Ποια είναι η τελευταία αδειοδότηση που απαιτείται για την πόντιση του αγωγού. Τι λέει ο κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.


Μετά την παρουσίαση της τελευταίας προγραμματικής σύμβασης και των σχέσεών της με τις προηγούμενες, συνεχίζουμε αναζητώντας τις αδειοδοτήσεις που απομένουν προκειμένου να είναι εφικτή η έναρξη της πόντισης του υποθαλάσσιου αγωγού, όπως άλλωστε είχε αναφερθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 1 Αυγούστου. Νωρίτερα σήμερα, το Aegina Portal παρουσίασε την απόφαση της έγκρισης της αδειοδότησης, που αφορά στην Χερσαία Ζώνη Λιμένα Λεοντίου, του έργου "Παράκτιο Τμήμα Λεοντίου Αίγινας" της μελέτης εφαρμογής. Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμη που αφορά στην περιοχή Πέρανι της Σαλαμίνας, για το φρεάτιο από το οποίο και θα ξεκινήσει η πόντιση του αγωγού.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Για το ζήτημα το Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα με τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Παναγιώτη Χατζηπέρο, ώστε να γίνει κατανοητό που ακριβώς βρίσκεται το ζήτημα της αδειοδότησης και γιατί δεν έχει ακόμη δοθεί η κατάλληλη άδεια.

Πριν αναφερθούμε στα κύρια σημεία της συζήτησης με τον κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο, είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι για την ίδια αδειοδότηση, για την παραχώρηση του χώρου δηλαδή, είχε γνωμοδοτήσει θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαλαμίνας τον Νοέμβριο του 2018. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν: "Γνωμοδότηση για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας και θαλάσσιου χώρου για την εκτέλεση του έργου: Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ".

Σε εκείνη τη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαλαμίνας είχε αποφασίσει: "Την έγκριση παραχώρησης κατά χρήση, χερσαίας έκτασης στη περιοχή Πέρανι συνολικής επιφάνειας 958,61τ.μ. εκ των οποίων τα 763,72 τ.μ. είναι εντός της ζώνης αιγιαλού και 194,89 τ.μ. εντός της ζώνης παραλίας".

Όμως εκτός από την θετική γνωμοδότηση χρειάζεται και η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών - Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. "Εκεί έχουμε κολλήσει, στην αδειοδότηση αυτή", εξήγησε ο κ. Χατζηπέρος, "Και υπάρχει αυτή η διχογνωμία, αρνείται δηλαδή η Αποκεντρωμένη, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου δηλαδή, αρνούνται να το εγκρίνουν. Το υπουργείο λέει ότι είναι υπεύθυνοι γα το εγκρίνουν, οι άλλοι λένε ότι δεν είναι υπεύθυνοι. Έχουν κολλήσει εκεί τώρα, στα νομικά", επισημαίνει θέλοντας να εξηγήσει το πρόβλημα με αυτή την αδειοδότηση.

Ο κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος υπογραμμίζει ότι έχουν διασφαλιστεί όλες οι εγκρίσεις και περιμένουν αυτή την άδεια.

Από τον κύριο Χατζηπέρο ζητήσαμε και μία ακόμη διευκρίνηση, η οποία αφορά έναν χώρο έκτασης 2 χλμ μήκους και πεντακοσίων μέτρων πλάτους, που βρίσκεται στον κόλπο της Σαλαμίνας, απέναντι από το Αιάντειο. Σε αυτόν τον χώρο γίνεται η ένωση των σωλήνων, που καθελκύονται από το Λεόντι. Εκεί μένουν σε ρεμπέντζα και συνδέονται σε καλάμια των δύο χιλιομέτρων, που στο τέλος θα ποντιστούν από την Πέρανι (όπως είχε εξηγήσει ο κ. Κωνσταντινίδης μιλώντας τον Μάιο στο Aegina Portal). Εκεί δεν απαιτείται κάποια αδειοδότηση, εξήγησε ο κύριος Χατζηπέρος.

Τέλος, όσο αφορά την πόντιση στην θάλασσα, είπε ότι "αυτό δεν μας απασχολεί γιατί είναι η αδειοδότηση που θα βγει από το Υπουργείο Οικονομικών". "Το πρόβλημα είναι εκεί που εκκινεί ο αγωγός", διευκρίνισε.

Σε ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει η Περιφέρεια για το πρόβλημα της αδειοδότησης στην Πέρανι, ο κύριος Χατζηπέρος είπε ότι: "Εμείς έχουμε φτάσει μέχρι τον πρωθυπουργό, που αλλού να φτάσουμε; Εμείς έχουμε κάνει όλες τις παραστάσεις, που έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά το θέμα είναι ότι έχουμε κολλήσει".

Εξήγησε ότι έχει σταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό και από την υπηρεσία του, αλλά το θέμα βρίσκεται σε αναμονή για μετά τις διακοπές.

Σε άλλη ερώτηση, για την εκτίμηση του όσο αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να δοθεί η συγκεκριμένη αδειοδότηση, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κοινωφελές έργο και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει δοθεί.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png