τυχερός-πελάτης-σε-εστιατόριο-βρήκε-μ-573661
ΚΟΣΜΟΣ | 07.01.2019 | 11:39

Τυχερός πελάτης σε εστιατόριο βρήκε μαργαριτάρι σε στρείδι

Ο Rick Antosh, τακτικός πελάτης του Grand Central Oyster Bar στο Μανχάταν, μπορεί να θεωρηθεί κάτι παραπάνω από τυχερός δεδομένου ότι στο ζωμό θαλασσινών του, που περιείχε 6 στρείδια, ανακάλυψε και ένα ασυνήθιστο δώρο έκπληξη, που δεν ήταν όμως γαστρονομικό.

Ο κος Antosh, στη συνηθισμένη παραγγελία του, αξίας $14.75, βρήκε ένα μαργαριτάρι το οποίο, όπως ήταν λογικό, αρχικά φοβήθηκε ότι ήταν σπασμένο δόντι. Το «εύρημα» ήταν μεγέθους μπιζελιού το οποίο ακόμα δεν έχει κοστολογηθεί. Ο εν λόγω κύριος ήταν πολύ τυχερός δεδομένου ότι μαργαριτάρι περιέχει μόνο 1 στα 10.000 στρείδια. «Είμαι εδώ 28 χρόνια. Είναι μόνο η δεύτερη φορά που βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο και πουλάμε περισσότερα από 5.000 στρείδια σε μισό κέλυφος καθημερινά», είπε ο Sandy Ingber, ο executive chef του εστιατορίου.

Το μαργαριτάρι είναι σκληρό υλικό το οποίο παράγεται από τους μαλακούς ιστούς (ιδίως τον μανδύα) ζωντανών μαλακίων με όστρακο. Όταν ένας κόκκος άμμου ή κάποιο παράσιτο, εισχωρήσει στο κοχύλι ενός στρειδιού, τότε το στρείδι ενοχλείται. Το όστρακο, αδυνατώντας να διώξει τον «εισβολέα», παράγει μια λεία σκληρή κρυστάλλινη ουσία το μάργαρο (ανθρακικό ασβέστιο) γύρω από αυτό για να προστατεύσει τον εαυτό του. Όσο ο εισβολέας μένει εκεί, το όστρακο συνεχίζει να παράγει στρώματα αυτής της ουσίας, ώσπου μετά από κάποια χρόνια έχει παγιδευτεί μέσα σε ένα λείο και λαμπερό μαργαριτάρι. Όπως και τα όστρακα, το μαργαριτάρι αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο σε μικροκρυσταλλική μορφή (το οποίο αποκαλείται μάργαρο), το οποίο εναποτίθεται σε ομόκεντρα στρώματα. Το ιδανικό μαργαριτάρι είναι στρογγυλό και απαλά, αν και μπορεί να έχουν και άλλα σχήματα (μαργαριτάρια μπαρόκ). Τα καλύτερης ποιότητας φυσικά μαργαριτάρια χαίρουν μεγάλης αξίας και θεωρούνται πολύτιμοι λίθοι και αντικείμενα για πολλούς αιώνες. Το πιο πολύτιμα μαργαριτάρια σχηματίζονται αυθόρμητα στη φύση, είναι όμως πολύ σπάνια.