και-με-τη-βούλα-το-deal-πειραιώς-ιntrum-442415
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 03.11.2019 | 14:20

Και με τη βούλα το deal Πειραιώς-Ιntrum

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,28% με την Intrum. Πρόκειται για συμφωνία με την οποία θα ενισχυθούν τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ θα προχωρήσει η τράπεζα με γρηγορότερους ρυθμούς στην επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 3.6.19 και ολοκληρώθηκε στις 23.10.19. Με τη συμφωνία δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη εταιρεία στη διαχείριση των πιστώσεων, όπως ανέφεραν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και ο CEO της Intrum Michael Ericson σε σχετική ενημέρωση για την ολοκλήρωση του deal.

Η Intrum Ελλάς -όπου ο σουηδικός όμιλος συμμετέχει με 80% και η Πειραιώς με 20%-, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Michael Ericson, θα βασιστεί σε μια συμφωνία δεκαετή και έτσι ο όμιλος θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας στρατηγικής μακροπρόθεσμης, κυρίως λόγω των προοπτικών που για την ελληνική οικονομία διαβλέπονται θετικές. Ο κ. Ericson δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Ιntrum μοιραία θα επιχειρήσει να εφαρμόσει και στη χώρα μας τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές για τη διαχείριση 26 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και για τα ακίνητα της Τράπεζας Πειραιώς αξίας 1 δισ. που συμπεριλαμβάνονται επίσης στη συμφωνία.

Μάλιστα, για το real estate θα δημιουργηθεί μια άλλη εταιρεία διαχείρισης η οποία θα επιδιώξει να αναλάβει αξιοποίηση και ακινήτων από τρίτες πηγές. Πρόσθεσε επίσης πως στόχος της Ιntrum είναι οι υποδομές που δημιουργεί στην Ελλάδα να αποτελέσουν τη βάση ώστε να αναλάβει τη διαχείριση και δανείων άλλων τραπεζών ή και των funds που τα αγοράζουν.

Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε από την πλευρά του πως η σύμπραξη με την Ιntrum δημιουργεί ένα πρότυπο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και πρόσθεσε ότι «μεταφράζεται» σε ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η επένδυση, όπως είπε, είναι 410 εκατ. ευρώ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, σημείωσε πως έτσι δημιουργείται ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος servicer στην Ελλάδα, κάτι που θα δώσει σημαντικό credit στο σχέδιο «Ηρακλής».

Σημειώνεται ότι η κυριότητα των δανείων παραμένει στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ταυτόχρονα με τη συμφωνία η τράπεζα μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος της, καθώς στην Intrum Ελλάς απασχολούνται ήδη 1.000 εργαζόμενοι που ανήκαν στο δυναμικό της Πειραιώς.

Πηγή: «Ναυτεμπορική»