Τέσσερα έργα για την Αίγινα από το πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014-2020. Ανάμεσά τους η ψαραγορά και ο Πύργος Μαρκέλλου.


Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάμεσα στους πολίτες που παρακολούθησαν την συνεδρίαση ήταν ο διευθυντής της διαδημοτικής αναπτυξιακής εταιρείας Πάρνωνας Α.Ε. κύριος Μαρίνης Μπερέτσος, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί προκειμένου να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, για τα έργα τα οποία θα υποβληθούν στο πρόγραμμα από τον Δήμο Αίγινας. Να υπενθυμίσουμε ότι για το πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014-2020 έχουν γίνει ήδη δύο ημερίδες στην Αίγινα. Συνοπτικά να πούμε, ότι τον Ιούλιο του 2016 ιδρύθηκε η Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με την επωνυμία: "Δίκτυο συνεργασίας δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής". Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας είναι ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.






Στις 26 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κύριος Μαρίνης Μπερέτσος ενημέρωσε το Σώμα ότι η Αίγινα θα υποβάλλει πρόταση για τέσσερα έργα, τις μελέτες των οποίων θα εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Σύμφωνα με την τελευταία παράταση, της περιόδου ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, η υποβολή θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2018. Ωστόσο στις 2 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε και η τρίτη κατά σειρά παράταση, σύμφωνα με την οποία ως ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων ορίστηκε η 31η Οκτωβρίου 2018. Για την νέα αυτή παράταση δεν υπήρξε η συνηθισμένη ενημέρωση από την Αντιπεριφέρεια Νήσων ή τον δήμο μέσω Δελτίου Τύπου.

Επιστρέφοντας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην ενημέρωση που έκανε ο κύριος Μαρίνης Μπερέτσος στο Σώμα, είπε ότι οι προμελέτες των τεσσάρων έργων θα είναι έτοιμες έως τις 20 Οκτωβρίου και θα σταλούν στον δήμο. Τα τέσσερα έργα είναι τα ακόλουθα: Ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Πύργου του Μαρκέλλου, ανάπλαση του μικρού πάρκου της ιχθυαγοράς, αλλαγή της σκεπής της ιχθυαγοράς και ανάπλαση του μικρού πάρκου που υπάρχει δίπλα στην "Παναγίτσα". Το ύψος του ποσού που μπορεί να διεκδικήσει ο δήμος για αυτά θα είναι περίπου 300-400 χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον ο κύριος Μπερέτσος είπε ότι ενδεχομένως να υπάρξει ένα ποσό της τάξης των 40.000 ευρώ για την γιορτή φιστικιού, που θα καλύπτει περίοδο δύο ετών. Αναφορικά με την αλλαγή σκεπής στην ιχθυαγορά διευκρίνισε ότι αυτή θα γίνει ως ξεχωριστό έργο, καθώς λόγω αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού θα υπάρξει καθυστέρηση.

Στη σύντομη συζήτηση με τους δημοτικούς συμβούλους που ακολούθησε ο κύριος Γιάννης Ζορμπάς ανέφερε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο πήρε θετική απόφαση για το πάρκο της ιχθυαγοράς σε μελέτη που συνέταξε η τεχνική υπηρεσία του δήμου και είχε ύψος 45.000 ευρώ. Επίσης ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο καθεστώς της ψαραγοράς. Η ανάπλαση, όπως εξήγησε ο κύριος Μπερέτσος είπε ότι μπορεί να περιλαμβάνει την αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού ή τις πλάκες του δαπέδου κτλ. (Να υπενθυμίσουμε ότι πλάκες και σωλήνες, που μετέφεραν τότε τα απόβλητα στον βιολογικό είχαν αλλαχθεί τον Μάρτιο του 2009). Επίσης ο κύριος Νίκος Οικονόμου ρώτησε εάν η Αίγινα μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα και αν μέσω του προγράμματος μπορεί να αγοραστεί εξοπλισμός και όχι μόνο να γίνονται αναπλάσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι μελέτες θα έρθουν προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο και θα χρειαστεί πραγματικά πολύ μεγάλη προετοιμασία από τους αιρετούς (ενδεχομένως και την συμμετοχή αναγνωρισμένων αρχιτεκτόνων) καθώς η ψαραγορά αποτελεί ένα μεγάλο (ζωντανό) κομμάτι της παράδοσης του νησιού, ενώ ο Πύργος του Μαρκέλλου ένα μοναδικό μνημείο για την Αίγινα.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png