σκόπελος-σε-δραματική-κατάσταση-το-κέ-716197
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 23.12.2019 | 12:10

Σκόπελος: Σε δραματική κατάσταση το Κέντρο υγείας-Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Σε δελτίο τύπου το Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

Βροντερό μήνυμα καταδίκης για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας, τόσο από πλευράς υποστελέχωσης όσο και κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού σαν συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. στο χώρο της Υγείας πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί τους του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλαν χθες με ογκώδη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του μαζικοί φορείς  της Σκοπέλου. Η κινητοποίηση –η δεύτερη σε ένα μήνα- και η μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχων απέδειξε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μοναδική δημόσια μονάδα υγείας του νησιού, αλλά και τη διάθεση κλιμάκωσης του αγώνα.   

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αγγελος Ξηντάρης, εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας ο Γιώργος Γούλας, ο πρόεδρος του Σωματείου μας Ευάγγελος Κορέντης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Εύη Ταλαδιανού, η οποία τόνισε τα εξής:

«Σκοπελίτισσες και Σκοπελίτες, 

Χαιρετίζουμε την αγωνιστική στάση όλων όσων βρίσκονται εδώ καθώς και τη συνεχή δράση τους προκειμένου να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται το θέμα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου.

Οι φορείς που αναδείξαμε τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας και που τα μεταφέραμε στα όργανα της Δημοτικής Διοίκησης, θα επιμείνουμε να τονίζουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό της Σκοπέλου, θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμε κάθε επαγγελματικό και πολιτιστικό φορέα, προκειμένου να διεκδικήσουμε ακόμα πιο μαζικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν υγεία.

Τι κι αν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, τι κι αν νέες υποσχέσεις παίρνονται, είναι προφανές ότι οι βασικές μας ανάγκες συνεχίζουν να μένουν στο παρασκήνιο. Όμως με τον αγώνα μας θα αποδείξουμε ότι το δικαίωμά μας στην υγεία και ο επιτακτικός του χαρακτήρας μέσα στα λαϊκά στρώματα, δεν μπορεί και είναι απαράδεκτο να αγνοείται τόσο προκλητικά από την πολιτεία, την περιφέρεια και τους κρατικούς υγειονομικούς φορείς.

Στην πολιτική ατζέντα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, είναι προγραμματισμένη η μετατροπή της  δημόσιας υγείας σε εμπόρευμα. Εκτελώντας της εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζεται η στρατηγική που θέλει την πρόληψη και την περίθαλψη να πουλιούνται και να αγοράζονται όπως ορίζουν οι αγορές.

Η πολιτική τους είναι συγκεκριμένη: μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και προωθούν τη λειτουργία των δημοσίων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεων που θα καλύπτουν το κόστος πουλώντας υπηρεσίες στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους καθώς για χάρη τους εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φόρο-απαλλαγές. Έτσι ακριβώς εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ασφαλιστικές εταιρίες. 

Η αποτύπωση όλης αυτής της πολιτικής στις δημόσιες μονάδες Υγείας, είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που μεταξύ 2013-2019 ξεπέρασε το 30%. Επιπλέον για το 2020 προϋπολογίζεται νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης κατά 37 εκατ. ευρώ και προβλέπεται περικοπή ακόμη 4 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όσον αφορά τη κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, θυμίζουμε ότι μόνο σε δύο χρόνια (2017 – 2018) η κρατική του χρηματοδότηση είχε περικοπεί κατά 414 εκατομμύρια ευρώ. Το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, καθώς προβλέπεται νέα αύξηση 89 εκατ. ευρώ στις ασφαλιστικές εισφορές (από 4,396 δισ. ευρώ το 2019 σε 4.485 δισ. ευρώ το 2020), καθώς και αύξηση 159 εκατ. ευρώ στις μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα σε όλα αυτά, προβλέπεται νέα αύξηση στα ίδια έσοδα των νοσοκομείων κατά 29 εκατ. ευρώ.

Σκοπελίτισσες και Σκοπελίτες, 

Βρισκόμαστε μπροστά στη μοναδική δομή Υγείας του νησιού μας που κινδυνεύει να καταρρεύσει, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου όπως το ζούμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που υπακούουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Και δεν είμαστε το μοναδικό παράδειγμα. Στην ίδια υποβαθμισμένη κατάσταση βρίσκονται πολλές δομές σε ολόκληρη τη χώρα, όπως το ΚΥ Σάμου, το ΚΥ Λέρου, το ΚΥ Πάτμου, το ΚΥ Κερατέας, το ΚΥ Μάνδρας, το ΚΥ Μεγάρων, το ΚΥ Ευόσμου και το ΚΥ Πύλης Αξιού στη Θεσσαλονίκη όπως επίσης το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το Νοσοκομείο Πρέβεζας, το Νοσοκομείο Νίκαιας, το Νοσοκομείο Σωτηρία και ο κατάλογος συνεχίζεται δείχνοντας τον επικίνδυνο χαρακτήρα που έχει διαμορφωθεί στην Υγεία συνολικά.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό «έχει χτυπήσει κόκκινο», ενώ η νέα διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, ακολουθεί πιστά τις οδηγίες για την εκτέλεση πετσοκομμένων προϋπολογισμών.

Χαρακτηριστική είναι και η τραγική κατάσταση του ΚΥ Ζαγοράς που λίγο πολύ θυμίζει την εδώ κατάσταση με μεγάλες υλικές φθορές, υγρασίες και κατεστραμμένες πόρτες, παράθυρα και ταβάνια, καθώς και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις θέσεις.

Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία μας έφεραν και επιδιώκουν να μας αφήσουν. Στην Σκόπελο του 2020, οι οξυμένες ανάγκες ντόπιων και επισκεπτών θα εξακολουθούν να καλύπτονται με ανανεούμενες μετακινήσεις ιατρών από τη χερσαία Μαγνησία και τους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας, ενώ σε λίγο καιρό θα παύσει και η στοιχειώδης υποστήριξη από ακτινολόγο με ό,τι κινδύνους και έξοδα συνεπάγεται αυτό για τις λαϊκές οικογένειες. Και αν σκεφτούμε λίγο πιο μακριά, θα δούμε ασθενείς και από τα τρία νησιά, μαζί με τους συγγενείς τους, να ξοδεύουν δύο διανυκτερεύσεις στο Βόλο για οποιοδήποτε μεγάλο ή μικρό πρόβλημα, αφού υπάρχει και η διακοπή των δρομολογίων του ταχύπλοου «Ερατώ», που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Η στάση που θα κρατήσουμε όλοι οι κάτοικοι, όλοι εμείς που πληρώσαμε τόσο ακριβά το δικαίωμά μας στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, πρέπει να αποκτήσει πιο αγωνιστικό χαρακτήρα για να φέρει αποτέλεσμα. Δεν χρειαζόμαστε άλλες υποσχέσεις. Ο εμπαιγμός από πλευράς Υπουργείου και Περιφέρειας, προς το νησί μας για τα σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης και απαξίωσης των δομών του Κέντρου Υγείας, απαιτεί την μαζική κινητοποίηση μας. Θυμίζουμε την «κατεπείγουσα μελέτη» του κλιμακίου μηχανικών που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας προεκλογικά, για την αποκατάσταση των κτιριακών και άλλων υποδομών, η οποία χάθηκε στο δρόμο… της κανονικότητας και της αντιλαϊκής πολιτικής. Το μόνο χειροπιαστό που έχουμε πλέον είναι οι πρωτοβουλίες ντόπιων εθελοντών. Όμως οι φιλανθρωπικές χορηγίες και ο εθελοντισμός δεν θα αποτελέσουν ποτέ λύσεις, αντίθετα, οι ένοχοι για τη σημερινή κατάσταση μπορούν εύκολα να αναπαυθούν σε τέτοιες δράσεις. Οι ένοχοι που όσο θα βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, την υγεία των παιδιών μας και των ηλικιωμένων, την ίδια ώρα θα εξασφαλίζουν τις στρατιωτικές δαπάνες που απαιτεί η δολοφονική συμμορία του ΝΑΤΟ. Είναι αυτοί που όσο δυσκολεύονται να συμπεριλάβουν στους προϋπολογισμούς τους την αξία των αναγκών μας, με ευκολία αδειοδοτούν και επιδοτούν κερδοφόρες επιχειρήσεις και μάλιστα με διαδικασίες fast track.

Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε υπομονή για να δεχτούμε κι άλλη υποκρισία.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες και οι νέοι της Σκοπέλου οφείλουν να δώσουν τέλος στην κοροϊδία που δέχεται το νησί μας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! 

Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να μπει φρένο στην εγκληματική πολιτική του Κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Κυβερνήσεων και των κομμάτων τους!

Να μην επιτρέψουμε άλλο να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουμε για υπηρεσίες υγείας που δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη.

Τα σωματεία, οι λαϊκές επιτροπές, τα συνδικάτα, οι γυναικείοι σύλλογοι, οι επιτροπές αγώνα, οι αυτοαπασχολούμενοι,  οι συνταξιούχοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους! 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Αναβαθμισμένη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία με κρατική χρηματοδότηση. 

-Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων παθολόγων και ακτινολόγου, οδοντιάτρου

-Προσλήψεις  μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και  οδηγού ασθενοφόρου για να στελεχώνονται όλες οι βάρδιες. 

-Επίσπευση της έκδοσης αποτελεσμάτων της Προκήρυξης 2Κ/2019

-Μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων

-Επισκέψεις ιατρών ειδικοτήτων σε τακτά διαστήματα

-Πλωτό μέσο μεταφοράς, πλήρως εξοπλισμένο για έκτακτα περιστατικά

-Επισκευή του ελικοδρομίου

-Αναβάθμιση των ιατρείων σε Γλώσσα και Κλήμα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, καμία έλλειψη σε αναλώσιμα υλικά.

-Αύξηση στους μισθούς, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.

-Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, ένταξη στα ΒΑΕ. Καμία περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αντίθετα διεύρυνση και επέκτασή του.

-Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση για την επιδότηση του ενοικίου των γιατρών που θέλουν να υπηρετήσουν στο νησί μας. 

-Άμεσα ολοκληρωμένη μελέτη και χρηματοδότηση επισκευής και αποκατάστασης των φθορών, ανακαίνισης του κτιρίου και του ιατρο- τεχνολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, θέρμανσης και κλιματισμού».