εργαζόμενοι-ανακύκλωσης-ιωαννίνων-π-613570
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 09.04.2019 | 14:27

Εργαζόμενοι Ανακύκλωσης Ιωαννίνων: Πληρώθηκαν επίδομα που αυθαίρετα τους είχε κοπεί

Κάτω από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των εργαζομένων του εργοστασίου της Ανακύκλωσης Ιωαννίνων, η εργοδοσία αναγκάστηκε να τους πληρώσει το επίδομα γάμου που αυθαίρετα τους είχε κόψει από τη μισθοδοσία του Φλεβάρη για να γλιτώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα οι εργαζόμενοι απέσπασαν συγκεκριμένη δέσμευση για την καταβολή των ενσήμων.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δύο τετράωρες στάσεις εργασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή 4 και 5 Απρίλη, οι οποίες έγιναν με ομόφωνη απόφασή τους στη Γενική Συνέλευση, κατόπιν εισήγησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων.

Η Επιτροπή Αγώνα Ανακύκλωσης σημειώνει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που εμείς οι εργάτες της Ανακύκλωσης συλλογικά καταφέρνουμε να αποκρούσουμε την επίθεση της εργοδοσίας ενάντια στα δικαιώματά μας. Το ‘χουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, η συσπείρωσή μας στο σωματείο μας, είναι μία δοκιμασμένη μέθοδος που φέρνει αποτελέσματα.

Η ποιοτική διαφορά από όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις μας, είναι ότι αυτήν τη φορά προχωρήσαμε στις κινητοποιήσεις μέσα από συντονισμό με τους εργάτες του ΚΔΑΥ Τρίπολης που ανήκει στον ίδιο εργοδότη.

Θεωρούμε πως ο συντονισμός των κινητοποιήσεών μας με συναδέλφους που μπορεί να μην τους γνωρίζουμε, αλλά που έχουμε κοινά αιτήματα, ήταν ο καταλυτικός ρόλος ώστε να στριμώξουμε την εργοδοσία και να πληρώσει άμεσα το επίδομα γάμου.

Επειδή γνωρίζουμε ότι γίνεται προσπάθεια το επίδομα γάμου να κοπεί και από χιλιάδες άλλους συναδέλφους στην πόλη μας, τους καλούμε να μην αποδεχτούν τη μείωση, να εμπιστευτούν το Εργατικό Κέντρο και τα ταξικά του σωματεία, να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί τους, να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και να παλέψουν και αυτοί όπως και εμείς, για να αποσπάσουμε κατακτήσεις που μπορούν να βάλουν φρένο στον κατήφορο που έχει πάρει η ζωή μας.

Εμείς οι εργάτες της Ανακύκλωσης ούτε πιο έξυπνοι είμαστε, ούτε πιο μορφωμένοι από τους υπόλοιπους εργαζομένους στους άλλους χώρους δουλειάς. Απλά καταλάβαμε μέσα από την ίδια μας την πείρα ότι η λογική που θέλει εμείς οι εργαζόμενοι να κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας, για να σώσουμε τα χειρότερα, δεν βγάζει πουθενά και πως η μόνη λύση είναι η συνολική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Δεν είναι εύκολος δρόμος, δεν φέρνει πάντα άμεσα αποτελέσματα, απαιτεί θυσίες. Είναι όμως ο μόνος δρόμος που βάζει φρένο στα χειρότερα, είναι ο μονός δρόμος που οδηγεί στην απόσπαση ορισμένων κατακτήσεων.

Τέλος θέλουμε να κάνουμε ακόμη δύο παρατηρήσεις.

Θέλουμε να καταγγείλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που με την εφαρμογή του νόμου “Βρούτση – Αχτσιόγλου” απαγορεύει σε εμάς τους εργάτες να παλέψουμε για αύξηση του κατώτατου μισθού, υποκαθιστώντας τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις με τον καθορισμό του μισθού από την υπουργό, ενώ παράλληλα “κάνει τις πλάτες” στους εργοδότες να κόψουν το επίδομα γάμου. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν θα παραιτηθούμε από τον αγώνα μας για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις, άμεσα μέτρα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μέτρα Υγείας και Ασφάλειας, επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους μας εργάτες από όλη την Ελλάδα που βρέθηκαν τις ίδιες μέρες με τις κινητοποιήσεις μας στη Ρόδο και απέτρεψαν την πραγματοποίηση ενός σικέ συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Μπορεί να μας χώριζαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, όμως μας ένωνε ένας κοινός στόχος, η ισχυροποίηση των Εργατικών Σωματείων μακριά από την επίδραση και την ανάμιξη εργοδοτών και εργατοπατέρων.

Αφιερώνουμε τη νίκη μας αυτή σε όλους τους εργάτες που τα τελευταία χρόνια δώσαμε μάχες για να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Με στόχο να γίνουμε εμείς αφεντικά του εαυτού μας».