η-αόρατη-εταιρία-από-τη-δράμα-που-κα-600058
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.03.2019 | 12:29

Η… «αόρατη» εταιρία από τη Δράμα που κατέκτησε τις ΗΠΑ

Αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που αν και κατακτά τις αγορές του εξωτερικού με την καινοτομία της, στην Ελλάδα, διατηρεί ένα έντονα χαμηλό προφίλ. Η Raycap με εμπειρία τριών δεκαετιών δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ηλεκτρικής προστασίας και της ενέργειας, θεωρείται από τις πλέον εξωστρεφείς της χώρας με πάνω από το 90% της δραστηριότητάς της να αφορά σε ξένες αγορές.

Από το 1987, που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, η Raycap με εφαλτήριο τη μονάδα παραγωγής στη Δράμα, έχει εξελιχθεί σταδιακά σε ένα διεθνή όμιλο με παρουσία σε 8 χώρες και εξάγοντας προϊόντα υψηλής τεχνολογίας από την Ευρώπη και την Αφρική μέχρι την Αμερική και την Κίνα.

Η Raycap θεωρείται κορυφαία στο είδος της εταιρία, παράγοντας υψηλής τεχνολογίας προϊόντα τα οποία προστατεύουν κρίσιμα δίκτυα επικοινωνιών, ενεργειακών υποδομών, μεταφορών κ.α. από κεραυνούς και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που δημιουργούν υπέρταση στα ηλεκτρικά δίκτυα. Τα προϊόντα της Raycap θωρακίζουν υποδομές κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ αεροδρομίων, φωτοβολταϊκά πάρκα, εξέδρες άντλησης πετρελαίου, σιδηροδρομικά δίκτυα κ.α.

Παράγοντας καινοτόμα προϊόντα

Από την ίδρυσή της η εταιρία έδωσε βαρύτητα στην ανάπτυξη προϊόντων με τεχνολογίες αιχμής και κυρίως στην ανάπτυξη προϊόντων που θα λύνουν πραγματικά προβλήματα και θα προσφέρουν αξία στον πελάτη.

Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι της Raycap εντόπισαν την ανάγκη της αγοράς για εξειδικευμένα προϊόντα που θα προστατεύουν τα δίκτυα απο κεραυνούς και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, δημιουργώντας πραγματικά καινοτόμα προϊόντα. Η εταιρία ανέπτυξε δική της τεχνογνωσία και σήμερα κατέχει δεκάδες πατέντες.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η Raycap έχει εδώ και πολλά χρόνια στρέψει την προσοχή της στις αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, επενδύοντας χρόνο και πόρους στην ανάπτυξη τεχνολογιών και προϊόντων που προσφέρουν πρωτοποριακές λύσεις σε δύσκολα τεχνικά προβλήματα στους χώρους των τηλεπικοινωνιών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταφορών, ενέργειας, βιομηχανικών εφαρμογών.

Δουλεύοντας κοντά σε μεγάλους ομίλους, έχει αναπτύξει μοναδικές για τον κάθε οργανισμό λύσεις με αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές, κερδίζοντας έτσι μια σταθερή θέση σε μακροχρόνια προγράμματα ανάπτυξης είτε αυτά είναι δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ανεμογεννήτριες, inverters για φωτοβολταϊκά πάρκα, σταθμοί ηλεκτρικών τρένων και άλλα. Η Raycap συνεργάζεται κυρίως με ομίλους που έχουν διεθνή δραστηριότητα και ως επακόλουθο και η δική της δραστηριότητα είναι κατά κύριο λόγο εκτός Ελλάδας.

Σημειώνεται πως η εταιρεία αντλεί από τη διεθνή αγορά το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων της. Βασικές χώρες προορισμού των προϊόντων που εξάγει είναι οι ΗΠΑ, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία και άλλες, καθώς και τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Νότιος Αφρική, η Κίνα, το Μεξικό και η Χιλή. Το διεθνές εμπορικό της δίκτυο υποστηρίζεται από τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις Varsi Doo, Raycap Cyprus, Iskra Zascite, Raycap GMBH, Raycap Europe, Raycap International, Raycap Inc και Raycap Corporation.

ΗΠΑ και επέκταση στα δίκτυα 5G

Το 2018 η εταιρεία προχώρησε σε μια ακόμη σημαντική επεκτατική κίνηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξαγοράζοντας τη STEALTH® Concealment Solutions, πρωτοπόρο εταιρεία στην παροχή λύσεων εξοπλισμού κεραίας RF που υποστηρίζει τον κλάδο των κυψελοειδών τηλεπικοινωνιών.

Η εξαγορά της Stealth Concealment Solutions Inc. στο Charleston της Νότιας Καρολίνας αποσκοπεί στο να τοποθετηθεί η Raycap στρατηγικά πιο κοντά στην επερχόμενη ανάπτυξη των 5G τηλεπικοινωνιακών δικτύων στις μεγάλες πόλεις της Αμερικής και αργότερα της Ευρώπης. Η Raycap προσφέρει ήδη σημαντικό μέρος του εξοπλισμού σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας. Με την απόκτηση της Stealth, η εταιρία αποκτά πρόσβαση σε σημαντική εμπειρία, τεχνογνωσία και αναφορές στην αισθητική εναρμόνιση των σταθμών κινητής τηλεφωνίας μέσα στον αστικό ιστό, καθώς επίσης και την δυνατότητα σχεδιασμού και παραγωγής ολοκληρωμένων, προ-καλωδιωμένων στύλων φωτισμού, ειδικά σχεδιασμένων για κάθε μητρόπολη, που θα φιλοξενούν διακριτικά όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό 5G.

Με τις πρόσφατες επενδύσεις της, το χαρτοφυλάκιο της STEALTH και οι παραγωγικές της δυνατότητες έχουν επεκταθεί. Το εργοστάσιο που έχει στην Ανατολική Ακτή στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο κατασκευής προϊόντων χάλυβα 112.000 τετραγωνικών ποδιών και ένα εργοστάσιο σύνθεσης και επικάλυψης 70.000 τετραγωνικών ποδιών. Επιπλέον, το 95.000 τετραγωνικών ποδιών εργοστάσιο της Raycap στο, Αϊντάχο θα υποστηρίξει επίσης την παραγωγή της νέας θυγατρικής.

Συνεχής ανοδική πορεία

Σύμφωνα με τη διοίκηση τα ενοποιημένα μεγέθη του ομίλου το 2018 ήταν αυξημένα κατά 18% με τις πωλήσεις να εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 90 εκατ. ευρώ. Οι προσδοκίες δε για το 2019 είναι η περαιτέρω αύξηση πωλήσεων.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το έτος 2017 ανήλθε σε 76,9 εκατ. ευρώ έναντι 69,67 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα μικτά κέρδη, ανήλθαν σε 18,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4 εκατ. ευρώ έναντι 5,5 εκατ. ευρώ το 2016. Οι εξαγωγές το 2017 ανήλθαν σε 56,2 εκατ. ευρώ και αποτέλεσαν το 73% του κύκλου εργασιών, από 51,4 εκατ. ευρώ το 2016. Τέλος, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 7,8 εκατ. ευρώ έναντι 8,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Η εταιρεία για το 2018 είχε δρομολογήσει μια σειρά προσπαθειών για την περαιτέρω αύξηση της δραστηριότητας και την βελτίωση της οικονομικής της θέσης. Οι πωλήσεις των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων (ιδιαίτερα των καμπινών ενεργού εξοπλισμού εξωτερικού χώρου) εκτιμάται ότι εξακολούθησαν να παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Επιπρόσθετα, προβλέπεται περαιτέρω άνοδος των εξαγωγών διατάξεων ηλεκτρικής προστασίας (Rayvoss) προς τις χώρες κυρίως της Βόρειας Αμερικής.

Η διοίκηση της Raycap επισημαίνει ακόμη, ότι η εταιρεία είναι μια πλήρως ιδιωτική εταιρεία που δεν χρειάζεται εξωτερική χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της (οργανική και μη) και για αυτό δεν υπάρχουν σήμερα ούτε σκέψεις ούτε συζητήσεις για προσέλκυση επενδυτών ή μακροχρόνιου δανεισμού.

Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστηριοτήτων του ομίλου βρίσκεται και εδράζεται εκτός Ελλάδας και για αυτό ο όμιλος έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε τοπικό επίπεδο.

H Raycap με την δραστηριότητά της στην Ελλάδα δημιουργεί κάθε χρόνο νέες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και επενδύει σημαντικούς πόρους σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, μηχανολογικό παραγωγικό εξοπλισμό, ερευνητικό εξοπλισμό και εργαστήρια. Επίσης η θέση της Raycap στην Ελλάδα είναι εδραιωμένη και καμία σκέψη δεν υπάρχει για μεταφορά εκτός Ελλάδας.

Πηγή: economistas. gr – Γιώργος Σακκάς