για τις ΤΟΜΥ θα πρέπει ή να φτιάξουν τις κατάλληλες υποδομές ή να στελεχώσουν το Κέντρο με το απαραίτητο προσωπικό, για να μη διαταράσσεται η λειτουργία του.
  3. Στο ΚΥ Λαυρίου, που καλύπτει τρεις χώρους υποδοχής προσφύγων, η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να στελεχώσει με επαρκές προσωπικό τις δομές αυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μεταφραστής. Η έλλειψη σε εμβόλια είναι τεράστια, με 150 περίπου προσφυγόπουλα (σχεδόν τα μισά) να είναι ανεμβολίαστα και να μην μπορούν να παρακολουθήσουν σχολείο.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ διαπιστώνει ότι οι τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε συνδυασμό με την αυξημένη προσέλευση ασθενών και την παλαιότητα του εργαστηριακού εξοπλισμού αναγκάζει τους γιατρούς να ασχολούνται ελάχιστο χρόνο με τον κάθε ασθενή, κάτι που μειώνει την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών Υγείας. Η υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ, η υποστελέχωση όλων των δομών Υγείας και η χρήση μη μόνιμου προσωπικού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του ΕΣΥ.

Απαιτούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Επιστημονική σύνδεση των Κέντρων Υγείας με νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.
  • Ανανέωση του εξοπλισμού και ανακαίνιση των κτιρίων των Κέντρων Υγείας.
  • Να μην απολυθεί κανείς επικουρικός και συμβασιούχος και να ανανεώνονται άμεσα οι προσλήψεις των επικουρικών.
  • Πλήρη και επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.
  • Δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική».