eπίδομα-θέρμανσης-σήμερα-η-υπουργική-α-88408
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.10.2019 | 08:24

Eπίδομα θέρμανσης: Σήμερα η υπουργική απόφαση – Οι «ζώνες» δικαιούχων

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης. Η απόφαση θα αποσαφηνίζει σε ποιους και με ποια κριτήρια θα κατανεμηθεί το ποσό των 62 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για εφέτος.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, εφέτος θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά όχι και το ύψος των επιδομάτων που θα κυμανθεί από 64 ευρώ έως 440 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος δεν θα εξαρτάται από την επιφάνεια της κύριας κατοικίας, αλλά αποκλειστικά από τη γεωγραφική ζώνη, το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του κάθε νοικοκυριού. Το δε ποσό θα καταβάλλεται με την υποβολή αίτησης χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσει το νοικοκυριό στην αγορά του καυσίμου.

Ειδικότερα, επίδομα θέρμανσης θα δικαιούνται: άγαμοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ και περιουσία έως 130.000 ευρώ, έγγαμοι με εισόδημα 20.000 ευρώ και περιουσία έως 250.000 ευρώ και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα 22.000 ευρώ και περιουσία επίσης έως 250.000 ευρώ.

Οι κλιματικές ζώνες θα έχουν ως εξής:

Α ζώνη: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.

Β ζώνη: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.

Γ ζώνη: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Μυτιλήνης, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.

Δ ζώνη: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Για όσες περιοχές βρίσκονται στην Α ζώνη η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης είναι από 2.000 έως 2.500 λίτρα, στην Β ζώνη από 1.200 έως 1.400 λίτρα, στη Γ ζώνη από 640 έως 800 λίτρα και στη Δ ζώνη από 400 έως 500 λίτρα.

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στη σχετική πλατφόρμα και τα ποσά αναμένεται να καταβληθούν μέσα στο Δεκέμβριο, ήτοι η καταβολή του επιδόματος θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.