Τρίτη 28/04/2020 - 23:12
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επισφαλείς οι εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Επισφαλείς είναι οι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας, αναφέρει σε σχόλιο η Αγγελική Κλώπα, στέλεχος του ΚΚΕ και αγροτική γιατρός στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας.

Αναφέρει:

«Σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών που κατατέθηκε για τον μήνα Μάιο προκύπτει πως 16 εφημερίες τον μήνα Μάιο θα καλύπτονται από έναν γιατρό σε ενεργή εφημερία (δηλαδή θα εκτελεί την εφημερία στο ΚΥ) και από έναν γιατρό σε εφημερία ετοιμότητας (δηλαδή απουσία γιατρού από το ΚΥ και αν χρειαστεί να κληθεί και να προσέλθει στο ΚΥ).

Αυτό το μέτρο καθιστά τις εφημερίες επισφαλείς καθώς το ΚΥ βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας και η ανάγκη διακομιδής βαρέων περιστατικών στο νοσοκομείο καθώς και η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής απαιτεί την παρουσία δύο ιατρών στο ΚΥ. Ειδικά σε συνθήκες πανδημίας ή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που αυξάνεται ο πληθυσμός της περιοχής.

Αυτό επιβαρύνει την ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥ. Ακόμα και πριν από τον μήνα Μάιο οι εφημερίες έφταναν τις 8 κάθε μήνα, ξεπερνώντας το όριο των 7 ανά μήνα. Υπάρχουν κενά σε θέσεις ειδικοτήτων που είναι αναγκαίες (π.χ. παιδίατρος κλπ.).

Το ασθενοφόρο του ΚΥ δεν είναι κατάλληλο για τη διακομιδή περιστατικών αφού ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό διαθέτει και το ίδιο το όχημα έχει καταγράψει πάνω από 1.500.000(!!!) χλμ. και συνεπώς χρειάζεται αντικατάσταση. Οι βάρδιες για οδηγό του ασθενοφόρου μένουν κενές καθώς δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μένει ακάλυπτη η περιοχή. Επίσης τα δύο διαγνωστικά τμήματα που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας (Βιοπαθολογίας και Ακτινοδιαγνωστικό) δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης υλικού και έλλειψης προσωπικού για να τα στελεχώσει. Αυτή η εικόνα δεν είναι κάτι καινούργιο για τα ΚΥ της Μεσσηνίας και πανελλαδικά. Είναι χρόνια η προσπάθεια υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τις κυβερνήσεις και το υπουργείο Υγείας στη λογική του κόστους - οφέλους, με αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση και το πάγωμα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Σύμφωνα με την παραπάνω κατάσταση κρίνεται αναγκαία άμεσα:

  • Να αποσυρθεί το πρόγραμμα εφημέρευσης μηνός Μαΐου και να ληφθεί υπ’ όψιν το πρόγραμμα που προτάθηκε από τους γιατρούς του ΚΥ, που εξασφαλίζει ότι θα εφημερεύουν δύο γιατροί σε ενεργές εφημερίες.
  • Στελέχωση του ΚΥ με μόνιμο ιατρικό - νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, να προσληφθούν άμεσα οδηγοί στο ΚΥ.
  • Να αντικατασταθεί το παρόν ασθενοφόρο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σε διακομιδή των ασθενών.
  • 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο, με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα».